Av Vidar Norberg
(Jerusalem 20.03.2019): Kampen om Tempelplassen blusset kraftig opp i februar–mars da Det muslimske rådet Wakf sammen med palestina-arabere brøt seg inn i en avstengt sal ved Den gylne port på Tempelplassen i Jerusalem.
Stridens sal som på arabisk kalles for Bab al-Rahma, ble stengt i 2003 på grunn av dens tilknytning til terrororganisasjonen Hamas. Stengingen var i ferd med å utløpe. Fredag den 22. februar brøt muslimer seg inn i bygget som de ifølge pressen vil renovere og omgjøre til en ny moské på Tempelplassen. Det førte til at israelsk politi arresterte ledere av Wakf. Palestina-araberne oppfordret muslimene til å komme på Tempelplassen. I forbindelse med fredagsbønnen var tusenvis samlet på Tempelplassen og i de trange gatene ved blant annet Via Dolorosa. Opprørspoliti stengte både Damaskusporten og Løveporten.
Israelsk politi stengte salen, men det tok ikke lang tid før muslimene på nytt brøt seg inn. Muslimene knuste dører og hengte opp palestina-arabiske flagg. I opptøyene som fulgte, ble over hundre arrestert. Da muslimene kastet en molotovcocktail mot politistasjonen, tok politiet på seg jernhanskene og al-Aqsa ble stengt for en kort tid.
Regional konflikt
Saken utviklet seg raskt til regional storpolitikk. Etter fredsavtalen mellom Israel og Jordan fra 1994 krever det hashmoneiske kongedømme ansvaret over de muslimske hellige steder på Tempelplassen. Kong Abdullah II reiste til Washington den 10. mars i et forsøk på å drøfte krisen med amerikanske politikere. Utenriksdepartementet i Amman fordømte Israels handlinger og hevdet at det området som Israel tok under seksdagerskrigen i 1967, ikke er under israelsk jurisdiksjon.
–Abu Mazen (Mahmoud Abbas) lyver og hisser sammen med terrororganisasjoner som Murabitoun og Hamas opp til vold. Det er et forsøk å sette i gang vold og religiøs krig på Tempelplassen. Vi vil ikke tillate at det skjer, men fortsette med å opprette orden. Politiet vil handle med styrke og fasthet mot enhver voldshandling og forsøk på å skade Israels suverenitet på Tempelplassen, sa Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan.
Wakf nektet å stenge den omstridte salen. En domstol i Jerusalem gav staten medhold i at området, som på hebraisk kalles Shaar Harachamim, kan stenges i 60 dager, og i løpet av denne tiden kan Wakf komme med sine innsigelser. Retten sa søndag 17. mars 2019 at det er forbudt å oppsøke stedet som har vært stengt i 16 år.