BREV FRA JERUSALEM:
Av Vidar Norberg
Det er interessant å se at forkynnelsen av ordet fra Bibelen og Israel bærer frukter. I mange år har Arivd Bentsen vært et av de virkelige store artilleribatteriene i forkynnelsen av Bibelen og Israel. Han har reist land og strand rundt. Stått på talerstoler og samtalt med mennesker over hele Norges land, først for Karmel og siden for Internasjonale Kristne Ambassade. Nå reiser han i eget navn.
Da pastor Bernt Røysland fra Moria Menighet i Grimstad ble spurt om hvordan han ble interessert i Israel, fortalte han om Arvid Bentsens møter i Froland Misjonsmenighet.
Det er sikkert mange som kan fortelle om møter med Bentsen. Da han reiste for Karmel og talte hos De frie evangeliske venner i Skostredet i Bergen, var møtesalen og inngangen med sprengt. Det var vanskelig å komme både inn og ut. Menigheten har forlengst flyttet bort, men forkynnelsens frukter blomstrer også i Bergen.
En bergenser som har hørt og gjerne hører Bentsen tale, er Johannes Rosvold i Bergen. Han har mange ganger tjenestegjort i Sar El, som tilbyr militærtjeneste som volontør i Israels hær. Han har fortalt om livet som volontør i «armeen» til sensasjonshungrige aviser. På mange fronter står folk opp for Israel. Det er nok også en frukt av at folk har fortalt om Israel.
Å stå på murene for Israel er neppe alltid lett. Det fikk vel både Bentsen og Karmels tidligere kontorsjef Reidar Molander erfare en gang i Hammerfest. Møteplakatene var ikke stiftet opp, og etter det dårlige oppmøtet reiste presten seg opp for å si at dette var merkelige greier.
Det kunne han kanskje si, for det er kampen mot erstatningsteologien som også blir utkjempet. Den er ikke bare høyst levende i kirken, men også i frikirker. Den forteller stadig vekk løgnen om at Israel er forkastet. Men slikt er det vel bare åndelige blinde som ser og tror. For Gud fører sitt folk hjem. Gud har gitt jødefolket sitt eget land. Det blomster som et vakkert fikentre og varsler at Jesus snart rykker sin menighet opp i skyen. Det er faktisk fortsatt kristne som tror dette budskapet.
Det er interessant å se at Gordon Tobiassen samler mange mennesker, blant annet i Moria menighet. Han er også helt oppe i Finnmark med budskapet om Bibelen og Israel. I bladet Evangelisten kom han med et klart budskap som sikkert også i dag vil få mang en prest og forstander til å reise seg kremtende og si at «dette var merkelig». I sær når man som Tobiassen understreker at «Det er jødene som skal fullføre misjonsoppdraget (Ap.gj 15, 13–15). Ut fra Guds ord kan vi slå dette fast. Folket, landet og byen hører nøye sammen i det bibelske perspektiv».
Det er som å høre Karmels grunnlegger Per Faye-Hansen, kanskje etterkrigstidens største forkynner mot erstatningsteologien – en mann som i praksis også var med på å redde jøder fra holocaust og rydde veien for sten for dem i Jerusalem. Ikke rart at Israels første statsminister David Ben-Gurion skrev at «i mitt hjem er du alltid velkommen».
Man ser også i denne nye tid med internett og sosiale medier at interessen for Israel bres ut. Karmel var tidlig ute på 1990-tallet med nettside om Israel. Et av de nyeste tiltakene er Kurt Urhaug med sin youtubekanal «Shofar» hvor han for eksempel tar for seg Herrens fester. Mangfoldet er stort.
Det er blitt sagt at Israels venner er den siste store kristenbevegelsen igjen som går frem. La det være usagt om det er sant eller ikke.
Det er nok også en del sjarlataner som er ute etter profitt. Sensasjoner om ting som skal skje. Egne syner og åpenbaringer. Her er det viktig at man holder seg til Guds ord, ene og alene. Alt må prøves på Bibelen.
Det er en kristenplikt. Slik kan man avsløre falske nyheter, falske taler, falske profetier, falske bøker, falske bibeloversettelser og alt annet falskt og som strider mot Guds ord.
Et av denne tids store bedrag som Karmel har advart mot i over et par tiår, er den såkalte Oslo-avtalen. En forbannelse som har kostet mange jødiske liv. Det var enkelte som kalte jødisk blod for offer for fred. Men heller ikke det gav fred. Fordi en fred som gir opp løfteslandet, er mot Guds ord.
Når man ser forkynnelsen av Bibelen og Israel i retrospekt, er det klart at den har båret frukter. Alle milene som blant annet Bentsen har tilbakelagt, alle artiklene som redaktør Arthur Berg har skrevet i Dagen, alle talene som Thoralf Gilbrant i pinsemenigheter har holdt, har gitt frukter.
Et Israel-vennskap som er fundamentert på Guds ord i Bibelen, er det sterkeste Israel-vennskapet som finnes. Det tåler både motgang, farer og i verste fall død. For dette vennskapet er født av Guds ord. Derfor er slik forkynnelse av Guds ord svært viktig. Man må ta frem sin bibel og granske profetiene. Der kan man hente styrke og visdom til å gjennomskue det som er falskt og uekte.
Bentsen er fortsatt på farten med møter i Norges land. Reiseruten finner man på arvidbentsen.no
Nordmenn heier på Israel
(Jerusalem, 17.10.2019):
–Vi heier på Israel, sier pastor Inge Røysland i menigheten Moria i Grimstad.
Sammen med flere nordmenn tok de oppstilling i Hillel-gaten i Jerusalem for å se på den årlige Jerusalem-marsjen med over 5000 kristne fra over hundre land.
Nordmennene fra Moria menighet hadde rustet seg med masse norske flagg som de delte ut til forbipasserende israelere. For enkelte barn er det blitt en sport å samle flagg fra mange land. Men det var nok også andre, blant annet fra Afrika som ville ha det korsmerkede flagget i trikolorens farger.
Ny menighet
–Moria ble startet den 9. september. Vi er 40 medlemmer, men det kommer rundt hundre mennesker på møtene, forteller Inge Røysland.
Han synes det er viktig å heise flagget for Israel.
–Israel er den profetiske klokke. Det største profetiske tegnet er at Israel fikk tilbake sitt land i 1948. Den forteller oss at vi nærmer oss Jesus gjenkomst.
På spørsmål bekrefter han at dette dreier seg om menighetens opprykkelse.
Røysland sier at det videre er mange andre spennende begivenheter i tiden. Blant annet nevner han at USA har flyttet sin ambassade til Jerusalem.
–Det blir spennende å se om det er flere land som følger etter.
Israel og menigheten
–Hvordan er interessen for Israel blant kristne i Norge?
–Vi opplever en veldig interesse. Det er fulle hus når vi arrangerer Israel-møter og endetidskonferanser, for eksempel med Gordon Tobiassen. På Strand hotell er det vel plass til 200, og det var mye folk der, sier Røysland.
–Hvordan ble du interessert i Israel?
–Som ung hørte jeg Arvid Bentsen tale i Froland misjonsmenighet. Det var naturlig å interessere seg for Israel siden Guds ord taler om Israel. Israel er en viktig del av forkynnelsen.
Røysland er også opptatt av at man må løfte frem det sanne budskap og være en motvekt mot mediene som ikke er tilhengere av Israel.
Harila-gruppen fryder seg med Israel
Predikant Steinar Harila opprinnelig fra Vestre Jakobselv ledet en gruppe nordmenn som deltok i den årlige Jerusalem-marsjen i Israel torsdag ettermiddag.
Det er ikke første gang at Harila besøker Israel med norske grupper.
–Vi har avsluttet en meget velsignet og god reise denne gangen også. Vi ble noe overasket over at gruppe vår ble bedt om å synge på torget i Netanya når de tok ut Toraen. De takket oss fra høytaleren. Flere tusen mennesker var samlet. Føler vi er inkludert som trofaste venner i Netanya. Jeg var denne gangen på tur nummer 87. Det betyr nok også noe for dem, forteller Harila.
Harila reiser rundt i Bibelens land og ser de hellige steder så vel som det moderne Israel. Hans turer er også kjent for møter og oppbyggelse på kveldstid. Mange mennesker som savner kristne møter rundt om i Norges land, får også delta i et kristent fellesskap i tillegg til opplevelsen av Israel.
På Harilas banner sto det «Harila-gruppen fra Norge gleder seg sammen med Israel».
Flere dansker i Jerusalem-marsjen
(Jerusalem 17.10.2019):
Det danske flagget Dannebrog ser ut til å øke sin styrke i den årlige Jerusalem-marsjen. Glade dansker vaiet sine flagg og gikk under banneret «Israel, dere er ikke alene.»
Den erklæringen kom nok også fra tusenvis av kristne som deltok i Jerusalem-marsjen. Jerusalem Post anslo på førstesiden antallet kristne deltakere til rundt 5000 kristne sionister.
–Vi har 4000–5000 mennesker fra 95 land som er påmeldt til løvhyttefesten. Jeg vil derfor anta at det er kristne deltakere fra over hundre land, sier visepresident og internasjonal talsmann David Parsons i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem (ICEJ) som i år feiret 40-årsjubileum.
–Etter 40 år ser det ut som om tradisjonen med at hedningene kommer opp til Jerusalem på denne unike høytiden, er blitt fornyet. Også hedningene er invitert til å bli med folket i Jerusalem for å delta i festen og tilbe «Hashem» (Navnet i betydningen Gud, red. anm.), sa Parsons.
Sameland eller Sápmi fra det som Bibelen kanskje kaller for det ytterste Norden, var representert i marsjen, i år som i fjor. Men de er ikke så mange. Grønland var også representert i Jerusalem-marsjen.
Noen nordmenn hadde funnet frem sine staselige bunader. De vekker alltid begeistring blant israelerne som flølger marsjen fra sidelinjen.
Finland har alltid en stor deltakergruppe. De går samlet i toget og viser styrke på sin stille måte. Brasilianerne er mange og viser høylytt og med krumspring at de er mange mennesker som deltar.
–Det er store grupper fra Brasil, Vest-Afrika, 250 fra Taiwan og folk fra Cookøyene, sa David Parsons.
–Nå kommer folkene fra alle jordens fire hjørner til Israel, var et av uttrykkene som ble brukt i forbindelse med at ICEJ også markerte at de har hjulpet 150.000 jødiske immigranter til Israel siden Sovjetunionen falt.
Egyptere kommer til Israel inspirert av Bibelens profetier
(Jerusalem 17.10.2019): Det vakte oppsikt da 15–16 egyptere under plakaten «Egypt» kom gående i Jerusalem-marsjen. De har trolig reist via et tredje land til Israel for ikke å vekke oppsikt i hjemlandet.
–Den egyptiske deltakelsen er historisk. Vi besøkte tidligere Egypt. Vi trengte ikke å overbevise egypterne for å komme til løvhyttefesten i Jerusalem. Egyptere fra Kairo til Alexandria og Aswan prøvde å overbevise oss om å få komme til løvhyttefesten, fortalte president Jürgen Bühler i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem på en pressekonferanse etter Jerusalem-marsjen.
Den store interessen skyldes blant annet profetien i Sakarias 14 om at folkene i tusenårsriket skal komme opp til Jerusalem på løvhyttefesten for å tilbe Gud. Det eneste landet som er spesielt nevnt ved navn, er Egypt:
«Alle de som blir tilbake av alle de hedningefolk som angrep Jerusalem, skal år etter år dra opp for å tilbe Kongen, Herren hærskarenes Gud, og for å delta i løvhyttefesten. Men om noen av jordens ætter ikke drar opp til Jerusalem for å tilbe Kongen, Herren, hærskarenes Gud, så skal det ikke komme regn hos dem. Om egypterne ikke drar opp og ikke møter frem, da skal det ikke komme regn hos dem heller. Den samme plage skal ramme dem som Herren lar ramme de hedningefolk som ikke drar opp for å delta i løvhyttefesten.» (Sak. 14, 16–18)
–Vi hadde egypterne fremme på plattformen hvor de leste velsignelsen på arabisk. Da fikk de melding om at nå regner det i Egypt. Vi følte det som et guddommelig kyss og en velsignelse, sa Bühler.
Men Sakarias er ikke den eneste bibelske profetien som har skapt begeistring blant evangelisk kristne i Egypt. Visepresident og internasjonal talsmann i ICEJ, David Parsons, forteller at fredsprofetiene fra Jesaja 19, 23–25 også har skapt begeistring fordi Egypt er nevnt der.
«På den tid skal det være en ryddet vei fra Egypt til Assyria. Assyrerne skal komme til Egypt, og egypterne til Assyria. Og egypterne skal tjene Herren sammen med assyrerne. På den tid skal Israel være den tredje med Egypt og med Assyria, en velsignelse midt på jorden, fordi Herren, hærskarenes Gud, har velsignet det og sagt: Velsignet være mitt folk Egypt og mine henders verk Assyria og min arv Israel!»
–Det er underlig å se at evangeliske kristne får kjærlighet til Israel. De oppdager sine jødiske røtter som kristne. I år feiret nær 2000 evangelisk kristne i Egypt den jødiske påsken. Dette er uhørt i Egypt. Egypterne som har vært her i år, sier at flere vil komme til neste års fest. Dette er en meget historisk og spennende utvikling, sier Bühler.
En annen årsak til at flere egyptere viser interesse for Israel, er ifølge David Parsons at Den koptisk-ortodokse kirke har fått ny pave. Den tidligere paven viste uvilje mot pilegrimstur til Israel, mens den nye paven, Tawadros II, oppfordrer til pilegrimsturer, og interessen er stor. Dette fører også til at evangelisk kristne blir interessert i Israel.
Jürgen Bühler konstaterer at evangeliske arabiske kristne i den arabiske verden antar erstatningsteologien som sier at Guds løfter til Israel ikke er gyldige. Men Bühler fortalte også om en åpning for kristne i Saudi-Arabia.
Brev og artikler er hentet fra papirutgaven av KARMEL ISRAEL-NYTT
Abonner på KARMEL. Avisen koster 500 kroner i året.
Karmelin@netvision.nett.il