(01.04.2020): Mantraet om de store «robuste» enhetene har fått seg et kraftig skudd for baugen under corona-krisen, skriver Ságat på lederplass.
I forbindelse med regionreformen utbasunerte regjeringa og stortingsflertallet hvor viktig det var å samle offentlig forvaltning i store enheter med «solide» og «robuste» fagmiljøer. Den sammen filosofien har ligget i bunn av de fleste «reformer» i moderne tid.
Legg ned de små, lokale enhetene i offentlig forvaltning, bygg opp store og sentraliserte enheter. Dette har vært filosofien som makthaverne i Norge har sverget til de senere år. Dette har fått utvikle seg til en slags mani, hvor makthaverne verken har evnet eller villet lytte til motforestillinger om at dette er direkte uklokt.
Corona-situasjonen har snudd opp ned på de etablerte «evige» sannheter. Over natta måtte det meste av offentlige virksomheter desentraliseres til hjemmekontor.
Tidligere hadde man systematisk misbrukt moderne teknologi til å sentralisere og nedlegge lokale enheter. Plutselig var det ikke noe problem å bruke teknologien for å etablere en desentralisert struktur med mange små enheter i de titusen byråkrathjem. Et alvorlig tankekors!
Myndighetene burde for lengst ha lånt øre til den norske gründeren Jørn Lyseggen, som har bygd opp det verdensomspennende it-konsernet Meltwater med 1.600 ansatte fordelt på 55 kontorer verden over. Et globalt selskap med ekstremt bra lokal tilstedeværelse.
Lyseggen har en bedriftsfilosofi som er diametralt motsatt av den norske regjeringas og stortingsflertallets mantra: Hvert kontor skal ikke ha mer enn maksimalt 20 ansatte. Har man flere ansatte, vil kontoret ikke fungere optimalt og kostnadseffektivt!
Det er mye lærdom som kan trekkes i kjølvannet av corona-tida på svært mange måter. Mantraet om de store robuste enheters fortreffelighet står helt klart for fall.
Etter vår mening vil det være det glade vanvidd å bruke milliarder på å bygge opp et nytt regjeringskvartal i Oslo. I stedet for å konsentrere alt til Oslo-gryta, bør man aktivt desentralisere departementsforvaltninga.
De store sentraliserte enhetene er både totalt unødvendige, ineffektive, unødvendig kostbare og samtidig utrolig sårbare i krisetider. Corona-erfaringene bør være en kraftig vekker for at Norge må satse på en sterkt desentralisert offentlig struktur, fremfor det motsatte.