Av Vidar Norberg
Det var en tydelig demonstrasjon av politisk troverdighet fra fire partier i Troms og Finnmark fylkesting som ba fylkesrådet om å forberede en søknad for å dele opp Troms og Finnmark fylke etter inndelingsloven.
Partiene som i fylkestinget den 12. mars stemte for forslaget, var Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt. De sikret flertall mot 18 stemmer. Partiene gav et klart signal til velgerne. De som er for et selvstendig Finnmark og et selvstendig Troms, vet forhåpentligvis hvilke partier de kan stemme på. I alle fall om det ikke blir noen hemmelige møter på et eller annet bakrom.
Et løfte
Det var oppmuntrende å høre Irene Lange Nordahl (Sp) si at Senterpartiet vil følge opp det de gikk til valg på, å gjøre om tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark. Hun sa at dette er i tråd med folks krav både i folkeavstemning og ved kommune- og fylkestingsvalget.
–Vi ønsker å dele opp dette fylket. Dere kan stole på Senterpartiet i denne saken, lovet Lange Nordahl i sitt innlegg.
Geir Ove Bakken fra Arbeiderpartiet var klar.
–Jeg har sagt at vi går inn for innstillingen, sa Bakken.
Også Kirsti Bergstø (SV) var klar, selv om frykten for koronasmitten forkortet taletiden. Jens Ingvald Olsen (Rødt), opprinnelig fra Kjøllefjord, påpekte likevel at denne saken er like viktig som alle andre sakene som har vært behandlet.
Ingen forbrytelse
Det var en høyst påkrevd argumentasjon for å oppløse storfylket som ble levert av Olsen. Ikke minst siden tilhengerne av fraflytningsprosjektet med tvangssammenslåing har mange kortsiktige argumenter og gjentatte ganger har kalt på underdanighet for Høyre-regjeringen i Stortinget.
–Rødt mener at det er solid lovmessig og politisk hjemmel for å støtte oppdeling. Inndelingsloven har klare regler for sammenslåing og oppløsning av kommuner og fylkeskommuner. Men det forsøkes fremstilt som at det nærmest er galt å dele fylkeskommunen, eller en forferdelig forbrytelse. Men i Sør-Troms delte man opp både Salangen og Lavangen. Dette er både lovlig og kurant, påpekte Olsen.
Tvilsomt fra FrP
Fremskrittspartiets John Roald Karlsen foretok en politisk avledningsmanøver i et forsøk på å skjule at de ikke bryr seg om hverken folkemening eller folkeavstemning i Finnmark. FrP ville heller at Troms og Finnmark fylkesting skulle be Stortinget om å sette i gang en prosess for avvikling av fylkeskommunen. Kanskje ikke så veldig realistisk nå.
I debatten sa Irene Lange Nordahl at FrP først vil ha en tvangssammenslåing og så løse opp fylkene. Lange Nordahl sa hun tror dette vil bli lagt merke til av velgerne. Det har hun helt rett i. Fremskrittspartiets holdning viser også at de ikke er til å stole på i denne saken. Man kan dessverre ikke vente annet enn at om de på nytt kommer i regjering med Høyre, så blir FrP Høyres lydige puddel som gjør som Høyre og Erna Solberg vil. For FrP trives så godt med sine regjeringsposisjoner. Da betyr ikke folkeviljen så meget.
At FrP gikk ut av regjeringen, var neppe partileder Siv Jensens høyeste ønske, men krisetall på meningsmålingene og protester fra folk tvang henne. Det er lenge siden FrP var et folkeparti. Selv om de blåser støvet av gamle faner før et valg, blir de neppe et parti for Finnmarks beste etter valget heller.
Borgerlig avfolking
Dessverre har den borgerlige regjeringen vist at de ønsker mer nedlegging og avfolking av Finnmark, kanskje med unntak av Alta som siste utpost før russegrensen. Kanskje «robuste» som er et av moteordene i Høyre. De har lært seg kunsten å sette fine navn på dårlige produkter.
Høyres utstillingsvindu i Finnmark er den en gang så stolte fylkeshovedstaden Vadsø. Raseringen startet avviklingen for fullt da Høyre hadde makten i den byen. Høyres tidligere leder Erling Nordvik var født i Vadsø. Mon tro hva han ville sagt om sitt eget parti, dersom han så det i dag?