Av Vidar Norberg
(NYTT): I år er det 75 år siden Per Faye-Hansen grunnla først bladet Karmel i august 1945 og litt senere Karmel-Instituttet.
For mange nordmenn, ikke minst blant etterkrigsgenerasjonen, var Per Faye-Hansen selve kontakten med Israel gjennom Karmel-bladet, taler og filmer som han viste mange steder i Norge. Fra 1938 og frem til sin død i 1992 sørget han for at rundt 95.000 mennesker ble guidet rundt i landet.
Profetiene frem
Per Faye-Hansen ble født 12. april 1916 og vokste opp i et sekulært hjem.
–Jeg ble omvendt ved å lese Bibelen som gymnasiast og student. Da oppdaget jeg Israel ved å lese Bibelen tvers igjennom. I Det gamle testamente spiller Israel hovedrollen, sa Per Faye- Hansen i et 75-årsintervju i 1991.
Det er blitt fortalt at Faye-Hansen hadde et spesielt kall for Israel. Det fikk han da han skulle opp til eksamen praktikum på Menighetsfakultetet og trakk oppgaveteksten fra Matteus 10, 5:
«… Gå ikke ut på veien til hedningene, og gå ikke inn i nogen av samaritanernes byer, men gå heller til de fortapte får av Israels hus!»
–Da jeg ble opptatt av Israel, begynte noen å snakke om at det fantes sionisme og profetier om at jødene var begynt å vende hjem. Jeg tenkte at det skulle være interessant å se, sa Per Faye-Hansen.
Han kjøpte en Austin 7, averterte i avisen etter reisefølge og reiste i 1938 ned og fikk sett den gjenoppbyggingen som var begynt i Israel.
–Det er blitt sagt at du forutså dannelsen av staten Israel?
–Ja, det er riktig. Det måtte jeg jo se med det samme jeg leste Bibelen. Jeg har alltid vært klar over at sionismen er av Gud.
Bygger opp Karmel
Det var som flyktning og lærer på Kortebo bibelskole i Sverige at planene for Karmel ble lagt. Da familien vendte tilbake til Norge etter krigen, kom først Karmel-bladet og så Karmel-Instituttet. Helga Faye-Hansen sa det var mange som mente at dette ikke ville gå, men generalsekretær Johan Martin Wisløff sa at da får Per arbeid i Indremisjonsselskapet.
Det lyktes i 1949 Karmel-Instituttet å få sjømannskirke i Haifa for å ta imot nordmenn.
–Tidlig tok de israelske myndighetene kontakt med meg. De ville at vi også skulle ta imot tyske sjøfolk som de norske, fortalte Faye-Hansen.
Da jødene begynte å bygge den nye havnebyen Ashdod, opprettet Karmel-Instituttet også en kirke der, i 1969. I tillegg kom studiesenteret Bet Norvegia i Jerusalem i 1976.
Det ble også etablert et Karmel-blad på tysk som hadde et opplag på et par tusen, mens den norske utgaven ble trykket i rundt 5000 eksemplarer i begynnelsen av 1990-tallet.
Både Karmel-föreningen i Finland, som i fjor fylte 70 år, og Ordet og Israel i Danmark er et resultat av Faye-Hansens arbeid. Ordet og Israel i Norge ble født etter et mislykket kuppforsøk mot Faye-Hansen.
På barrikadene for Sion
Per Faye-Hansens livsløp er blitt beskrevet som et stormfullt liv for Sions sak. Han kjempet i vennskap med flere av Israels statsministre for sionismen. For sin innsats for staten Israel ble han i 1983 hedret med Israels presidents pris til borgere som har utmerket seg ved tjeneste for landet. Han var da den eneste utlending som hadde fått prisen.
–David Ben-Gurion var min gode venn. Jeg har fått et brev fra ham hvor det står at du er alltid velkommen i mitt hus.
Bakgrunnen for dette brevet var nok at David Ben-Gurions kone Paula ofte forsøkte å jage vekk journalister.
–Jeg har hatt et godt forhold til Israels statsmenn. Menachem Begin og statsminister Yitzhak Shamir er mine venner. Vi har samme Gud. Jeg og Begin hadde bønnefellesskap. Det er vårt arbeid for Israel som har ført til at jeg er blitt kjent med disse menneskene.
–Da vi innviet vårt hus i Jerusalem, var sjefen for religionsministeriet, dr. Collby, der. Han fortalte at han fant et brev fra 1948 da han ryddet på sitt kontor. Det var det første brevet som kom til Israel med lykkeønskninger for den nyopprettede staten. Brevet var sendt av Per Faye-Hansen.
Driver ikke misjon
–Forskjellen på Karmel-Instituttet og andre er at vi tror bokstavelig på profetiene, sa Per Faye-Hansen som la stor vekt på at jødefolket skal komme hjem til Israel.
–Per trodde på verbalinspirasjon og alt det som var skrevet i Bibelen. Han mente at alt var inspirert og ikke en tøddel av Herrens Ord skal forgå, sa Helga Faye-Hansen.
Han var mot hedningemisjon blant jøder. I 1990 skrev Faye-Hansen følgende i Dagen.
«Det er flere grunner til at vi ikke skal drive misjon blant jøder. For dette har Gud forbeholdt seg selv. Bare Han, som har forherdet dem, kan også frelse dem! Det er en helt ubibelsk tanke at omvendte hedninger skal frelse Israel, Israels foreløpige vantro er en hemmelighet, som tilhører Guds uransakelige råd. (Rom. 11, 33)»
Faye-Hansen la vekt på at kristne er sendebud i Kristi sted og ber i forsoningens tjeneste enhver: La dere forlike med Gud. Han skrev at 2. Kor. 5, 18–20 er vår egentlige misjonsbefaling for Matt. 28, 19 er Jesu misjonsbefaling til de 11 disiplene på Israels vegne, at de skal gå til hedningefolkene. Videre var Faye-Hansen mot jødemisjon fordi han mente jødene ikke skal assimileres inn i kirken eller menighetene og forsvinne som eget folk (Esekiel 20, 32).
I en artikkel avviste Faye-Hansen kritikken om at Karmel forbyr hedningekristne om å vitne om Jesus blant jøder.
«Tvert om er hele intensjonen i vårt virke “for Bibelen og Israel” å vitne om Jesus og evangeliet både for våre sjøfolk og alle jøder vi kommer i kontakt med. De forstår at nettopp fordi vi tror på Jesus er vi positivt innstilt til Israel og kjenner det som skjer i Israel nå som en oppfyllelse av profetiene – konkret og bokstavelig. Her er det beste tilknytningspunkt for evangeliet i Israels land nå!»
–Karmel følger ekte sionister, som tar profetiene alvorlig og venter at Jesus snart kommer til det hjemvendte folk som da får se Ham og vil rope: “Velsignet være Han, som kommer i Herrens navn!»Matt 23, 39.
Artikkelen er hentet fra papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – Karmelin@netvision.net.il