Av Vidar Norberg
(NYTT): Steinene taler om Jesus. Han har trolig gått på den steinlagte pilegrimsveien fra Siloadammen opp til templet. Nå avdekkes veien.
Det var Israels antikkmyndighet som innbød til en guidet tur på den gamle pilegrimsveien fra syd som ledet opp til templet i Jerusalem. Arkeolog Ari Levy fra Israels antikkmyndighet og Reut Vilf fra Davids by var veivisere på den gamle pilegrimsveien.
–Veien ble bygget fra rundt år 20 til 38 e.Kr. av Pontius Pilatus, han som korsfestet Jesus. Veien fra sør var forbindelsen opp til Tempelberget og Jerusalem by, forteller Levy.
Arkeologene har gjennomført et grundig arbeid med utgravningene. Slik har de klart å tidfeste pilegrimsveien. Under utgravningen fant de i grunnen mynter helt frem til år 31. Myntene hadde bilder av Pontius Pilatus. Levy mener dette forteller at det var Pilatus som bygget veien, fordi myntene er fra hans tid.
Han opplyser at pilegrimsveien var rundt 600 meter lang og åtte meter bred. De 30 første meterne av veien var 15 meter bred og 30 meter lang. Det var et marked.
–Historieskriveren Josefus Flavius skriver om det øvre markedet i Jerusalem, og vi går derfor ut fra at dette må være det nedre marked som vi har funnet omtrent der veien starter.
–Det har vært handelsboder på sidene. Her kunne folk kjøpe alt det de hadde bruk for når de kom på pilegrimsreise til templet i Jerusalem.
Et nytt funn som bekrefter dette, er en slags målestein. Den ble etter alt å dømme benyttet av oppsynssjefen for markedet.
–La os si at denne målesteinen har rommet en halv liter. Man har fylt opp en halv liter vin eller olje. Så har det runnet ned i målet til en handelsmann som dermed har fått vite når hans mål er en halv liter. Det var viktig å ha riktig mål etter datidens standarder på markedet, forklarer arkeologen.
–Dette er den tredje målekontrollenheten som er funnet. Den første ble funnet i Det jødiske kvarter i 1970-årene. Det andre ble funnet i Shuafat i 1990-årene, forklarer Ari Levy og Reut Vilf.
Markedet ligger rundt 200 meter nord for Siloadammen og 200 meter sør for Tempelberget.
I Jesu fotspor
–Jeg tror det er gode sjanser for at Jesus gikk på disse steinhellene som ble lagt av Pontius Pilatus, sier Levy.
Han viser også til miraklet med Jesus og den blindfødte mann som skjedde i Siloadammen, nedenfor pilegrimsveien.
«Da Han hadde sagt dette, spyttet Han på jorden, laget en deig av spyttet og smurte deigen på øynene hans. Og Han sa til ham: Gå og vask deg i dammen Siloa! – det betyr: utsendt. Han gikk da bort og vasket seg, og kom tilbake seende.» Joh. 9, 6–7.
–Jesus sendte mannen hit. Dette er en klar indikasjon om at Han visste om veien. Den var ferdig før Jesus ble korsfestet. Det var datidens pilegrimsvei fra sør opp til Tempelplassen. Jesus var jøde og benyttet nok veien, tror arkeolog Ari Levy.
–På disse steinene i Siloadammen har den blinde mannen gått da han kom for å vaske seg. Her kan også Jesus ha vandret. Det er de samme steiner som under det andre templets tid, sa arkeolog Eli Shukron i 2005. Han hadde ansvaret for utgravningen av Siloadammen.
Både Ari Levy og Reut Vilf nikker bekreftende på at pilegrimsveien kan bli viktig turistattraksjon også for kristne pilegrimer som kommer til Jerusalem.
Det arkeologiske veiarbeidet pågikk i vår for fullt med kost, spader og bøtter. Det lempes bøttevis med stein, sand og jord for å avdekke hele området langs veien. Store solide jernbuer er satt opp for å gi taket et fundament. Jernbuene er stå sterke at det er montert skinner som kan frakte bøttene med stein opp den bratte pilegrimsbakken.
Bibelens Jerusalem
Det er de senere år gjort store arkeologiske funn i disse områdene som nå kalles Davids by (Ir David). Nederst ligger Siloadammen. Så følger pilegrimsveien. Litt lenger opp i Davids by ligger uthugget fjell som arkeolog Eilat Mazar har antydet kan være grunnmuren til kong Davids palass. Overfor palasset ligger Houlda-portene som ledet inn til Tempelplassen. Enkelte mener at Jesus må ha gått på disse trappetrinn når Han gikk opp til templet. Trappene er hugget ut i stein og er der den dag i dag.
Før man kommer til Houlda-portene, er det gravd ut noe som arkeologer mener kan ha vært kong Salomos bakeri. Replika av kornkrukkene står utstilt i «bakeriet». En guide sa at nå er ikke kong Salomo noe man bare leser om i Bibelen. Man kan se bakeriet hans.
Under pilegrimsveien
Pilegrimsveien har også noen spennende luker som kan åpnes. Titter man ned i den, ser man en smal renne som er murt opp av stein. Den er meget solid.
–Dette er avløpssystemet fra templet, forklarer arkeolog Ari Levy.
KARMEL har også gått gjennom denne smale kanalen. Den er trang og kan nok av og til virke litt skummel for den som liker armslag. Da Herodes utvidet Tempelplassen og bygde veier, blokkerte han det naturlige avløpet fra Tyropeondalen. Derfor måtte det bygges et alternativt avløpssystem som kunne lede bort vinterens regn ned til Kedron-dalen. Den steinbelagte pilegrimsveien ligger oppe på denne tunnelen. På veien har tusenvis av pilegrimer gått fra Siloadammen til Tempelberget og templet.
En brosjyren siterer også Bibelens ord for å illustrere trafikken.
«Kom, la oss gå opp til Herrens berg.» (Jes. 2, 3)
Artikkelen er hentet fra papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il