Av Vidar Norberg
(13.03.2019): Russlands president Vladimir Putin kommer ikke til Norge under 75-årsmarkeringen av den sovjetiske frigjøringen av Øst-Finnmark i 1944. Men Putin takket umiddelbart ja til en invitasjon fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu til innvielsen av et monument til ære for sovjetiske soldater som døde under den tyske beleiringen av Leningrad i den andre verdenskrig.
Putin kommer ikke til Norge, men til Israel. Dette sier kanskje litt om dialogen og forholdet mellom nabolandene Norge og Russland. Russland sender sin utenriksminister Sergej Lavrov, som heller ikke er så verst, men likevel var det et ønske at Putin ville komme til 75-årsmarkeringen i Kirkenes i oktober. Kanskje er det noe i veien med dialogen mellom Norge og Russland.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sa ifølge Sør-Varanger Avis at hun ikke vet hvor de tar det fra – de som sier at det ikke er en dialog mellom Norge og Russland. Da kan man jo minne utenriksministeren om at det er Russlands utenriksminister Sergej Lavrov som har bemerket det dårlige forholdet mellom Norge og Russland.
–Du er vel godt klar over det faktum at vårt forhold ikke opplever de beste tider, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov da han møtte tidligere utenriksminister Børge Brende i Arkhangelsk den 20. mars 2017.
Det har vært stor oppmerksomhet om Russland den senere tid. Ifølge meldingene har russerne jammet GPS-systemet slik at det har rammet Finnmark. Russland har ifølge pressen også trent på bombeangrep mot radaranlegget i Vardø. Er det slik at Russland har funnet det nødvendig å demonstrere mer høylytt, som under den kalde krigen, fordi den norske dialogen ikke fungerer helt. Kanskje er det slik at regjeringen, utenriksdepartementet eller forsvarsdepartementet ikke forstår signalene fra Russland.
Russland forstår på sin side ikke at NATO og USA bare kan ha de fredeligste hensikter med å sende ubåter, hangarskip, fly og landstridskrefter for å trene i Norge, særlig ikke når fienden det øves mot, er Russland.
Den norske politiske ispolitikken kom særlig med Obama-administrasjonen. Den skaper det som kan bli et farlig klima. Om man ikke har dialog, kan en eventuell krisesituasjon komme ut av kontroll. Den norske regjeringen bærer et særlig ansvar for dette.
Uten å ha foretatt noen opptelling med påfølgende kvantitets- eller kvalitetsanalyser synes det som om Arbeiderparti-regjeringen hadde en bedre dialog med Russland enn Høyre-regjeringen.
Når Ine Eriksen Søreide på Kirkenes-konferansen argumenterer med at Lavrov var glad for den hjertevarme han møtte i Kirkenes under 70-årsmarkeringen av frigjøringen, så skyldes det kanskje lokalbefolkningen i Øst-Finnmark. De nærer neppe den samme mistenksomhet og frykt for russerne som politikere i Oslo-gryta med sine sterke bånd til EU.
Det er langt fra Kirkenes til Oslo. Så langt at regjeringsmedlemmene kanskje ikke helt forstår språket og væremåte mellom to folk som aldri har hatt noen krig mellom seg. Tvert imot var det under pomorhandelen en meget god tidsalder for Finnmark. Det kan man ikke si om alle andre europeiske makter som har vært der under skiftende forhold. Nå sørger jo også Solberg-regjeringen for å utslette Finnmark som eget fylke. Man har grunn til å frykte for at dialogen ikke blir noe bedre når Høyre-regjeringen får trumpet igjennom sin tvangssammenslåing av Finnmark og Troms.
Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide skal ifølge The Independent Barents Observer delta på Det russiske arktiske forum i St. Petersburg fra 9. til 10. april. Dette er ifølge pressen første gang siden boikotten av Russland startet i 2014, at en norsk statsminister reiser til Russland. Forhåpentligvis kommer de tilbake med melding om at Putin kommer til 75-årsmarkeringen for den sovjetiske frigjøringen av Øst-Finnmark, dersom dialogen er i orden igjen.
Norge trenger et sterkt forsvar og en god dialog. Solberg-regjeringen har ikke sørget for hverken forsvar eller dialog.