Av Vidar Norberg
(Björkböle, Finland, 10.11.2018): Hva gjør finlenderne når duggregn og høstmørke gjør alt grått i den store finske skogen. Tessjö Jaktförening inviterer skogseiere og lokalbefolkning til elgsuppe i Björkböle i Østra Nyland. Alle får dermed en smak av jegernes utbytte.
Invitasjonen er lokal. For andre er det knapt mulig å finne frem i skogene. Grusveiene er smale og humpete. Det er ikke godt å si hvor man er på vei i den høstmørke skogen. Men en åpen bom forteller at der må det være folk et sted. Ikke langt unna viser stearinlys i bokser veien opp til et lite telttak og en ganske ny jaktkoie. Der er det folk i jaktklær og jaktstøvler.
Kalle Ollas ønsker velkommen på både finsk og svensk. Kokken er innflytter fra England og ønsker folk velkommen på engelsk om nødvendig mens folk benker seg rundt plankebordet. I annonsen til bygdefolket sto det at kasserollen er varm fra klokken 12 til klokken 15.
–Vær så god å forsyn dere med elgsuppe!
Selv i den siste serveringstimen er det rikelig med elgsuppe, djuptallerkener av papp og skjeer av plast som kan kastes i en stor, svart søppelpose etter bruk. Suppen er så god at de fleste av deltakerne nok bruker fat og bestikk mer enn én gang. I tillegg er det mørkebrunt finsk rugbrød og margarin. Suppen er lys. Der er det masse elgkjøtt, poteter, kålrabi, gulrøtter, løk og helpepper. Den er fyldig og fet, metter godt.
Jaktfolket i den store finske skogen som har benket seg med plankebordet, snakker ikke om våpen, kaliber og ammunisjon. De er opptatt av naturopplevelsene. Når elgene ikke er skutt, partert og kjøttet fraktet hjem, har de samlet naturopplevelser på smarttelefonen. De viser bilder og video.
–Jeg skjøt en ung elg. Like etter kom moren. Vi bestemte at hun måtte få gå fri. Så jeg tok opp telefonen og filmet den, forteller en av jegerne.
En annen tar også opp smarttelefonen. Han har filmet tre havørner som flyr sammen. Han kan fortelle at en fisker som kastet fiskeavfall, fikk besøk av 11 havørner som alle ville ha sin del av byttet.
Når solen er gjemt bak et tykt skydekke, blir det fort kaldt. Men døra til jaktkoia er åpen. Inne er det ild på den åpne ovnen, med traktepipen som samler opp røyken. Svartkjelen står ved siden av, og kokekaffen er satt på kanner. Ved siden av står både melk og sukkerbiter for den som vil ha dessert etter suppen. Det vil de fleste. Dessuten er det litt varmere i koia.
Tesjoen Metsästysseura, som jaktforeningen kalles på finsk, har servert elgsuppe hvert tredje år. Det ser ut til at folk setter pris på suppen. Rundt 60 mennesker fant veien inn i skogen. Kanskje kan det hjelpe på rekrutteringen til jaktlaget. Gjennomsnittsalderen er rundt 55 år, men det er blitt litt lite folk som er med i jaktlaget. Elg er det derimot bra med. De får skyte fire voksne og fire kalver. I år ble det tre voksne og seks kalver. Dessuten er det rådyr i skogen, men jaktlaget tar ikke mer enn et dyr per mann.
I den svenskspråklige dagsrevyen på Yle drøftet de gråværet og hva folk kan gjøre for å slippe unna «depresjon» når langvarig tåke med yr og mørke trenger seg på. Det problemet har nok jaktlaget funnet svar på, langt der inne i de mørke skogene. De serverer elgsuppe. Også andre jaktlag vil servere elgsuppe.
–Soppa oli tosi hyvää, sanoi Seppo Kuokkanen. (Suppen var virkelig god, sa Seppo Kuokkanen.)
Hän oli vieraista viimeinen. (Han var den siste av gjestene.)