Av Vidar Norberg
Danmark får ros av generaldirektør Yuval Rotem i det israelske utenriksdepartementet for EU-sanksjoner mot Iran.
Den europeiske union gikk tirsdag 8. januar inn for sanksjoner etter at Iran forsøkte likvidasjoner i Frankrike og Danmark i juni og oktober 2018. Begge angrepene ble stanset takket være opplysninger fra den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad.
–Jeg roser det danske lederskap for å gjennomføre nye EU-sanksjoner mot Iran. Slike skritt fremmer et tryggere Europa og en tryggere verden fra Teherans terrorspredende regime, skrev generaldirektør i det israelske utenriksdepartementet, Yuval Rotem, på sin Twitter-konto.
Rotem skrev videre at de nye sanksjoner sender et klart budskap om at iransk terrorisme ikke mer vil bli tolerert.
Dansk reaksjon
I en pressemelding fra utenriksministeriet i København den 8. januar heter det at utenriksminister Anders Samuelsen sammen med kollegaer fra de øvrige EU-land har besluttet å sette Direktoratet for intern sikkerhet i Irans etterretnings- og sikkerhetsdepartement på EU’s terrorliste. Samtidig føres to personer fra Direktoratet på terrorlisten, herunder sjefen for direktoratet, Saeid Hashemi Moghadam.
Videre heter det i pressemeldingen at beslutningen er en konsekvens av terrorplaner i Frankrike og ulovlig iransk etterretningsvirksomhet i Danmark og Europa. I forbindelse med PET’s avsløring av en iransk etterretningstjenestes attentatplaner i Danmark gjorde utenriksministeren det klart, at Danmark ville gå i spissen for å få EU til å vedta sanksjoner mot Iran i forbindelse med ulovlig etterretningsaktivitet.
–Det er en kjempeseier, at vi i dag er blitt enige om å terrorliste det iranske Direktorat for intern sikkerhet. Ingen andre lands etterretningstjenester er på terrorlisten. Så det er et meget tydelig signal vi sender til Iran i dag. Den adferd, de har lagt for dagen med attentater og attentatforsøk i Europa, er fullkomment uakseptabelt. Det vil vi ikke finne oss i. Det skal ha konsekvenser, sier utenriksminister Anders Samuelsen i pressemeldingen.
–Det var ikke gitt på forhånd, at vi ville nå i mål med dette. Våren 2018 presset vi på for nye sanksjoner mot Iran, men det var ikke mulig å bli enige. Men den danske saken skapte et nytt momentum. Det er det, som kulminerer i dag. Og jeg er selvfølgelig ekstra glad på grunn av den sentrale rolle Danmark har spilt for å samle EU om en skarp reaksjon. Det er et viktig skritt mot å føre en resolutt utenrikspolitikk, sa Samuelsen den 8. januar 2019.
Ros fra statsminister
Dette er ikke første gang at dansk utenrikspolitikk har blitt lagt merke til i Israel. Den 13. desember 2018 holdt statsminister Benjamin Netanyahu sin årlige nyttårstale i Jerusalem for utenlandske korrespondenter. Der nevnte Netanyahu at han i samtaler med Tysklands kansler Angela Merkel påpekte at Tyskland og EU støtter NGO-er som åpenlyst oppfordrer til boikott av Israel, anklager israelske soldater for krigsforbrytelser enda de har den høyeste moralske standard av alle hærstyrker, samt at palestina-arabiske terrororganisasjoner maskerer seg som humanitære organisasjoner.
–For eksempel en av dem som jeg påpekte dette overfor, var ledere i Danmark, sa Netanyahu.
Sistnevnte skjedde da utenriksminister Anders Samuelsen møtte Netanyahu i Jerusalem den 17. mai 2017. Den gang handlet det om at danske bistandspenger gikk til Burqa kvinnesenter som er oppkalt etter Dalal Mughrabi som var med på å drepe 37 sivile israelere i 1978. Utenriksminister Samulsen sørget for å stramme inn betingelsene for dansk bistand til NGO-er i de palestina-arabiske selvstyreområdene.
Netanyahu tok den danske beslutningen opp på regjeringsmøtet den 24. desember 2017.
–Vi er blitt informert om Den danske regjeringens avgjørelse om å stramme inn kriteriene for støtte til «palestinske» NGO-er. Jeg har møtt den danske statsminister og snakket med ham på telefon og med den danske utenriksminister og etter det med europeiske utenriksministere på møtet i Brussel hvor den danske var til stede. Jeg krevde at de alle stanser støtten til organisasjoner som støtter terrorisme og fremmer boikott av Israel. Danmark har vedtatt å gå til et slikt skritt. De er ikke det første og heller ikke de siste. Vi vil fortsette på denne linje, sa Netanyahu ifølge pressemeldingen fra Utenriksdepartementet i Jerusalem i 2017.