Av Vidar Norberg
(23.10.2019): –Det er stor interesse for krigshistorien. Det viser konferansen i Kirkenes og antallet solgte bøker om krigen, sa professor Stian Bones ved UiT Norges arktiske universitet i et intervju med NRK/Finnmark.
På Nabokonferansen om krigshistorien på Nordkalotten på Thon Hotell talte han onsdag om temaet «Jakten på partisanene». Folk fra Finnmark reiste over til Sovjetunionen. Mange kom tilbake som partisaner. De fulgte med den tyske skipstrafikken som gikk til Kirkenes med forsyninger til Litza-fronten. Skipene var mål for sovjetiske ubåter og fly. Videre drev partisanene etterretningsvirksomhet rettet mot tyske militære anlegg.
–De drev et aktivt motstandsarbeid som hadde betydning for krigen i nord, sa Bones.
Han har studert gamle dokumenter fra tysk side. Dokumentene bekrefter ifølge Bones at Tyskland så på partisanenes arbeid som omfattende på Lopphavet, Østhavet og rundt Varangerfjorden.
–Den tyske mistanken ble vakt i 1942. Tyskerne mistenkte også sivilbefolkningen for å hjelpe partisanene. Derfor ville de også gjennomføre avskrekkende tiltak, sa Bones i intervjuet med NRK.
Grusom straff
Alf R. Jacobsen skriver i boken «Rød august» om hvordan Sovjetunionens partisannettverk ble sprengt av den tyske krigsmakt som gjennomsøkte Varangerhalvøya stanset partisanenes virksomhet fra 1942 til 1943.
Den tyske avstraffelsen var grusom mot dem som hjalp partisanene. En forferdelig død rammet Osvald Loe og Anton Stenmann fra Løkvik, Øystein Sivertsen, Julius Ananiassen og Egil Bertheussen fra Berlevåg, Kristian Jensen fra Kongsfjord samt Ingolf Johannessen, Gudvar, Leif og Erling Olsen fra Ersfjord. De ble satt til å grave sin egen fellesgrav på en sandslette nær Førstevann noen kilometer utenfor Kirkenes.
Under gravingen kom en full førsteløytnant som ifølge boken «Finnmark i flammer» fra 1946 spyttet dem i ansiktet. Da han fortsatte, sprang en av guttene opp og drepte ham med spaden. De tyske soldatene tok en grusom hevn og slo dem i hjel en etter en. Det ble funnet flere vedtrær. Flere av likene hadde fått slått inn bakhodet. Graven ble tildekket for å dekke over den tyske forbrytelsen, går det frem av «Rød august».
Sovjetiske fly fløy over 300 ganger over Kirkenes for å senke Nazi-Tysklands skip eller ramme tropper og depoter. I de allierte landene var det bare Valletta på Malta som var mer bombet.
Onsdag ettermiddag var det kransnedleggelse på monumentet over partisanhjelperne ved skytterhuset.
Mer kunnskap
–Mange har liten kunnskap om andre verdenskrig. Vi må gjøre dette interessant, blant annet ved å trekke frem enkeltpersoner, sa Bones.
–Til daglig tenker vi ikke på hvor strategisk viktig Finnmark er, sa filmregissør Knut Erik Jensen til Radio Nordkapp.
Han oppfordret til mer forskning om krigshistorien i nord.
Det er Finnmark fylkeskommune som arrangerer den to dager lange konferansen fra 23. til 24. oktober. Fylkeskommunen skriver på sin nettside at det er ny innsikt om krigshistorien i Finnmark og forholdet mellom Norge og Russland som kommer frem i dag.
Takknemlig
Det var Den røde armé fra Sovjetunionen som gikk over grensen, inntok Kirkenes den 25. oktober 1944 og frigjorde Øst-Finnmark frem til Tanaelva.
–Vi vil vise takknemlighet til nabofolket som ofret livet. Det gjør vi ved å holde liv i historien, sa forsvarsminister Frank Bakke Jensen til Radio Nordkapp.
Han kom med sin hilsen til Nabokonferansen, onsdag. Forsvarsministeren fortalte at han prøver å få folk til å forstå at Norge var en del av Østfronten.
–Det er like viktig i nord som i sør at vi ikke kan ta retten til å vokse opp i et fritt land for gitt. Dette er noe vi må kjempe for. Noen har ofret mye, sa Frank Bakke-Jensen.
Han la til at Norge skal forsvares fra russegrensen og helt sørover. Han la til at nå vil Finnmarks ungdom bli hentet inn til førstegangstjeneste på Porsangmoen.
Putin ville kommet
Russlands president er ikke invitert til 75-årsmarkeringen på grunn av det anstrengte forholdet som Oslo har til Moskva.
–Jeg tror at om Putin hadde vært invitert til 75-årsmarkeringen, så ville han kommet. Russerne er opptatt av krigen, sa Knut Erik Jensen.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov skal representere Russland under markeringen fredag. Dit kommer også Kong Harald, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide.