Av Vidar Norberg
(NYTT – Jerusalem, 01.10.2020): Markedene for salg av palmegrener, kvister og pynt til løvhyttefesten hører med blant de travleste dager i Israel. Men dagen før sukkot var markedene i Jerusalem nesten folketomme på grunn av koronapandemiens spredning og nedstegning av landet.
Hver eneste løvhyttefest er det et stort marked utenfor en av synagogene i HaKish-gaten i Jerusalem. På bord og murkanter legger selgerne ut sine vakreste palmegrener fra ørkenen, myrte fra fjellene og pilekvister fra vannrike steder. I tillegg er det et rikt utvalg av sitronfrukten etrog. Sammen skal disse bli til lulav, eller en festbukett som brukes i synagogene under løvhyttefesten.
Folk som vil påkoste seg en ekstra fin bukett, studerer med lupene palmebladene som ikke må være fliset opp, eller kvistenes blad som ikke skal være visne eller slappe. Etrogfrukten skal nærmest være perfekt. Og det må man betale for. Men man trenger ikke å kjøpe det dyreste.
For mange mennesker er det en fryd å komme på dette markedet, enten man handler eller ikke. Det er tett av folk. Nesten kaotisk der selgerne har skaffet seg en bit av bordene eller muren for å vise sine varer. Stemningen er høy, slik den skal være under den bibelske festen.
Men slik er det ikke i år. Torsdag ettermiddag var det tre–fire selgere i HaKish-gaten. Et eldre ektepar studerte kvistene. En ung mann handlet, og det var ganske tomt for mennesker. Det skyldes portforbudet. Man får bare gå en kilometer fra sitt hjem, eller til matbutikk og apotek for å kjøpe livsnødvendige saker. Man kan bestille en lulavbukett rett til hjemmet og slipper dermed å gå på markedet. 3. Mosebok 23, 39–43 pålegger jødene å skaffe seg en slik bukett.
Det er vanlig for selgere å finne seg en plass i en eller annen gate for å selge sine varer. Men langs HaPalmach-gaten var det heller ikke mange. Et par telttak var satt opp utenfor det store supermarkedet. Der solgte de «julepynt» og glitter som skal henges opp i løvhyttene for å gjøre dem festlige.
–Går salget bra?
–Ja, svarte en dame selv om der knapt var folk.
Like bortenfor var det lagt ut en stor haug med kuttede palmegrener. I Norden står juletreselgerne med sine gran- og furutrær. I Israel er det palmegreneselgere. For palmegrener er populært når man skal legge tak på løvhytten. Taket skal være slik at det dekker hytten, men man skal kunne se stjernene gjennom grenene. Det skal minne om at om Gud ikke vokter løvhytten som under ørkenvandringen, så vokter vekteren forgjeves. Vann og vind kan trenge inne.
Ved supermarkedet var det noen som surret store palmegrener fast på biltaket. En religiøs familie med flere barn var også der for å finne seg noen fine palmegrener til løvhyttens tak. Far ventet tålmodig, så fikk både sønn og datter være med å bære dem gjennom gatene. De bodde sikkert ikke langt unna. Det var andakt over oppgaven.
Men det var neppe noe rush etter palmegrener i det nedstengte Jerusalem.
i24NEWS hadde reportasje fra lulav-markedet i Mahane Yehuda i Jerusalem. Dette er trolig et av verdens største marked for omsetning av palmegrener, kvister, etrog og julepynt. Folk står vanligvis tett. Man kan nesten ikke røre seg med raske bevegelser. Men fjernsynet viste at i år var det nesten tomt. Ikke selgere. Ikke folk. Det var kanskje frykten for en bot på 500 eller 1000 shekel som holdt folk borte, i tillegg til frykten for korona og covid-19.
Ultraortodokse jøder lar seg ikke skremme så lett. For de leser vanligvis ikke sekulære aviser eller ser på fjernsyn som advarer og skremmer. Vil man nå dem, må man gå gjennom rabbinerne som de vanligvis hører i synagogene. Men nå er også synagogene nedstengt. Store samlinger er ikke tillatt. Statsminister Benjamin Netanyahu har antydet at det kan bli restriksjoner i et halvt år eller ett år til om ikke smittespredningen av koronaviruset blir redusert.
Løvhyttefesten kommer når markens grøde er høstet og ladene fulle. Det er en tid for glede. Gud pålegger folk å glede seg i løvhyttene. Hyttene er ikke rare greier, men oppholdet der skal lære jødefolket at de er avhengig av Gud og Hans beskyttelse.
Denne løvhyttefesten er det kanskje mange som er opptatt av beskyttelse mot korona. Aldri har det i statens Israels historie vært en slik pandemi som har begrenset festen på en slik måte. Til all lykke har de fleste løvhyttene fra i fjor. De tas frem og settes opp på fortau, balkonger, hager og overalt hvor det er mulig.
Fredag kveld går israelerne inn i sine løvhytter. Men de får ikke innby slekt, venner eller gjester. Bare de som bor sammen, kan komme.
Men koronapandemien har ennå ikke klart å stanse den bibelske løvhyttefesten sukkot som varer i sju dager, etterfulgt med den åttende dagen simchat Tora (Mosebøkenes gledesfest).