Av Vidar Norberg
(23.09.2019): Det pågår nå et omfattende oppussingsarbeid på Loehytta i Løkvika som ble benyttet av partisaner under den andre verdenskrig. Berlevågnytt forteller at tak er blitt skiftet. Det skal legges nye gulv som skal fuktsikres.
–Løkvik ligger rundt 20 kilometer sørøst for Berlevåg. Der er det en rekonstruert hytte bygd av gammel skipsplank og rekved. Under krigen flyttet to familier til den opprinnelige hytta som ble utgangspunkt for partisanenes virksomhet, går det frem av en artikkel fra Kystmuseet i Berlevåg.
–Filmen «En grå filt med broderade blommor» forteller historien om Dagny Loe fra Berlevåg og hennes dramatiske opplevelser under 2. verdenskrig. På grunn av bombing i Berlevåg flyttet Dagny og hennes mann Osvald Loe ut til familiens laksehytte i Løkvika. Der ble de involvert i motstandsbevegelsen. Virksomheten ble avslørt. Osvald ble dømt til døden. Dagny ble dømt til 15 års fengsel og sendt til Tyskland, skriver Museet i Berlevåg på sin hjemmeside.
I boken Rød august skriver Alf R. Jakobsen utførlig om hytta og hele partisanvirksomheten fra Arnøy til Kirkenes. Dette var en del av motstandskampen mot Nazi-Tyskland. Nordmenn og russere gjemte seg i huler og hytter. Derfra fulgte de med de tyske konvoiene som førte våpen, drivstoff og mat. Skipsposisjonene på Østhavet ble morset til Sovjetunionen slik at ubåter og fly kunne senke skipene. Målet var å hindre at Det tredje rikets forsyninger nådde frem til Kirkenes havn og Litza-fronten. Det var en stillingskrig nazistene tapte, også på grunn av grusomt vintervær.
Partisanvirksomheten ble rullet opp. Fra Berlevåg og Løkvika var det sju falne. Jacobsen skriver at i fire krigsrettssaker i Troms og Finnmark fra august til desember 1943 ble 22 dømt til døden og henrettet. De fleste av dem var fiskere og småbrukere. I alt 31 personer fikk tukthus eller fengsel, deriblant ti unge kvinner. Ytterligere mellom 50 og 100 personer kom under mistanke og ble sperret inne i forskjellige fangeleirer i Nord-Norge.
–Uansett synsvinkel hadde partisanenes virksomhet i 1943 på få måneder endt i en katastrofe, skrev Alf R. Jacobsen.
Etter krigen var det nordmenn som ble overvåket av norske myndigheter fordi de hadde hatt kontakt med kommunistene og deltatt i den sovjetiske motstandskampen mot Nazi-Tyskland. Nordmennene ble ansett som en fare for Norges sikkerhet.
I 1992 kom kong Harald og dronning Sonja på signingsferd til Kirkenes. På vegne av det offisielle Norge ba kongen partisanene om tilgivelse. Men da var det ifølge Jacobsen få igjen som levde.
–Det er greit at kongen kommer med beklagelse. Det er godt for våre barn og barnebarn. Men den kommer så altfor sent for dem det gjelder. De er allerede døde, sa Mally Eriksen.