Av Vidar Norberg og Heljä Norberg (foto)
(NYTT – Jerusalem, 11.03.2020): Jøder i Jerusalem feiret purim-festen til tross for koronavirus. Samtidig sa statsminister Benjamin Netanyahu at ikke mer enn 100 mennesker kan delta i en samling.
Jerusalem kommune avlyste onsdag de offisielle purim-festene i Jerusalem by på grunn av koronaviruset. Det skulle etter planen vært holdt en stor fest på Markedet Mahane Yehuda. Også familiefesten ved Rådhuset på Safra plass ble avlyst i tillegg til andre offentlige arrangement.
Men mange mennesker gikk likevel ut i gatene med sine purim-kostymer. Ute var det over 20 varmegrader.
Purim-festen er påbudt i Esters bok. Den skal feires til minne om at jødefolket i kong Ahasverus’ persiske rike som skulle utryddes, istedenfor ble berget av Guds skjulte hånd.
Historien handler om den onde Haman. Han ble sint da jøden Mordekai ikke ville bøye seg for ham i byporten. Mordekai ville kun bøye seg for Gud. Haman gikk til kongen for å få lov til å henge Mordekai og utrydde jødefolket i kongeriket fra India til Etiopia.
Nå hadde det seg slik at Mordekai en gang hadde reddet kongens liv ved å rapportere to attentatmenn. Kongen ville ære Mordekai, og det ble Haman bedt om å gjøre. Samtidig var Mordekais fosterdatter Ester blitt valgt til dronning. Ester var jødinne og ba om nåde for sitt folk. Resultatet var at de fikk lov til å forsvare seg. Haman ble hengt i galgen hvor han ville henge Mordekai. Han ble kongens statsminister istedenfor Haman. Han var en agagitt som stammet fra folket Amalek. Bibelen sier at de fryktet ikke Gud.
Bibelen beretter videre at jødene skal utslette minnet om Haman. Når hele Esters bok leses i synagogene, banker de i bordet, hoier eller lager bråk hver gang Hamans navn nevnes i teksten. Jerusalems borgermester Moshe Leon var til stede på bibelhøyskolen Ateret Cohanim i Gamlebyen da Ester Megilla (Esters bok på rull) ble lest.
Det også vanlig at både barn og voksne klær seg ut. Jentene har både pappkroner og vakre kjoler som dronning Ester. Guttene kler seg ut som Mordekai eller kanskje en israelsk politimann. Man kan se hele familier i gatene som er utkledd. Også festglade mennesker på utesteder er ofte utkledde.
Esters bok taler om at jødene skal feire purim med gjestebud og sende gjestebudskost til hverandre og de fattige. I dag har butikkene pakket ferdig kurvene. Små og store. I gatene ser man mennesker gå av sted med gavene. Mange deltar i selskaper.
Navnet purim er flertall av ordet lodd. Det var Haman som kastet lodd (pur) om når jødene skulle drepes. At de ikke ble drept, feires den 14. dagen i måneden adar og i byer med murer den 15. adar.
I taler er det vanlig å spørre hvem som er jødefolkets Haman i dag. Noen vil nok si Iran som har lovet å utslette Israel. Iran var i gamle dager det persiske riket.
Hele historien står skrevet i Esters bok.