Av Vidar Norberg
(08.05.2019): Arktisk råd kom ikke frem til noen felles sluttdeklarasjon under møtet i Rovaniemi. Det er første gang på 23 år at rådet ikke har klart å enes om en felles uttalelse. Kampen om rikdommene i Arktis er i gang.
Det var utenriksministrene fra vertskapslandet Finland, Danmark, Norge, Sverige, Island, Russland, USA og Canada som møttes til forhandlinger mandag og tirsdag.
Varme storpolitiske luftstrømmer kommer inn over Arktis etter hvert som isen tiner. Enkelte tror at Nordpolen kan bli isfri i slutten av århundret. Andre antyder at isen alt kan være borte om 25 år. Nå posisjonerer landene i området seg. Ifølge meldingene anser Russland store deler av dette området som sitt interessefelt og ruster opp. De plasserte for 12 år siden et russisk flagg på havbunnen under Nordpolen.
–Vi vil ikke at Russland skal benytte seg av militæret for å nekte trafikk i områder hvor det er tillatt. Det bryter med internasjonale lover, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo til den finske kringkastingen Yle.
Det er trolig store muligheter for nye handelsruter fra Asia, fangst og utvinning av metaller om isen smelter. Ifølge Mike Pompeo har området 13 prosent av verdens uoppdagede oljeressurser, 30 prosent av den uoppdagede gassen store mengder uran, metaller, gull og diamanter.
Kina, som har observatørstatus i havområdet som åpner seg, har også meldt sin interesse. De vil ha en handelsrute, men USA er ifølge Yle opptatt av at Kina vil ta for seg av ressursene. Pompeo ba Kina holde fingrene borte fra det tinende Arktis, skrev Yle.
–Vi har hittil lyktes i å holde militære spørsmål utenfor Arktisk råd, men det kan hende at vi må ta stilling til disse spørsmål i fremtiden, sa Finlands utenriksminister Timo Soini ifølge Hufvudstadsbladet.
Utenriksministrene skrev under en felles uttalelse fra Finlands utenriksminister Timo Soini, men klarte ikke å få til en sluttdeklarasjon. En av årsakene var ifølge pressen at USA ikke ville ha med noe om klimaspørsmålet i deklarasjonen. USAs utenriksminister Mike Pompeo sa at de som slipper ut mest i Arktis, bør ta sin del av kaken. Ifølge Hufvudstadsbladet har ikke Russland levert noen opplysninger om hvor mye sot de slipper ut i nord.
–Russland støtter Paris-avtalen og mener at Arktis skal fokusere på miljøpolitikk og den sosiale og økonomiske utviklingen av Arktis, sa Lavrov ifølge Hufvudstadsbladet.
Selv om det ikke ble noen slutterklæring, var kanskje stemningen mellom Russland og USA bra. Da Pompeo kom, gikk han bort og tok Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov i armen, og det gav en lettet stemning, skrev Yle.
Island overtar nå formannskapet i Arktisk råd etter Finland. Islands utenriksminister Guðlaugur Þór Þórðarson sa at Island kommer til å prioritere klimaforandringer.