Av Vidar Norberg
(NYTT): Den 7. juni var det 53 år siden Israel under seksdagerskrigen befridde den østlige delen av Jerusalem. Jordan tapte området etter at de sammen med Egypt og Syria gikk til krig mot Israel i 1967. Etter den jødiske kalenderen feires Jerusalem-dagen den 28. iyar som i år var den 21. mai. Fare for koronasmitte førte til en enkel markering.
–Vi er stolt over at vi har et forent Jerusalem. Det har vært vår hovedstad i 3000 år. Det skal for alltid være vår hovedstad, sa nyutnevnt Jerusalem-minister Rafi Peretz til KARMEL på den 53. Jerusalem-dagen.
Han kom selv for å delta på markeringen utenfor den gamle rådhusbygningen.
–De prøvde å kaste oss ut av Jerusalem under uavhengighetskrigen i 1948. Men i 1967 fikk vi hele byen tilbake. I 53 år har den vært vår hovedstad, og Jerusalem skal for alltid, for alltid, for alltid være Israels hovedstad, sa Peretz.
–Vi vil gjøre alt for at Jerusalem skal bli enda mer forent, så hele verden kan se det, sa Peretz.
Stor fest
Jerusalem-dagen var en stor fest, men med få mennesker som gikk ut i gatene. Vanligvis er det tusener av ungdommer fra hele Israel med flagg som fyller gatene på vei mot Damaskusporten og Jaffaporten og ned til Vestmuren. På grunn av koronapandemien var det ved det gamle rådhuset bare noen titalls unge flaggdansere som var håndplukket. Rafi Peretz tok seg god til å snakke med gutter og jenter. Han gikk også inn i dansen med guttene.
Det var en vakker setting. I bakgrunnen farget solen på vei ned Jerusalems murer med gullpensel. Davids tårn reiste seg i bakgrunnen, og fra kirketaket på Sionsnberget kunne man skue bort på den store jødiske gleden.
Heller ikke i Norge var det folketog på grunnlovsdagen den 17. mai. Som nordmennene hadde også noen jerusalemitter dekorert biler med flagg og kjørte i en kolonne fra Teddy Kollek stadion gjennom byen. En lastebil, med soltak over musikere som spilte og sang, ledet kortesjen.
Vestmuren
Tradisjonen tro møttes folk ved Vestmuren for å be. Der var også Jerusalem-minister Rafi Peretz som selv var militærrabbiner i Israels forsvar.
Det var heller ikke så mange mennesker ved Vestmuren. Bare 450 personer fikk være til stede. Tradisjonelle bønner ble lest. Den best kjente bønn for Jerusalem står skrevet i Salme 122, 6: «Be om fred for Jerusalem! La det gå dem vel som elsker deg!»
Artikkelen er fra papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – e-post: karmelin@netvision.net.il