(30.06.2020): I sju av åtte undersøkte elver i Troms og Finnmark er det funne funnet mye yngel av pukkellaks denne våren. I år har man funnet mer yngel enn i 2018. Det forventes et stort pukkellaksår i 2021, opplyser Naturtjenester i nord på nettsidene til Fylkesmannen i Troms og Finnmark.
Det ser ut til å være høyere overlevelse og tetthet av pukkellaksyngel i 2020, enn i tilsvarende kartlegging fra 2018.
Naturtjenester i nord har utført undersøkelsene på oppdrag fra Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Naturtjenester antar dermed at det har vært vellykket utvandring av smolt fra alle elver pukkellaksen har gytt i 2019.
Pukkellaksen vandrer ut i havet allerede den første våren etter klekking, og kommer tilbake til elvene etter ett år i sjøen. Hvor mange som overlever sjøvandringen og kommer tilbake avhenger av flere faktorer som kan variere. Naturtjenester i nord forventer mye pukkellaks i elvene i Troms og Finnmark i 2021.
Om undersøkelsene
Fylkesmannen i Troms og Finnmark overvåker utviklingen av pukkellaks. Naturtjenester i nord startet undersøkelsene i starten av mai og jobbet fram til vårflommen. Målet har vært å kartlegge yngel av pukkellaks fra Sør-Troms til Øst-Finnmark. Foreløpig har Naturtjenester i nord undersøkt disse elvene:
- Skallelv
- Vestre Jakobselv
- Bergebyelva
- Nyelva
- Karpelva
- Grense Jakobselv
- Skogsfjordelva
- Sandneselva (fant ikke yngel)
Disse elvene var ikke mulig å undersøke på grunn av is og/eller flom:
- Komagelv
- Vesterelva
- Klokkerelva
- Neiden
- Munkelv
- Salangselva
- Ringvannet
I år forventer man kun sporadisk fangst av pukkellaks. Fiskere skal registrere fangst av pukkellaks i fangstrapporten de skal levere.
Uønsket i norsk natur
Pukkellaks er en uønsket art i norsk natur. Pukkellaksen finnes naturlig ved Stillehavskysten i Russland. Arten ble satt ut i Barentsregionen.
Russland har ikke satt ut pukkellaks siden 2001, men arten har etablert seg med stadig voksende, selvreproduserende bestand i Barentsregionen. Arten har en to-årig livssyklus, og dør etter gyting. Så langt ser vi at pukkellaksen kommer i store mengder i oddetallsår, og kun i små mengder i partallsår.
Risikovurdering og handlingsplan
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) leverte en risikovurdering av pukkellaks i januar 2020. Den sier at store mengder pukkellaks kan skade naturlige bestander av laksefisk, vannkvalitet og biodiversitet.
I 2017 var det en stor invasjon av pukkellaks. I 2019 var det igjen rekordstore mengder pukkellaks i elvene i Troms og Finnmark. Størst forekomst var det i Øst-Finnmark, men også elver lenger vest i regionen vår hadde en høy andel pukkellaks i fangstene.
Totalt ble det innrapportert over 30 tonn fra fangst i elv og sjø. I flere elver utgjorde pukkellaksen over 90 prosent av fisken som ble avlivet.