Av Vidar Norberg
(BIBELSK ARKEOLOGI): Arkeologer mener de har funnet et 3000 år gammelt kanaanittisk tempel i den bibelske byen Lakis som ble ødelagt av Josva. Jødefolket ødela byen da de kom inn i det lovede land etter 40 års ørkenvandring.
–Lakis ble første gang identifisert av William Foxwell Albright som regnes som grunnleggeren av bibelsk arkeologi. Byen var et stort kanaanittisk senter, som vi kjenner fra historiske kilder. Det er ikke noe annet sted i denne regionen som er så fremtredende. Dette har den rette lokalisering, på rett sted, og navnet Lakis ble funnet på noen inskripsjoner, sa arkeolog Yosef Garfinkel til Jerusalem Post.
Historien om Lakis er omtalt i Josvas bok 10, 31–32:
«Så drog Josva med hele Israel fra Libna til Lakis. Han slo leir ved byen og kjempet mot den. Og Herren gav Lakis i Israels hånd. Den andre dagen inntok Josva byen og slo den med sverdets egg. Han hogg ned hver sjel som var der, slik som han hadde gjort med Libna.»
Utgravningene ledes av professor Yosef Garfinkel ved Det hebraiske universitet og professor Michael Hasel ved Southern Adventist Universitet i Tennessee. Funnene ble først presentert i «The Journal of the Council for British Research in the Levant».
I en pressemelding fra Det hebraiske universitet i Jerusalem fortelles det at Lakis var en av de viktigste kanaanittiske byer i Israels land under den seneste bronsealderen. Folket der kontrollerte store deler av lavlandet i Judea. Byen ble bygget rundt 1800 f.Kr. og senere ødelagt av egypterne rundt 1550 f.Kr. Den ble gjenoppbygget og ødelagt ytterligere to ganger og gikk under for godt i 1150 f.Kr. Byen er nevnt i Bibelen og i ulike kilder. Det var en av de få kanaanittiske byer som overlevde frem til det 12. århundre f.Kr.
–Denne utgravningen har nesten tatt pusten. Bare én gang i løpet av 30 til 40 år har vi sjansen til å grave opp et kanaanittisk tempel i Israel. Funnene har kastet nytt lys over gammelt liv i regionen. Det er vanskelig å overvurdere betydningen av disse funn, sa Garfinkel.
–Inngangen til templet var markert med to søyler og to tårn som ledet til en stor rektangulær hall. Slike templer var uvanlig i bronsjealderen, men typisk for tidligere templer i Syria. Templet har også små rom på sidene. Dette var trolig lagre. Vi har funnet brente kasser som fremdeles inneholder hvete. Tempelprestene lagret trolig også andre ting der, sa Garfinkel til avisen Haaretz.
Videre er det ifølge pressemeldingen funnet kokekar i bronse, smykker, økser med bilder av fugler, billefigurer og gullforgylte flasker med navnet Ramses II som var en av Egypts mektigste faraoer. Det er også funnet kanaanittiske inskripsjoner. På et potteskår er den hebraiske bokstaven «samekh». Det er også funnet figurer som representerer guden Ba’al som er nevnt i Bibelen.
Artikkelen er fra papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner og les mer – 500 kroner i året – Karmelin@netvision.net.il