Av Vidar Norberg
(NYTT – Jerusalem, 10.10.2020): Koronapandemien la en klam hånd på samlingene for Toraens gledesfest. Da er synagogene fulle av mennesker som danser med Tora-rullene eller Mosebøkene. Men i år er det ikke tillatt med store samlinger.
Det blir ofte satt frem mat og drikke til festdeltakerne. Fra lekteret er det vanlig at kvinner kaster ned søtsaker på mennene som danser. De plukkes fort opp av ivrige barn, gutter og jenter, som fyller sine godteposer.
Disse bildene er fra simchat Tora i Ozer Dalim-synagoge Jerusalem i 2019.
I bibelen er jødefolket befalt å holde denne festen:
«…Den åttende dagen skal dere holde en hellig sammenkomst og ofre ildoffer til Herren. Det er en festlig sammenkomst. Dere skal ikke gjøre deres vanlige arbeid». (3. Mos. 23, 36)
Dette er innstiftelsesordene for festen på den åttende dag, etter løvhyttefesten. Den er helt fra tidlig middelalder blitt kalt for Toraens gledesfest eller simchat Tora på hebraisk. På denne festdagen avslutter man lesningen av 5. Mosebok og begynner igjen å lese 1. Mosebok som rabbinerne har delt i 54 deler som leses i løpet av året.
Det mest særegne med denne dag er at man tar ut Tora-rullene av skapene og danser med dem. Man går sju ganger rundt i synagogen. Disse prosesjonene kalles for hakafot. Den person som avslutter lesningen av 5. Mosebok, får tittelen «chatan Tora» eller «Toraens brudgom», og den som begynner lesningen, kalles «chatan bereshit» som betyr «begynnelsen brudgom». Det er som et giftemål mellom Israel og Gud hvor Toraen ikke er loven, men selve det jødiske giftedokumentet, «ketuba». Toraen (de fem Mosebøker) holdes høyt i ære, og i jødedommen er det utenkelig at man skulle legge Bibelen på gulvet.
I jødisk tankegang er det også viktig å markere at lesningen av Toraen aldri tar slutt. Slik vil man ifølge jødisk tradisjon skuffe Den onde som ellers kunne si at på gledesfesten er det glede fordi man er ferdige med bibellesningen. Jødene starter igjen og finner alltid noe nytt i Guds Ord.
Festen med Toraen avsluttes med ropet: «Hazak, hazak, ve nit hazek» som betyr»: «vær sterk, vær sterk og la oss være sterke».
Abonner på papiravisen KARMEL ISRAEL-NYTT – 500 kroner i året
E-post: karmelin@netvision.net.il