Av Vidar Norberg og Heljä Norberg (foto)
(02.06.2019): Titusener sionistiske ungdommer deltok i flaggborgen som gikk fra King George-gaten til Vestmuren i Jerusalem til minne om at det er 52 år siden Jerusalem ble frigjort under seksdagerskrigen i 1967.
Det ble en mektig parade hvor de blåhvite flaggene med davidstjernen vaiet søndag kveld. Guttene gikk videre inn gjennom Damaskus-porten. Jentene gikk inn gjennom Jaffa-porten. De møttes ved Vestmuren hvor det var bønn.
–Det er viktig å minnes denne dagen. Det var et stort mirakel for oss da Gamlebyen og Vestmuren ble tatt, sa bibelhøyskolestudent Neriah Goodman ved bibelhøyskolen i Haspin på Golanhøydene til The Jerusalem Post.
–Det var Forsynets guddommelige innvirkning da Jerusalem ble frigjort, sa rabbiner Shai Winter fra den samme skolen til avisen.
Netanyahus tale
–Vi markerer at det er 52 år siden Jerusalem ble forent under seksdagerskrigen. Det endret Israels skjebne. Det løsnet kvelertaket og faren for ødeleggelse. Det gjorde oss til en sterk regional makt og begynte en prosess med forsoning og de frukter vi i dag ser, sa statsminister Benjamin Netanyahu på regjeringsmøtet, søndag.
Han understreket at Jerusalem ble gjenforenet, og det jødiske folk vendte tilbake til folkets vugge, kultur og tro mellom murene, og dette beveget hele folket.
–Jerusalem har endret seg til det nesten ugjenkjennelige. Vi bygger det opp og styrker det. Vi er opptatt av byens fremtid og utvikler den til en velstående by som også kan være fokus, ikke bare for den åndelige og fornyelse av Israels tradisjon og arv, men også en by som blir fornyet med global teknologi, sa Netanyahu på regjeringsmøtet.
Han roste USAs president Donald J. Trump som anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad og flyttet ambassaden til Jerusalem.
Politiet holdt orden
Muslimer ønsket å stanse den jødiske marsjen gjennom Gamlebyens gater, fordi Jerusalem-marsjen angivelig for første gang på 30 år falt på den muslimske fastemåneden ramadan. Men det lyktes ikke.
Nyhetsbyrået Arutz 7 skrev at ifølge Tempelhøydens hovedkvarter gikk 1.162 jøder opp på Tempelplassen på Jerusalem-dagen. Da kastet palestina-araberne stein og stoler mot israelsk politi. Muslimene barrikaderte seg i al-Aqsa-moskeen og fortsatte opprøret til de ble drevet ut og moskeens innganger stengt. Politiet benyttet tåregass.
Nasjonalforsamlingen Knessets talsmann Yuli Edelstein fordømte ifølge Arutz 7 de arabiske opprørerne og ba om at regjeringen setter en stopper for arabernes forsøk på å skremme jødene bort fra Tempelplassen.
–Denne generasjonen vil ikke lenger tolerere at muslimske opprørere kan gjøre hva de vil på Tempelplassen, og at jøder som bare vil besøke stedet, er truet. Dette er illegalt, umoralsk, udemokratisk og en antijødisk situasjon. Her må det bli en endring, sa Yuli Edelstein på et møte i Knesset.
Utenfor Damaskus-porten var det en vill kvinne som ble innhentet av kvinnelig politi. Det var nylig knivstikking i området, og politiet tok ingen sjanser. Politioppbudet var betydelig. Mange arabiske butikker i Gamlebyen var stengt under flaggparaden.
Noen ungdommer sang den jødiske protestsangen «Zachreni Na» (kom meg i hu). Det er Samsons linjer fra Bibelen: «Kom meg i hu og styrk meg bare denne ene gangen, min Gud, så jeg kan få hevne meg på filistrene med én hevn for mine to øyne!» Dom. 16:28 (b)
927.000 innbyggere
Det bor nå 927.000 mennesker i Jerusalem. Før seksdagerskrigen i 1967 hadde Jerusalem 200.000 innbyggere. I slutten av selvstendighetskrigen i 1948 var det 83.000 mennesker i Jerusalem, ifølge Statistisk Sentralbyrå.
Jerusalems jødiske befolkning har den høyeste fødselsraten i Israel med 4,27 sammenlignet med 3,05 i resten av Israel. 15 prosent av familiene i Jerusalem har sju mennesker eller mer. Ellers i Israel har 6,1 prosent av familiene sju eller flere familiemedlemmer.