Av Vidar Norberg
Den russiske atomdrevne ubåten som nylig var nær ved å havarere på bunnen av Barentshavet, var trolig ute etter å koble seg på de mange lange internetkablene for å hente ut informasjon.
Det antydet republikanernes kongressmedlem Michael Waltz, som er tidligere rådgiver mot terror for visepresident Dick Cheney og tidligere leder for US Armys kommandoenhet Green Beret.
Fjernsynsselskapet FOX NEWS spurte hva den russiske ubåten gjorde på havets dyp etter at både Washington Free Beacon og The Washington Times antydet at russerne var ute etter å hente informasjon eller så på muligheter til å kutte noen av fiberkabler på til sammen 880.000 kilometer som ligger på havbunnen og skaper internettforbindelser.
–De fleste tenker at internett er der oppe i clouds (nettskyen), men det ligger på havbunnen. Det er nesten 400 av disse kablene som går flere hundre tusen kilometer. Hele vår økonomi er avhengig av disse kablene. Alt fra bank, forsikring og finansmarkedet. Dette handler ikke bare om hvordan vi kommuniserer med hverandre, men hvordan man får tilgang til data, sa Michael Waltz til FOX NEWS.
–Både Russland og Kina har gjort det klart at de ikke vil ta stridsvogn for stridsvogn eller hangarskip for hangarskip. De vil ha asymmetriske angrep. Det betyr at de vil angripe luftrom og cyber (data) og underminere alt fra tillit til valg.
–Det er svært sannsynlig at ubåten var ute etter å koble seg på kablene, samle opp data fra etterretningen eller forberedelser for å ta pluggen ut av den moderne økonomi.
Michael Waltz sa videre i intervjuet at data er viktig for militæret. Fremmede makter kan underminere USA økonomisk, for eksempel amerikanske sanksjoner med anslag mot internett. Han mente at det er viktig at USA advarer om at internett er en viktig del av amerikansk infrastruktur. Dette er også en av årsakene til at Waltz ønsker å satse på ubåter, noe også Russland har gjort.
Russisk makt
–Russerne har de seneste 20 til 30 årene hatt kapasitet til å gjøre noe med disse kablene. Det er på en måte en strategisk trussel. Trusselen blir mer potent ettersom den militære og den sivile verden nå er så avhengig av onlineinformasjon og kommunikasjon, sa Tom Callender til The Washington Times.
Callender har arbeidet i Den amerikanske marinen. Han arbeider nå ved The Heritage Center.
Avisen skriver at ifølge TeleGeography går over 95 prosent av den globale internettrafikken, militær og sivil, klassifisert og ikke-klassifisert gjennom kabler i havet. Majoriteten av 285 kabler ligger i Atlanterhavet og arktiske regioner.
–Dersom en nasjon bestemmer seg for å gjøre noe med disse kablene, vil det ha betydelig effekt, sa Callender.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sa ifølge avisen Washington Times advarende at de transatlantiske kablene og skipsleia er en viktig forbindelse mellom den gamle og den nye verden.
–Vi er en transatlantisk allianse. Vi må være i stand til å transportere tropper og utstyr over Atlanteren. Vi trenger en trygg og åpen skipslei til dette, sa Stoltenberg.
Ubåtdrama
Dypvannsubåten AS-12 med kallenavnet «Losharik» drev med hemmelige undervannsoperasjoner da det brøt ut brann i batteriene den 1. juli. 14 russere omkom av røykforgiftning, men båten kom seg opp og inn til Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk, går det frem av en artikkel Washington Free Beacon.
Nettstedet skriver videre at ubåten er i stand til å dykke 20.000 fot dypere enn andre ubåter. Den har en atomreaktor og kan få en toppfart på 30 knop under vann. Den skal være spesialisert på å koble seg på kommunikasjonskabler på havbunnen.
Ubåten skal også kunne installere kjernefysiske moduler for å lade opp ubemannede fartøy.
–Ubåten vil støtte utplasseringen av et globalt undervannsovervåkningssystem som militæret bygger på bunnen av de arktiske hav, sa Vadim Kozyulin i Akademiet for Militær Vitenskap til avisen Izvestya.