Av Vidar Norberg
Senhøsten er tid for tyttebær, i store mengder om sommer og høst har vært god. Tyttebæra er en av de mest slitesterke sorter som man ikke blir så fort lei av.
For den som spiser sin daglige grøt, er kokt tyttebærsyltetøy en god erstatning for smørøye. Bæra spres utover grøten med litt melk. Dette er meget vanlig kost i Finland. Like bra er rørt tyttebærsyltetøy på brødskiva til morgenkaffen.
Laget som trollkrem er tyttebæra den rene festdesserten, gjerne med en kromkake. Det er enkelt å lage. Man tar 3/4 liter tyttebær, 125 gram sukker, 1/2 til en eggehvite. Bær, sukker og eggehvite røres sammen med en treskje til sukkeret er smeltet og kremen lett som skum. Man kan bruke miskmaster så går det fortere om man plutselig får uventet besøk. Trollkrem bør helst skylles ned med rikelige mengder kaffe. Noen vil ha litt vaniljesaus, men det er helt unødvendig og svekker bærsmaken.
En annen hemmelighet er råsaft av presset tyttbær. Slik er oppskriften: To kilo tyttebær, en spiseskje sitronsyre + en liter vann. Den som er glad i sukker, kan benytte 300 til 500 gram sukker per liter. Det røres godt sammen. Bæra kan males på en fiskekværn eller presses som poteter. Blandingen skal stå i kjøleskapet eller kaldt i ett døgn. Man setter gassbind eller en duk over en bøtte og heller saften ut og siler den gjennom duken. Til slutt kan man presse bærene i duken. Saften fylles på flasker og settes bort til søndagsmiddag eller andre festlige anledninger. Vil man gjøre det ekstra fint, kan man jo sette på flasken en merkelapp hvor navnet står, for eksempel «Galatia» eller «Tyttebærura». Har man så mange flasker at man ikke drikker opp råsaften før neste høst kan man sette årstall på merkelappen.
En av de gamle hemmelighetene for det kokte syltetøyet som sto lagret på Norges-glassene, var litt vaniljesukker. Men skal man få fullt utbytte av tyttebæra, er det nok best å unngå sukker som hemmer T-cellene og svekker kroppens immunforsvar. Den som vil ha og fordelen av kraften av tyttebærsyra, bør nok skjære ned på sukkeret. Man kan godt prøve oppskriftene uten sukker. Det er en vannesak.
Tyttebæra er også lett å lagre om man ikke har fryser. I gamle dager rørte man tyttebæra og hadde den i tønner. Den holdt seg gjennom vinteren. Så kunne hver og en hente seg en skål når man hadde lyst på noe godt. Tyttebær til kjøtt og brunsaus gjør middagsstunden ekstra god.
En annen fordel med tyttebærplukking er at man får som regel frisk luft, mosjon og en herlig tur. Det er godt både for fysikk og sinn.
Disse tyttebærbildene er ikke tatt i Finnmarkens egner, men på Vikjord i Lofoten som kan være like karrig. Enten man går på Nordkynns karrige steder eller i en tett skog på Østlandet, så finner man tyttebær om forholdene har vært gode.
Noen kommer nesten alltid for sent ut på bærtur. Men selv om litt frost har kommet i forkjøpet, så tåler tyttebæra noe kulde uten at den tar nevneverdig skade. Det er en robust og slitesterk bær – en Guds gave hele året enten man lagrer den i fryseboks eller tønne.