Av Vidar Norberg
(13.12.2019): Boris Johnson i Det konservative partiet vant en overveldende seier i parlamentsvalget i Storbritannia torsdag. Han lovet at nå skal landet ut av Den europeiske union.
–Vår nasjon har en regjering som har fått et klart mandat til å få brexit unnagjort. Dette er et historisk valg. Vi vil endre landet til det bedre for folket, sa Boris Johnson.
–Vi skal få brexit gjort innen 31. januar. Ingen hvis, ingen men, ingen kanskje, sa statsministeren.
Britiske kommentatorer sa at nå kan Johnson ta Storbritannia ut av EU. Han har et klart flertall og er ifølge kommentarene ustoppelig. Dette valget blir betegnet som en fortsettelse av det britiske EU-valget i 2016. Da sa flertallet på de britiske øyer at de vil ut av den europeiske union. Dette kan bety at Storbritannia går ut i løpet av januar, og så starter forhandlinger om en handelsavtale med EU neste år.
Det konservative partiet gjorde sitt beste valg siden 1987 og siden Margaret Thatcher. Boris Johnson takket også velgere fra andre partier som har gitt ham og Det konservative partiet tillit. Også såkalte arbeiderklassestrøk har stemt konservativt.
Valgresultat for Parlamentets 650 plasser:
–Konservative 365 (+47)
–Arbeiderpartiet 203 (-59)
–Skotske nasjonalpartiet 48 (+13)
–Liberaldemokratene 11 (-1)
–Unionistpartiet Nord-Irland 8 (-2)
-Andre 15 (+2)
Vant krigen
En av de mest fremtredende lederne for å få Storbritannia ut av EU, har vært Nigel Farage. Til tross for gode utsikter stilte han ikke opp i «EU-valget». Slik ville han sørge for konservativ seier og brexit, utgang av EU. Han sa at de har benyttet sin innflytelse i valgkampen.
–Det er over. Krigen er over. Vi er ferdig, vi går ut. Det føles som om at Storbritannias utgang av Den europeiske union er mye nærmere på grunn av valget, sa Farage til Sky News.
Han sa at Storbritannia aldri skulle gått inn i EU på 1970-tallet.
–Jeg er meget glad for at til tross for at noen unge tenker at sosialisme er attraktivt, så har valgnatten gitt et dødsslag til sosialisme i vårt land for noen tiår. Jeg er fornøyd, sa Farage.
Sosialistene tapte
Den store taperen ble Jeremy Corbyn i Labour (Arbeiderpartiet).
–Jeg vil ikke lede partiet i noe fremtidige valg. Brexit var så polariserende at det har overkjørt alle saker, sa en skuffet Jeremy Corbyn etter valget.
Partiet hadde tidligere lovet at de ville støtte brexit, men gjorde det ikke i det britiske parlamentet.
For Arbeiderpartiet var dette det dårligste valget siden 1935, meldte BBC. Kommentatorer påpekte at dette også var et oppgjør med Corbyns sosialistiske plattform. Folket har sagt nei til et sosialistisk Storbritannia.
Vanligvis har jødene i Storbritannia stemt på Arbeiderpartiet. Men flere har anklaget det britiske arbeiderpartiet for antisemittisme. Jødiske ledere og presse har oppfordret jøder til ikke å stemme på Arbeiderpartiet. Også ikke-jøder har oppfordret velgerne til å holde seg unna Ap på grunn av antisemittisme. Dette har trolig også spilt en rolle.
Skottland
Partileder Nicola Sturgeon i Det skottiske nasjonale parti gjorde nesten rent bord i Skottland. Hun ønsker et omvalg om løsrivelse fra England.
Kommentator Rob Watson i BBC sa at Boris Johnson vil nok forsøke å overbevise skottene om at de ikke vil tjene på en løsrivelse. Johnson har imidlertid så stort flertall i parlamentet i London at han kan stanse ønsket om en ny avstemning.
Det liberale partiet
Det vakte også oppsikt at partileder Jo Swinson i Det liberale demokratiske partiet mistet sin plass i Parlamentet. Hun gikk av som leder for partiet som fikk 11 mandater.
Swinson hadde lansert seg som den neste statsministeren og var svært skuffet over resultatet.
–Resultatet vil bringe frykt og bestyrtelse. Folk ser etter håp, sa Swinson.
Trump gratulerte
USAs president Donald Trump gratulerte Boris Jonson på Twitter.
–Nå er USA og Storbritannia fri til å få en stor frihandelsavtale, skrev Trump.
Johnson har ifølge kommentatorer hatt et godt forhold til Trumps medarbeidere.
Konservative amerikanerne har i følge en analytiker sett med interesse på det britiske valget for å se om en sittende konservativ leder som Boris Jeltsin kunne vinne. Det blir antydet at det britiske valget kan ha en viss innflytelse på amerikansk politikk og motstanden mot det som kalles globalisme som går mot en «verdensregjering».
Endetidspolitikk
Britiske kristne har i lang tid bedt og arbeidet om at Storbritannia må gå ut av Den europeiske union. De mente at deres egen statsminister lurte landet inn i EU.
–Vi ber om at Storbritannia skal bli brukt til å fremme Guds sak rundt om i verden, slik det har vært i tidligere tider. EU er ikke bra for oss, sa en kristen brite for ett års tid siden.
Kristne Israel-venner i Norge har ventet lenge på at Storbritannia skal gå ut av EU. Dette er et syn som særlig ble fremmet av den nå avdøde lektor Johan I. Holm på Bryne. Han skrev mange artikler i både Aftenposten, Dagen og KARMEL. Han påpekte at ikke hele England var med i Romerriket og derfor ikke kommer til å bli med i det nye Romerriket eller EU. Om London går ut av EU, vil det komme som en bekreftelse. Kristne motstandere av EU mener at hverken Danmark eller Norge skal være med i Den europeiske union eller det som blir det nye Romerriket.
Romerriket blir av bibelgranskere ansett som Dyret i Åpenbaringen, eller Antikristens rike. I EU-debatten for 25 år siden antydet sjefredaktør Arthur Berg i Dagen at EU kunne være en forløper for den plattforLm som Antikrist vil bruke når han tar verdensmakten.