(Reportasje): Styreformann John Skåland (t.v.) i Karmel-Instituttet overrakte 1,1 million kroner i norske tusenlapper til nybyggertalsmann Motti Isaak utenfor den gamle ottomanske jernbanestasjonen i Sebastia. Det var her nybyggerrevolusjonen startet i 1974. Overrekkelsen var symbolladet. Millionen går til nybygging.
Pengene fra avdøde sjømann Øivind Førre i Haugesund brukes blant annet til et skolebygg i den øvre delen av Jordandalen i Samaria. Dette er et område som Israel ønsker å annektere. Kontantene vil også gå til andre prosjekt i Samaria og styrke sionistenes krav om at Israel må ta full kontroll over Judea og Samaria. Et bomberom i Sderot er alt ferdig.
Pengene kom nesten samtidig som USAs president Donald J. Trump lanserte «århundrets plan» for Midt-Østen.
Milliongaven fra Norge til Ma’ale Efraim i Samaria
Av Vidar Norberg og Heljä Norberg (foto)
(Reportasje): Ma’ale Efraim, 09.02.2020 En arv på én million kroner fra avdøde Øyvind Førre i Haugesund ble overlevert til nybygging i Samaria og bomberom i Sderot. Seremonien var i Ma’ale Efraim. Til stede var styreformann John Skåland i Karmel-Instituttet med kontantene, nybyggertalsmann Motti Isaak, som tok imot pengene, samt folk fra en skole som får et nytt skolebygg.
Øyvind Førre ønsket at arven etter ham skulle bli til nytte for nybygging i Samaria og i Sderot som gjennom mange år har vært plaget av rakettangrep fra Gaza. I Sderot er det bygget en bombesikker sovesal på en bibelhøyskole.
Den enkle seremonien fant sted på internatskolen Derech Halev (Hjertets Vei) på grensen mellom Samaria og Jordandalen. Dette er en skole for vanskeligstilte gutter som har mistet kontakten med hjem, skolegang og samfunnsliv. Her blir de forsøkt dratt inn igjen. Flere går videre til militærtjeneste.
Selv om Ma’ale Efraim ligger på grensen til ørkenen, var det kaldt, vått og rått etter vinterregnet som har øst ned. Men jorda var kledt med grønt gress og spor etter traktorhjul. Nå når kontantene er på plass, kan gravemaskinene sette i gang og byggearbeiderne komme. Her skal det bygges et hus som kan ta imot ekstra vanskelige gutter som trenger litt isolasjon.
–Vi arbeider blant ungdom som er i en vanskelig situasjon. Mange har droppet ut av skole og hjem. Dette er siste sted de kommer til før det blir fengselsopphold. Slikt må vi forhindre, forklarer David Rapaport.
Det er her det nye huset skal benyttes. Når en av ungdommene har forbrutt seg, blir det et opphold i «husarresten» i 24 timer eller 48 timer. Rapaport forteller at der må de tenke igjennom hva de har gjort. Det er alltid en voksen med dem som forsøker å hjelpe dem. Når timene i «huset» er over, er det tilbake til de andre elevene. Det er også andre som benytter slike hus i rehabiliteringen. Rapaport forteller at det er rundt 30 elever i tenårene på deres skole.
Skolens leder Ehud Zegev er glad for støtten fra Norge. For en liten skole langt ut i ørkenfjellene er det ikke lett å få penger til å bygge ut. Derfor er den norske støtten ekstra kjærkommen.
–Det varmer vårt hjerte at dere kommer, sier Ehud Segev.
Skriftens ord
Det er blitt en kjent sak at like så naturlig som at seddelbunkene kommer opp, er det at Bibelen tas frem. Også den hebraiske slik at alle kan få med seg Skriftens ord. John Skåland leste ettermiddagen fra 5. Mos. 7, 6–9:
«For et hellig folk er du for Herren din Gud. Deg har Herren din Gud utvalgt av alle folk på jorden til å være Hans eiendomsfolk. Ikke fordi dere var større enn alle andre folk, fant Herren behag i dere, så Han utvalgte dere. For dere er det minste av alle folkene. Men fordi Herren elsket dere, og fordi Han ville holde den ed Han hadde sverget deres fedre, derfor førte Herren dere ut med sterk hånd og fridde deg ut fra trellehuset, fra Faraos, egypterkongens hånd. Så skal du vite at Herren din Gud, Han er Gud, den trofaste Gud, som holder sin pakt og bevarer sin miskunn i tusen ledd, mot dem som elsker Ham og holder Hans bud.»
–Jeg vil takke for vennskapet. Nå er det slik at når man blir kjent og gode venner, så kan det være en årsak til at man hjelper. Nei, det er ikke årsaken til at vi hjelper dere her. Vi hjelper dere fordi dere er et hellig folk for Herren, sa Skåland.
–Jeg er ikke en del av det jødiske folk, men fra Norge. Dere har fått løftene. Vi vil være med og holde opp hendene, akkurat som folket holdt oppe Mose hender under krigen (2. Mos. 17). Vi vil være med Abrahams, Isaks og Jakobs Gud.
Det vakte overraskelse at Skåland siterte fra det som var teksten i synagogens liturgiske lesning.
Bibelordene ble oversatt av Motti Isaak, og det ble et aldri så lite bibelstudium der ved middagsbordet.
–De ordene må være sendt deg fra oven, sa en fra personalet.
David Rapaport forklarte at akkurat som Gud har en ubetinget kjærlighet til sitt folk, så har internatskolen Derech Halev en ubetinget kjærlighet til de elevene som kommer hit.
John Skåland sa også at det er viktig å følge Guds Ord, ikke minst i en tid hvor det i hele verden er stor moralsk utglidning. Han viste til kong David som trosset Guds vilje med å telle folket og ble straffet (1. Krøn. 21).
En glad giver
John Skåland fortalte også om Øivind Førre som gav sine verdier til Israel. Det var en historie om en ensom sjømann fra Haugesund.
–Sjølivet forandret Førres liv radikalt. Han kom med båt til Haifa i Israel og kom inn på Karmels sjømannskirke hvor han traff sjømannsprest Per Faye-Hansen. Her ble han værende som kokk noen uker. Dette oppholdet i Haifa endret Førres syn på Bibelen. På sjømannskirken fikk han kunnskap om Bibelens profetier.
Førre døde den 13. februar 2919. I nekrologen skrev Skåland at Førres kunnskap om disse ting ble større med årene. Israel ble hans tidsklokke og store interesse i livet. Fra denne tiden ble han fast abonnent på Karmel Israel-Nytt.
–Førre var opptatt av at jødene skal hjem til Israels land. Han ville at arven skulle gå til Samaria og Sderot, fortalte Skåland til nybyggerne.
–Det kommer til å gå nøyaktig i oppfyllelse alt som Gud har skrevet i sitt Ord, sa Førre ofte.
I nekrologen sto det at Førre var overbevist om at Israel var Guds øyensten, og de som handlet imot dette landet og folket, handlet imot Gud. Han ventet på den dagen når Jesus skal sette sin fot på Oljeberget og opprette tusenårsriket.
Mens Førre levde, sendte han 750.000 kroner for å bygge jødiske hus i Samaria.
Artikkelen er fra papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner på KARMEL. 500 kroner i året
Karmelin@netvision.net.il