Av Vidar Norberg
(27.12.2019): Israels statsminister Benjamin Netanyahu fikk 72,5 prosent av stemmene i Likud-partiets nominasjonsvalg på statsministerkandidat. Utfordreren Gideon Sa’ar fikk 27,5 prosent.
Det var sterk vind på valgdagen, torsdag 26. desember. Snøen lavet ned på Hermon-fjellet, og regnet pøste ned i store deler av Israel. 49,15 prosent av Likud-medlemmene gikk likevel ut i uværet for å stemme ved 106 valglokaler. Totalt var det 116.048 stemmeberettigede Likud-medlemmer i valget.
Statsminister Benjamin Netanyahu fryktet at mange regner med at han kommer til å vinne, og derfor ikke går ut for å stemme. Han oppfordret på Twitter folk til å bruke stemmeseddelen i valget torsdag.
Valgdagsmålingene viste alt natt til fredag at det gikk mot en brakseier for Netanyahu. Den venstreorienterte avisen Haaretz kalte valgresultatet for en enorm seier for Netanyahu.
Talene taler
Sderot på grensen til Gaza er ofte blitt beskutt eller vekket opp til alarmen når raketter og granater skytes fra Gaza. Der fikk Netanyahu 88 prosent av stemmene. Byene Askalon og Ashdod, som også rammes av angrep, fikk Netanyahu 78 prosent og 75 prosent av stemmene.
I Kiryat Arba, som er en nybyggerby like utenfor Hebron, stemte 76 prosent av Likud-velgerne på Netanyahu.
Sa’ar har trolig sin sterkeste støtte i Tel Aviv. Netanyahu fikk 1.428 stemmer, mens Sa’ar fikk 1.395 stemmer. I forstaden Givatayim fikk Netanyahu 217 stemmer og Sa’ar 179 stemmer.
I Tiberias ble det 628 stemmer for Netanyahu og 108 for Sa’ar. I Rishon Lezion og Holon var den henholdsvis 72 og 71 prosent som stemte på Netanyahu.
–Takk, medlemmer av Likud, for deres tillit, støtte og kjærlighet. Med Guds hjelp og med deres hjelp vil jeg lede Likud til en stor seier i det kommende valget og fortsette med å lede staten Israel til enestående storverk, sa Netanyahu.
Sa’ar gratulerte Netanyahu og takket sine støttespillere.
–Jeg og mine kollegaer vil stå bak Netanyahu i valgkampen for Likuds suksess i valget, sa Sa’ar.
Tøff valgkamp
Valgkampen mot Netanyahu var tøff. Den ble frontet av Gideon Sa’ar. Han fikk støtte av hele venstresiden i Israel med pressen og rettsvesenet i kampanje etter kampanje som forsøker å stikke kjepper i hjulene for Netanyahu. Det virket som om Sa’ar selv trodde at han skulle vinne valget. Sa’ar gikk så langt som å tilby Netanyahu å bli president dersom Sa’ar vant valget.
Men innflytelsesrike Likud-politikere som tidligere borgermester Nir Barkat og Knessets talsmann Yuli Edelstein gikk inn for Netanyahu. Det gjorde også flertallet, den vanlige mann og kvinne i Likud-partiet. I Israel er Likud på høyresiden et folkeparti, mens den såkalte «eliten» støtter venstresiden.
Terrororganisasjonen Hamas kastet seg også inn i valgkampen mot Israels statsminister. Mens Netanyahu onsdag sto på talerstolen i Askalon skjøt iranskstøttede Hamas to raketter mot byen. Etter sikkerhetsreglene ble Netanyahu ført til et tilfluktsrom uten noen form for panikk. Terrorrakettene ble skutt ned av det israelske rakettforsvarssystemet Iron Dome (jernkuppelen). Netanyahu kom tilbake og fortsatte talen.
–Hamas ønsker ikke at jeg skal vinne, var Netanyahus kommentar.
Det var også et rakettangrep da Netanyahu talte i Ashdod en uke før det forrige Knesset-valget den 17. september.
–Den terroristen som skjøt, er ikke lenger med oss, konstaterte Netanyahu tørt.
Terroristen Bahaa Abu al-Ata ble oppsporet og likvidert da han en natt var alene med sin kone på soverommet i Gaza.
–Den som nå har skutt denne raketten, bør pakke sine saker sammen, sa Netanyahu.
Terroristene er vel kjent med at Israel har gjenopptatt målrettet likvidering av terrorister som skyter mot Israel.
Hjelp fra Putin
Benjamin Netanyahu er kjent for sitt nære vennskap med Russlands president Vladimir Putin. Han gav uventet hjelp til Netanyahu i valgkampen under en av mange telefonsamtale.
–Putin fortalte meg at om det ikke hadde vært for vårt nære forhold, kunne vi vært midt inne i et militært sammenstøt. Bare fordi vi møtes med noen måneders mellomrom, er dette blitt unngått, sa Netanyahu til Forsvarets radiostasjon en dag før valget.
–Vi har fire ganger vært nær kollisjon da våre fly kom inn i syrisk luftrom, sa Netanyahu.
Israel har gjennomført flere hundre målrettede angrep mot Irans militære installasjoner i Syria. Israel og Russland har etter ordre fra Putin utvekslet koder slik at de ikke skyter mot hverandre under de israelske angrepene. De har først og fremst som mål å forhindre at Iran forskanser seg i Syria og ruster opp til et angrep mot Israel.
Putin og Netanyahu snakket på telefon den 26. desember. Putin ønsket statsminister god hanukka, og Netanyahu brakte sine gode ønsker i forbindelse med «novy god» (godt nytt år).
USA–ISRAEL
Alle israelere vet at Benjamin Netanyahu har et meget godt forhold til USAs president Donald J. Trump. Det er han også blitt kritisert for.
Under statsminister Benjamin Netanyahu har Trump flyttet USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, 71 år etter at USA var det første landet i verden som anerkjente den nye jødiske staten Israel i sitt gamle hjemland. Trump har også anerkjent den israelskkontrollerte delen av Golanhøydene som Israels land. Videre har utenriksminister Mike Pompeo i høst kunngjort at USA ikke ser på jødiske bosetninger i Judea og Samaria som såkalt ulovlig okkupasjon. Det er som flere spikre i likkisten til Oslo-avtalene.
President Trump har dessuten innført nye sanksjoner mot Iran for å tvinge ayatolla-regimet til å avslutte arbeidet med å utvikle kjernefysiske våpen og langdistanseraketter som kan nå langt utover Israels grenser. Dette har vært Netanyahus viktigste utenrikspolitiske sak gjennom flere år og i taler i FN. Netanyahu har selv presentert Irans hemmelige kjernefysiske våpenprogram som agenter fra den berømte israelske etterretningsorganisasjonen Mossad hentet ut fra safene i Irans hemmelige lager. Videre har Netanyahu gjentatte ganger vist til at Irans ledere har sagt at de ønsker å utslette Israel.
For mange israelere er Netanyahus sikkerhets- og utenrikspolitikk samt hans nære personlige relasjoner til flere verdensledere en viktig faktor når israelerne skal stemme.
God jul
For millioner evangeliske kristne over hele verden kommer Netanyahus seier i nominasjonskampen som en stor julegave. Netanyahu har alltid hatt et godt forhold til kristne over hele verden. Han sendte også ut sin julehilsen til kristne. Han var ikke redd for å si «god jul» i en tid hvor enkelte vil være politisk korrekt og si «god fest» eller noe slikt som fordekker den kristne julehøytiden.
–God jul til alle våre kristne venner, i Israel og rundt om i hele verden, sa Netanyahu i sin pressemelding og på youtube.
–Staten Israel er en kulminasjon av så mange profetier og våre dypeste verdier. Vi deler en felles sivilisasjon, den judeo-kristne sivilisasjon, som har gitt verden verdier som frihet, individuell frihet, livets ukrenkelighet og troen på én Gud.
–Vi er stolte over våre tradisjoner. Vi er stolte over våre kristne venner. Staten Israel ville ikke blitt til, om det ikke hadde vært for den begjærlige støtten fra kristne i det 19. århundret, i det 20. århundre så vel som i det 21. århundret.
–Vi vet at vi har ingen bedre venner rundt om i verden enn våre kristne venner. Så tusen takk. Takk alle sammen for at dere står opp sammen med Israel, står opp for sannheten.
–God jul, sa statsminister Benjamin Netanyahu.
Netanyahu er den beste for Israel
Av Sara Rivai
(26. desember 2019): –Det er viktig å støtte Benjamin Netanyahu, stå bak ham og stemme på ham, sa tidligere borgermester og nå Knesset-medlem Nir Barkat da han kom til stemmelokalet på Binyanei Ha’uma i Jerusalem torsdag.
Barkat fortalte til pressen at Netanyahu er den beste lederen for Likud-partiet og Israel.
–Jeg er sikker på at mange forstår dette. Vi må sørge for at Likud og høyre vinner i mars, ikke en venstreregjering som er villig til å samarbeide med arabiske partier som er anti-israelske, sa Barkat.
–Vi håper på seier for Netanyahu i dag, sa Nir Barkat.