(03.10.2019): Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er enige om å jobbe for å oppheve tvangssammenslåing av Troms og Finnmark fylkeskommuner.
De tre partiene skal danne fylkesråd som skal styre det nye tvangsfosteret midlertidig fra nyttår av og inntil reversering kan skje. Også Rødt og Miljøpartiet De Grønne støtter oppheving, slik at det er et massivt flertall for dette i det nye tvangsfylkestinget.
Ekstra bra er det at AP nå endelig synes å ha forstått at partiet var i ferd med å begå politisk selvmord. Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth, som også er leder i Troms AP, erkjenner at partiet har vært dårlig til å lytte til de folkelige protestene mot regjeringas sentraliseringspolitikk generelt og tvangsekteskapet spesielt.
– Vi anerkjenner at vi har fått en smekk på fingrene fra velgerne. Det har vi tenkt å gjøre noe med, sier Myrseth til NRK. En av tingene er å reversere sammenslåinga.
Problemet til nå har vært at toneangivende krefter i Finnmark AP har vært mere opptatt av å gjennomføre regjeringas politikk enn å slåss for egen befolkning. Landets ledende eksperter på forvaltningsrett og statsrett har fastslått at det knappe stortingsvedtaket var lovstridig og manglet nødvendig legitimitet i folket.
Fylkessammenslåinga kunne dermed ikke vært gjennomført på lovlig måte om ikke Finnmark AP før jul 2018 hadde latt seg narre til å legitimere ulovlighetene. Alternativt måtte regjeringa ha avsatt det lovlig valgte fylkestinget, noe som ville betydd atter nye lovbrudd.
Vi forventer at det nye fylkestinget på sitt konstituerende møte i Harstad 28. oktober fatter krav om reversering av tvangen. Fylkestinget må vise muskler. Man skal ikke søke om å få opphevet dette demokratiske maktmisbruket, men kreve. Det er ingen grunn til at Troms og Finnmark skal så med lua i handa og nærmest tigge om at styresmaktene skal respektere demokratiet og loven.
Svært mange av de fire regjeringspartienes velgere i nord er negative både til fylkesfusjonen og annen sentralisering. Hver gang Stortinget fatter sine knappe vedtak om å opprettholde egne lovbrudd og tråkke på demokratiet, mister regjeringspartiene stadig nye velgere.
Dermed brenner det et kraftig blått lys for regjeringa Solbergs, med mindre man tar rev i seilene. At bare Høyre har mista 200.000 velgere på to år burde smerte.