Av Vidar Norberg
(30.11.2019): I dag er det 80 år siden Sovjetunionen angrep Finland i det som siden ble kalt for vinterkrigen.
De sovjetiske styrkene åpnet 30. november ild på det Karelske neset. På ettermiddagen ble den finske hovedstaden Helsingfors bombet sammen med 15 andre steder i Finland.
Det var en stor markering på Vinterkrigens nasjonale minnesmerke på Kaserntorget i Helsingfors lørdag formiddag. 105 lys ble tent til minne om de 105 dagene krigen varte. Vinterkrigen stanset 13. mars 1940.
–Det har gått 80 år siden vinterkrigen brøt ut. Vi kommer ikke bort fra at snart står vi innfor en tid hvor de som opplevde vinterkrigen, bare lever i våre minner, sa Finlands president Sauli Niinistö.
–Vinterkrigen var brutal og grim. Mange ofret sitt liv og helse for at Finland skulle få leve.
Presidenten viste til den finske dikteren Helvi Hämäläinen som påpekte at det oppsto en følelse av samhørighet i det finske folk.
–Vi ville ingen noe vondt, men ville uselvisk forsvare alt som var vårt, sa Niinistö ifølge en pressemelding på presidentens hjemmeside.
Fortsettelseskrigen
25. juni 1941 startet «fortsettelskrigen» med et sovjetisk bombeangrep mot Finland. Finnene fikk hjelp fra Tyskland i forsvaret av Finland. 19. september 1944 signerte Finland en våpenstillstand med Sovjetunionen. Finland måtte avstå store landområder i Karelien og mistet området ved Pasvikelven til Barentshavet. Landet måtte også betale stor krigsskadeserstatning til Sovjetunionen.
Les artikkelen om de finske jøders deltakelse i vinterkrigen og fortsettelseskrigen.