Av Vidar Norberg
(NYTT): Stadige politiavhør av en kristen riksdagskvinne truer ytrings- og religionsfriheten i Finland. Riksadvokat Raija Toiviainen har fire ganger pålagt politiet å etterforske Päivi Räsänen for å ha sitert Bibelens ord mot homofilt samliv. Det er spesielt Romerbrevet 1 som har skapt riksadvokatens mistanke om «hets mot en folkegruppe».
–Det er en forvirrende og uvirkelig erfaring å bli forhørt på grunn av Bibelens lære i et land som har lange røtter for ytrings- og trosfrihet. Slike nyheter var vi vant til i helt andre referansegrupper som Nord-Korea og Sovjetunionen, sa Räsänen fra partiet Kristdemokraterna.
Saken har vakt enorm interesse, ikke bare i Finland hvor alt fra konservative lutheranere til pinsevenner har støttet Räsänens rett til å sitere Bibelen i bøker og på sosiale medier. Nå får hun også hjelp av menneskerettighetsorganisasjonen Alliance Defending Freedom.
Bibelen granskes
Den første saken begynte å rulle da Räsänen i juni 2019 sendte ut en melding på Twitter. I forbindelse med et brev til biskopen i Helsingfors satte hun spørsmålstegn ved at Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland (folkekirken) deltar i et homofilt Pride-arrangement. Räsänen satte på Twitter et bilde av bibelteksten i Romerne 1, 24 til 27. Saken ble anmeldt til politiet som henla den. Men riksadvokat Raija Toiviainen grep inn og beordret politigranskning av Räsänen som ble innkalt til avhør på hovedpolitistasjonen i Pasila.
Den andre saken begynte å rulle da Riksadvokaten krevde etterforskning av Räsänens bok «Til mann og kvinne skapte han dem. De homoseksuelle relasjonene utfordrer den kristne menneskeforståelsen» (Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi). Den 15 år gamle pamfletten ble skrevet i 2004 og ligger ute på sosiale medier. Også her handler det om Bibelens syn på homofili som riksadvokaten mistenker for hets mot en folkegruppe. Det er Finska Lutherstiftelsen som har publisert den og fortsatt har pamfletten på sin hjemside. Politiet sa at det ikke var grunn til videre etterforskning.
Den tredje saken som fikk riksadvokaten til å kreve etterforskning, var et intervju som Maria Veitola på fjernsynskanalen MTV3 gjorde med Räsänen. Der tok Räsanen også opp spørsmål om homofili, synd og nåde. Også der sa politiet at det ikke har skjedd noe lovbrudd som krever granskning.
Den fjerde saken som fikk riksadvokaten til å kreve etterforskning av Räsänen, var et intervju som Räsänen gav til Ruben Stiller i Radio Yle Puhe. Tittelen på programmet var «Hva ville Jesus tenkt om homofile». Der gjentok Räsänen sine synspunkter. Politiet sa at det ikke har skjedd noe lovbrudd som krever granskning.
Kristenforfølgelse
Riksdagsmedlem Räsänen har sittet opp til fire timer i politiavhør. Den tidligere finske politikeren, utenriksministeren og katolikken Timo Soini sa at andre ville bukket under av presset i avhør.
Räsänen fortalte etter avhør at hun sammen med politiet har gjennomgått tekstene i Bibelen og svart på spørsmål. Det har også vært skriftlige spørsmål fra riksadvokat Toiviainen.
Räsänen er ifølge Hufvudstadsbladet bekymret for at granskningene er et aggressivt forsøk på å begrense ytrings- og religionsfriheten.
–Min oppfatning er at LHBT-samfunnet med forsett forsøker å stemple synspunkter grunnet på kristen overbevisning som hat, sa Räsänen til Svenska Yle.
–Å kriminalisere ytringer gjennom å lage såkalte hat-lover fører til at viktige offentlige debatter forstummer, og det er en stor trussel mot vårt demokrati. Det som skjer her, skaper en kultur av redsel og sensur. Det er blitt altfor vanlig i hele Europa, sa Paul Coleman i Alliance Defending Freedom til Svenska Yle.
–Anmodningene om etterforskning og rettsforfølgelse kan føre til restriksjoner på tale- og religionsfrihet. For tiden er det en fare for at medier og forleggere kan begynne å begrense saker som diskuteres, og la dem bli værende utenfor det offentlige rom. Vi må ikke gi etter for onde sirkler av frykt for å bli brakt til taushet. Anklagemakten i staten blir brukt mot en kristen kvinne som bare taler i mediene om sin religiøse tro, skrev Rod Dreher i nettbladet The American Conservative.
Kirkens fall
Evangelisk-lutherska kyrkan i Helsingfors liker ikke Bibelens syn på homofili, men forsvarer Räsänens rett til å si hva hun mener.
I et tidligere leserinnlegg i Hufvudstadsbladet (HBL) stilte pastor Ulf Emeleus i Helsingfors/Borgå spørsmål om hvordan kirkens ideologi kan være forenlig med det som i Bibelen betegnes som synd og skam.
De omstridte versene som har falt både kirke og riksadvokat tungt for brystet, er blant annet hentet Romerne 1.
«Derfor overgav Gud dem til skammelige lidenskaper. Deres kvinner byttet om det naturlige samliv med et som er mot naturen. På samme vis forlot også mennene den naturlige omgang med kvinnen og brente i sitt begjær etter hverandre. Menn drev skammelig utukt med menn, og fikk på sin egen kropp den straff de fortjente for sin forvillelse. Og ettersom de ikke brydde seg om å eie Gud i kunnskap, overgav Gud dem til et udugelig sinn, slik at de gjør slikt som ikke sømmer seg.» (Rom. 1, 26–28)
–Jeg tenker ikke på å gå tilbake på mine synspunkter, sa Räsänen til HBL.
Kristdemokraternas blad, KD-bladet, skrev at ifølge Räsänen handler dette ikke bare om ekteskap, men om mye viktigere ting, for eksempel hvordan blir man frelst og hvordan kan man få evig liv.
–Det må være mulig å snakke om så alvorlige og grunnleggende saker som hører til religionsfrihet. De må kunne holdes fremme. Jeg appellerer sterkt til Grunnloven og internasjonale menneskerettighetsavtaler.
Religionsfrihet betyr ikke bare lov til å tro på det du vil. Tro kan holdes fremme, undervises og spres over hele verden. Det er religionsfrihet, sa Räsänen til KD-bladet.
Pinsekirken
Fredag 6. mars kom direktør Mika Yrjölä i Pinsekirken i Finland på banen i et forsøk på å lette presset mot Päivi Räsänen. Pinsedirektøren har nå levert inn en klage mot riksadvokat Raija Toiviainen. Han ber justiskansleren om å granske om Riksadvokaten med sin aktivitet har gjort seg skyldig i å begrense religions- og ytringsfrihet eller forsøk på det.
P R E S S E M E L D I N G
Nytt politiavhør vekker bekymring for ytrings- og religionsfrihet
Av Päivi Räsänen, riksdagsmedlem i Finland
(25.02.2020): Politiet har innkalt meg den 2. mars klokken 9.30 til Pasila hovedpolitistasjon for å bli hørt mistenkt for forbrytelsen hets mot en folkegruppe, hvorved man kan bli dømt til bøter eller fengsel i opp til to år. (5500/R/74807/19)
Saken gjelder en forundersøkelse som riksadvokaten har krevd angående pamfletten «Til mann og kvinne skapte Han dem» som jeg skrev i 2004. Representanten for Lutherstiftelse som fungerte som utgiver, dr. teol. Juhana Pohjola, er allerede tidligere blitt avhørt.
Jeg antar, at det å ta opp mitt gamle skriveri og lage kriminalrapport om den i august 2019 er relatert til en annen forundersøkelse om en Twitter-post som jeg gav ut i juni (5500/R/53318/19). I den stilte jeg spørsmål ved kirkens beslutning om å støtte Pride-arrangement i Helsingfors og delte et bilde med bibelvers angående emnet. Det kom ikke engang i mine tanker, at min publisering kunne være lovstridig. Jeg var 1.11. i et nesten fire timer langt politiavhør, hvor man fokuserte på begrep i den kristelig tro.
Det er en forvirrende, uvirkelig erfaring å bli politiforhørt på grunn av Bibelens lære i et land, som har lange røtter for ytrings- og religionsfrihet. Disse nyheter er vi blitt vant til å se fra en helt annerledes referansegruppe, for eksempel fra Nord-Korea eller fra det tidligere Sovjetunionen. Ytrings- og trosfrihet er en hjørnestein i demokratiet.
For en kristen er Bibelen Guds ord. Trosfriheten blir dypt krenket, hvis retten til å være enig med Bibelens lære nektes. Riksdagen har enstemmig vedtatt kirkeloven som erkjenner kristen tro slik den er begrunnet i Bibelen. Jeg benekter absolutt at mitt skriveri skulle være hat-tale eller fornærmelse av minoriteter eller bakvaskelse. Det kristne menneskebilde bygger på det medfødte likeverd av hvert menneskeindivid. Bibelens lære angående ekteskap og seksualitet stiger opp av kjærlighet, ikke av hat. Troens kjernebudskap om nåde og forsoning bygger på det kristelige menneskebilde om skapelse og dernest syndefall.
Det pågår i denne stund altså to separate politietterforskninger. Begge av dem har kobling til ytrings- og trosfrihet. Bemerkelsesverdig er at politiet den 13.9.2019 fremla en grundig 11-siders beslutning om at det ikke er behov å gjennomføre en kriminell etterforskning av pamfletten, og at det ikke er grunn til tvil om at et lovbrudd skulle ha funnet sted. Politi også konstaterte i sin beslutning: «I den grad at man for eksempel skulle se at noen meninger fremstilt i Bibelen som sådan fyller kriteriet for hetslovbrudd, skulle også det å spre Bibelen eller holde den frem i utgangspunkt straffes som hetslovbrudd.»
Det var en stor overraskelse, at statsanklager Raija Toiviainen den 31.10. beordret en forundersøkelse. Når det gjelder rettsvern, er det problematisk at høyt lærde myndigheter har så ulike linjer i sin lovtolkning. Hvis et riksdagsmedlem, som har sittet i 25 år i Riksdagen for å stifte lover, ikke gjenkjenner lovbrudd, hvordan en vanlig statsborger kunne gjenkjenne det?
Krav om sensur ville bli et større problem enn bot eller fengselsstraff i en eventuell dom: ordre om å fjerne oppdateringer på sosiale medier eller forbud mot publisering av skriftlig materiale. Samtidig skulle man åpne en farled, som skulle lede til publiseringsforbud og moderne bokbål. Politiforskning farliggjør allerede ytrings- og trosfriheten fordi den virker avskrekkende.
Tross sluttresultatet av granskning av lovbrudd vil jeg fortsatt bruke den trosfrihet som er sikret i grunnloven og menneskerettighetsavtaler ved å holde frem læren om en kristen tro, og jeg oppmuntrer også andre til å gjøre så.
Artikkelen er oversatt av Heljä Norberg
Artikkelen er fra papirutgaven av KARMRL ISRAEL-NYTT.
Abonner og les mer.
Karmelin@netvision.net.il