Av Vidar Norberg
(10.09.2019): Folket i Norge har talt. Spesielt i nord. Mange sa ifra ved å stemme på Senterpartiet. De ble størst i 129 kommuner, fikk fremgang i 274 kommuner og i 134 av dem en fremgang på mer enn 10 prosent.
Dette forteller at folk fortsatt ønsker å bo i mindre byer som Honningsvåg eller fiskevær som Båtsfjord eller enda mindre plasser som i Lebesby. Også slike kommuner trenger ordensmakt som lensmannskontorer, posttjenester, helsetilbud og skoler.
Det skaper utrygghet når Finnmark slås sammen med Troms og makten sentraliseres langt unna til Tromsø, eller når Stortinget legger ned Andøya flystasjon og Høyre og Arbeiderpartiet stikker av fra samfunnsansvaret der. Folk undrer seg over at det blir et bedre forsvar av å flytte helikoptre fra Troms til Sør-Norge hvor det knapt er fare på ferden. Slukte lys i by og bygd er dårlig forsvarspolitikk.
Folk i nord vil selv høste av havet og videreforedle fisken, ikke i Kina. Når olje og gass pumpes opp utenfor øyer og vær, synes folk det er greit med litt ilandføring og industri, akkurat som i Stavanger og Bergen.
Det heter at det er ikke unyttig å slipe ljåen, ei eller filétkniven. Det er heller ikke unyttig å bygge veier, moloer og annen infrastruktur, selv om den ligger i nord. Det burde ikke være unaturlig at folk som bor i værharde strøk langt mot nord, har litt lavere avgifter, for eksempel på strøm. Vil myndighetene ha folk i Finnmark, bør de kanskje tilgodese området med noen fordeler, ikke med sentralisering.
Det gode liv leves ikke bare i storbyer. Mange har røtter og trives i små byer, tettsteder, fiskevær og på vidda. Folk ønsker å ta hånd om sin egen hverdag. Men myndighetene må legge til rette for småsamfunn og spredt bosetning over hele landet.
I gamle dager var regelen at når sivilforsvarets sirener lyder, er det «viktig melding – lytt på radio». Nå har folk i kommune- og fylkestingsvalget sendt ut en viktig melding: Lytt på folket. Stans sentraliseringen og la folk få leve sine liv i sine lokalsamfunn over hele Norge.
Arbeiderpartiet fikk 24,8 prosent, ned 8,2 prosent. Kanskje en ekstra nedgang fordi partiet sviktet der de skulle stått fast. Høyre fikk 20,1 prosent, ned tre prosent, men de bryr seg ikke stort om folk som bor spredt, særlig i nord. Senterpartiet fikk 14,4 prosent, opp 5,9 prosent. Folk har bedt om en ny kurs.
Håpet er at man ved stortingsvalget høsten 2021 skal få et maktskifte som kan oppheve tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms. Denne saken må holdes varm i håp om en stor politisk seier.