Av Vidar Norberg
(NYTT – Jerusalem 02.04.2020): Koronaviruset fører til en historisk lav påskefeiring for kirkene i Jerusalem.
–Dette er historisk. Selv i krig var det mer folk, sa Wadie Abunassar som er formann i «Mediarådet for katolske biskoper i Det hellige land». Han holdt en telefonpressekonferanse via MediaCentral, torsdag.
Kirker, synagoger og moskeer er stengt i Israel. Organiserte samlinger på over to personer utendørs er stort sett forbudt. Abunassar håper på tillatelse til å samles noe over ti personer i Gravkirken, siden den styres av Den romersk-katolske, Den gresk-ortodokse og Den armenske kirke som alle har sine ulike arrangementer. Arrangementene blir overført på internett.
–Det blir ingen kansellering av bønner. Vi har maksimalt med bønner, men minimum med deltakelse i kirkene.
Wadie Abunassar forteller at de har redusert staben i kirkene. I en av kirkene er det bare prest og kameramann som holder og legger ut gudstjenesten på nettet.
Normalt deltar rundt 25.000 mennesker i palmesøndagsprosesjonen over Oljeberget til Jerusalem. Den er avlyst. Heller ikke den tettpakkede langfredagsprosesjonen gjennom Via Dolorosa (Smertens vei) til Gravkirken i Jerusalems gamleby går som vanlig. Det kan ikke utelukkes at noen forsøker å gå på egen hånd.
Han forteller at 90 prosent av de katolske pilegrimene er uteblitt. Folk som bor i Israel, følger nok israelske myndigheters råd om å holde seg hjemme på grunn av faren for koronaviruset.
Arrangementet med den hellige ild i Gravkirken feires av ortodokse kirker lørdag den 18. april. Tradisjonen fra 867 sies å ha pågått uvabrutt i seks–syv århundrer. Miraklet skal være omtalt av kirkehistorikeren Eusebius i 328.
Det er ortodokse pilegrimer fra den armenske, syriske, greske og russisk-ortodokse kirke som feirer at ilden angivelig kommer fra himmelen og tenner faklene. Ilden sendes vanligvis videre ut verden til ortodokse kirker.