Vidar Norberg
(NYTT): For første gang på 40 år blir det ingen løvhyttefest i Israel for Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) eller de mange andre kristne grupper. Landet er stengt på grunn av korona-pandemien. De rundt 4000–5000 kristne som hvert år har deltatt i Jerusalem-marsjen, må nå nøye seg med å se programmer online eller på kristne fjernsynskanaler.
Løvhyttefesten starter fredag kveld og varer i sju dager. Det blir heller ingen store arrangementer for israelere. Man får bare gå én kilometer fra sitt hjem, og til butikk og apotek.
–Vi har flyttet arrangementet online, og vår globale festpakke vil nå få enda mer innhold enn før, sier president Jürgen Bühler i ICEJ i en pressemelding.
–Vi venter titusener av seere over hele verden som vil følge vårt løvhyttefestprogram fra Israel, sier David Parsons, visepresident og talsmann for Den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) til KARMEL ISRAEL-NYTT.
Hver dag i en hel uke vil ICEJ ha live sendinger fra ulike steder i Israel. Det blir taler, bibeltimer og intervjuer. Det kommer også guidede turer fra de hellige steder i Israel. Totalt blir det 125 seminarer.
–Vi har laget en pakke for dem som vil følge hele festen. Den koster 50 dollar. Da har man tilgang til alt stoffet ut året. I tillegg er det flere fjernsynsstasjoner som vil dekke arrangementene. Vi vil nå ut til alle kontinenter, sier Parsons.
Så langt er det rundt 4000 som har kjøpt programpakken. Det betyr at ICEJ går i balanse økonomisk. Parsons regner med at det kan bli 6000 til 7000 som kjøper hele programpakken.
Kristne turister
ICEJ har alt fått henvendelser fra israelske medier som nå vet at flere tusen kristne i år uteblir fra løvhyttefesten.
Tradisjonelt er det mange nordmenn i Israel. En av dem som flere ganger hatt tatt store grupper med seg, er predikant Steinar Harila, opprinnelig fra Vestre Jakobselv.
I fjor sto og deltakere og pastor Inge Røysland fra Moria Menighet fra Grimstad i gatene for å følge med den sagnomsuste Jerusalem-marsjen. De hadde med seg masse norske flagg.
I år blir det etter alt å dømme folketomt!
Parsons påpeker at selv i tider med konflikter, terror og påfølgende nedgang i turisttrafikken var ICEJs kristne pilegrimer trofaste og kom. Det så man under den første Libanon-krigen i 1982, den første gulfkrigen i 1991, den andre palestina-arabiske intifadaen fra 2000–2005, den andre Libanon-krigen i 2006 og den tredje rakettkrigen fra Gaza i 2014.
–Vår prioritet vil være å få folk til Israel, sier Parsons.
Født i 1980
The International Christian Embassy Jerusalem ble etablert i september 1980 da de 13 siste nasjonale ambassadene forlot Jerusalem under trusselen fra den arabiske oljeboikotten. Som svar på dette var kristne fra 32 nasjoner samlet i Jerusalem til den første løvhyttefesten. De bestemte seg for å vise solidaritet med Israel og det jødiske folk ved å åpne en kristen ambassade, går det frem av pressemeldingen.
–I dag er ICEJ ansett som verdens største pro-israelske kristne tjeneste med grener i over 90 land som rekker over 170 nasjoner, skriver Parsons.
–De seneste 40 årene har vi klart sett Guds trofasthet i gjenopprettelsen av Israel og utvidelse av vår tjeneste rundt om i verden, sier Jürgen Bühler i pressemeldingen.
David Parsons har stått i kampen for Israel i 30 år.
–Jeg var den som skrev det første utkastet til Kongressen i USA om å flytte ambassaden til Jerusalem. I desember 2018 underskrev president Donald J. Trump kongressvedtaket fra 1995 om å flytte ambassaden, forteller Parsons.
Han synes ambassadeflyttingen er en stor sak og forteller at det har foregått en diplomatisk kamp bak scenen i mange år. Som eksempel på dette nevner han at Indonesia truet må å avslutte kjøp av australsk biff dersom landet flyttet ambassaden til Jerusalem.