(14.02.2020): Vi lever i en tid hvor det nærmest er blitt et mål i seg sjøl at det meste skal sentraliseres, nedlegges eller flyttes vekk fra distriktene, gjerne til utlandet, skriver Ságat på lederplass.
Siste skudd på stammen er Tine, som nå utrolig nok seriøst vurderer å legge ned de to gjenværende meieriene i Finnmark. Dette kan i verste fall bety at 21 ansatte i Tana og 13 i Alta mister jobbene sine.
I tillegg kommer den samfunnsmessige betydninga av eventuell nedlegging. For melkeprodusentene i Finnmark vil det naturlig nok kunne medføre en katastrofe om melka skal måtte transporteres til de nærmeste meieriene i Balsfjord og Harstad for videreforedling.
Landbruket er en av de viktigste tradisjonelle samiske basisnæringene i indre strøk. Hvis meieriet forsvinner, vil dette være et hardt anslag mot det materielle grunnlaget for samisk kultur i hjertet av Sápmi. Dette må motarbeides med absolutt alle tilgjengelige midler.
Nedlegging vil også ramme matforsyninga og beredskapen i Finnmark. Tidligere var det også meierier i Kirkenes, Vadsø og Lakselv, som for lengst er blitt historie.
Vi skjønner at det er en utfordring for Tine at folk drikker stadig mindre melk. Melkeforbruket har de siste ti årene falt med om lag 17 liter per nordmann.
Her burde Tine sammen med landbruks- og helsemyndighetene drive mer aktiv informasjon og folkeopplysning om betydninga av de gode næringsstoffene som finnes i nettopp melka. Folkehelsa er selvsagt det aller viktigste, men om man samtidig kan berge viktige basisarbeidsplasser i distriktene, vil det være en fin bonus.
Samtidig sitter vi med inntrykk av at noe av problemet for Tine kan være selvforskyldt. For eksempel at produksjonen av suksessproduktet jarlsbergost flyttes til Irland, hvor gresset angivelig skal være grønnere enn i Norge.
Uansett registrerer vi at meierisjef Eirin Utsi i Tana på langt nær anser slaget som tapt, men tvert om velger å se optimistisk på fremtida.
– Vi har et meget godt anlegg her i Tana. Bygget og maskinene er godt ivaretatt og vedlikeholdt, og vi vil ha full fokus på de mulighetene som anlegget vårt kan gi for fremtida. Vi har mange bein å stå på, og vil jobbe for at vi fortsatt skal ha det i tida fremover, sier Eirin Utsi til Ságat. I mellomtida kan vi andre gjøre en forskjell ved å øke inntaket av lokale melkeprodukter.