(NYTT): Den kjente Indremisjonsmannen Kåre Pedersen oppfordret folk sørpå til å komme til Honningsvåg. I sommer var gamle lærere tilbake etter rundt 40 år. Radio Nordkapp intervjuet Per Stordrange som sammen med kona Reidun kom til Honningsvåg i 1979.
–Det var mange ting som førte til at vi reiste til Honningsvåg. Men det var en som sto sentralt og han het Kåre Pedersen. Det er nok mange som husker ham. Han var veldig aktiv for å promotere Honningsvåg. Han oppfordret folk til å komme opp å ta lærerjobb, sykepleierjobb og andre yrker. Vi var en av dem som leste hans brev og anmodninger til lærerskoler og kom oppover.
–Var det ikke en kulturkollisjon å komme fra Sørlandet til Nordkapp på 1970 og 1980-tallet.
–Det var en stor overgang da vi flyttet til Honningsvåg fra Flekkefjord etter lærerstudiene i Bergen. Vi kjørte oppover. Siste overnattingen var i Alta. Vegetasjonen ble lavere og lavere de siste 20 milene til Honningsvåg. Da lurte vi på hvor vi skulle havne. Det kom seg betraktelig.
–Nå er vi 14 personer samlet her etter 40 år. Det sitter i ryggmargen. Vi ble ikke kvitt Finnmark og Nordkapp, sa Stordrange.
–Er det sant som det står i Magerøyvisa at dersom man er bitt av magerøyviruset finnes det ikke noen kur mot det.
–Det er helt korrekt. Det er noe med denne øya, naturen og ikke minst folkene. Vi knyttet kontakter med dem som var i barnehager og skoler. For mange av oss var det førsteinntrykket og dermed ble vi solgt, sa lærerpensjonisten til Radio Nordkapp.
Familiære årsaker gjorde at Reidun og Per Stordrange reiste etter fem år. Men for seks år siden var familien i Finnmark.
–Det er alt for mange som ikke får sett Troms og Finnmark. Det er mange fler som burde reise hit.
Per Stordrange har også minner om folk som kom tilbake etter krigen og begynte å lete etter hustuftene etter brenningen.
–Det var et ukuelig pågangsmot som var så beundreingsverdig at man finner nesten ikke ord.
Hør hele intervjuet på Radio Nordkapp.