Av Vidar Norberg
(21.05.2019): Fylkeshovedstaden Vadsø mistet 27 personer i første kvartal. Oljehovedstaden Hammerfest mistet 35 innbyggere. De har neppe så store sjanser til å konkurrere med fylkeshovedstaden Tromsø og oljehovedstaden Harstad i det nye storfylket.
Man får håpe at kvartalstallene ikke er et signal om hvordan det kommer til å bli i det nye tvangssammenslåtte storfylket Troms og Finnmark som Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti med makt har tredd ned over hode på Finnmarks befolkning som sa nei.
Fylkessammenslåingen kan være et varsel om strukturendringer. Det har skjedd før. Kistrand kommune ble til Porsanger kommune med hovedsenter i Lakselv, makten ble flyttet fra Gamvik til Mehamn, og folk flyttet fra Måsøy til Havøysund. De nye vekststedene håpet kanskje på folk fra Kistrand, Laggo og Ingøy, akkurat som Alta håper på innflyttere fra andre steder i Finnmark. Alta har jo alt fått NRK/Finnmark fra Vadsø og det kan nok bli mer. Men Tromsø vil nok komme best ut i det tvangssammesnlåtte storfylket.
Dypest sett handler dette om at storsamfunnet vil sentralisere og ta ressursene fra Finnmark og bruke godene etter forgodtbefinnende. Det betyr i praksis at fiskekvotene går til storkapitalen som pakker fisken fra Barentshavet i Kina istedenfor i Mehamn, eller at oljen føres forbi fra Veidnes uten at folk i Nordkapp får særlig glede av den. For storkapitalen er det like greit om enkelte fjorder i Finnmark fylles med gift bare selskaper langt unna sitter igjen med profitten. Altaelva spares kanskje for betalende lakselorder.
En av årsaken til at mennesker er organisert i kommuner og fylker er at man skal sikre folkets tarv. Nå vil staten sikre sin egen tarv på bekostning av folk i Finnmark, kanskje kaste noen almisser til ei havn eller litt språkopplæring i et forsøk på å late som om man har storsinn. For folk i Vadsø må det vel være et tankekors at de har en Høyre-ordfører og en høyreregjering og likevel opplever fraflyttingsspøkelset og lite hjelp. Det lover ikke helt godt for fylkeshovedstaden som i fjor fikk en nedgang i folketallet på 139 personer.
Tallene fra Statistisk Sentralbyrå er innhentet av iFinnmark. De forteller at Finnmark fylke i 2018 mistet 144 innbyggere. Det er nå 75.721 mennesker i Finnmark. Fortsetter det slik, kan kanskje både den ene og den andre kommunen bli slått sammen. Da blir det trolig enda lenger til lensmann, lege, butikk, ferge, buss og post. Man fristes til å spørre om Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti ønsker et reservat med det tidligere fylkesmann Anders Aune kalte for tusseladder. Kanskje det er mest lønnsomt for storsamfunnet. Dette bør anspore folk til videre kamp mot tvangssammenslåingen av Finnmark og Troms.