Av Ove Eikje
Talsmann for jødene i Norge reagerer på at få ser ut til å bry seg om brannangrepet nylig mot en jødisk person i den svenske byen Lund.
–Jeg er skuffet over manglende dekning både i svenske og norske aviser. Selv om dette ikke er verdens største terroraksjon, fortjener hendelsen ikke å bli tidd i hjel, sier Ervin Kohn til Dagen.
Han er talsmann for norske jøder og forstander for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo. Kohn jobber til daglig som nestleder i Antirasistisk Senter.
Farligere enn hat
På sin Facebook-konto skriver han om det som skjedde natt til tirsdag 9. oktober mot en jødisk lokalpolitiker i Lund.
«Det er viktig at politiet prioriterer denne etterforskningen og finner de skyldige. Stillheten er skremmende for jøder i Lund. Det burde den også være for alle andre. Stillhet kan være likegyldighet – og det er farligere enn hat», skriver Kohn.
Samtidig ønsker han ikke å opptre som en alarmist. Kohn mener det er viktig å bruke de riktige dimensjoner på ting som skjer. Derfor advarer han mot å rope om krise i tide og utide.
Eskalering
Men Ervin Kohn legger ikke skjul på at det er skjedd noe nytt i forbindelse med det som lett kunne blitt en mordbrann mot en jødisk mann i Lund. Tidligere har det vært flere angrep mot jødiske institusjoner blant annet i Danmark og Sverige. Og natt til 17. september 2006 ble synagogen i Oslo rammet av 11 skudd utført av Arfan Bhatti.
–Det som skjedde i Lund, er varsko om en eskalering fordi man ikke bare angriper en jødisk institusjon – men en jødisk person ved å sette fyr på hans hjem. Derfor burde dette vært dekket av alle norske aviser, og ikke bare Dagen, Resett og Dokument – så langt jeg har registrert, sier talsmannen for jødene i Norge.
Enig med Kohn
Konstituert sjefredaktør Alf Gjøsund i Vårt Land innrømmer at hans avis ikke har skrevet noe om brannangrepet mot den jødiske mannen i Lund.
–Alle redaktører særlig i små redaksjoner vet at man av ulike – ofte praktiske – årsaker ikke alltid greier å dekke nyhetsbildet så godt som man ønsker. At vi ikke skrev om denne saken er et eksempel på det, sier Gjøsund.
Han er helt enig med Kohn i at det er viktig at slike hendelser ikke blir tiet i hjel.
–Antisemittismen i Europa er i en urovekkende utvikling. Selv om jeg har inntrykk av at det er verre i Sverige enn i Norge, har vi hatt hendelser her også. Selv om vi ikke ønsker å skape mer frykt enn nødvendig – det er jo terrorens mål – må vi ikke være naive. Derfor har Vårt Land brukt mye plass på antisemittisme som fenomen og problem, sier han.
Sjefredaktøren er også enig med Kohn at hendelsen i Lund burde vært dekket av norske aviser.
–Jeg har et inntrykk av at noen alternative medier på høyresiden skriver spesielt mye om hendelser der muslimske innvandrere enten er involvert eller kan mistenkes for å være gjerningspersoner. Det gjør det desto viktigere at seriøse medier gir saker som denne en ordentlig dekning. Jeg tror og håper at dette i så fall var et enkelttilfelle for norske avisers del, sier Alf Gjøsund.
Unnlatende
Sjefredaktør Lars Helle i Stavanger Aftenblad understreker at brannen i Lund er en meget alvorlig hendelse som etterforskes som hatkriminalitet av politiet.
–Etter min mening bekrefter dette en urovekkende tendens om flere angrep på – og mobbing av – jøder og jødiske institusjoner i Skandinavia, en trend det er all grunn til å se alvorlig på. Det er mulig mediene har vært unnlatende i denne saken, sier Helle til Dagen.
Men han legger til at som en regionavis på sørvestkysten av Norge, er det ikke naturlig å prioritere en slik hendelse spesielt høyt.
–Det er mangel på nærhet – og kanskje at det ikke klassifiseres som terrorisme – som skyldes at vi ikke har prioritert denne saken. Problemet med et forverret trusselbilde for jøder også i vår del av verden er det likevel all grunn til å vie oppmerksomhet. Det er ikke umulig at vi vil gjøre det i en annen kontekst, for eksempel på kommentarplass, sier Lars Helle.
Skudd mot synagogen
Ervin Kohn peker videre på at det har ikke vært noen terroraksjon mot jøder i Norge siden AG-3-skuddene smalt mot synagogen i Oslo i 2006.
–Vi er fornøyd med at det har gått 12 år uten noen nye attentater mot oss. En av årsakene kan være at politiet beskytter oss, og vi er glad for deres innsats, påpeker han.
Men Kohn er fortsatt oppbrakt over at ikke Arfan Bhatti ble dømt for terror, men bare for skadeverk mot synagogen.
–Forståelsen av terror er at den skaper frykt i befolkningen. Men kanskje denne groteske handlingen ikke oppskaket hele det norske folk. Noen tenker kanskje at dette var en aksjon bare rettet mot jødene – og dermed ble ikke resten av befolkningen skremt. Dette er i tilfelle en skremmende holdning, understreker Ervin Kohn.
Føler seg trygge
Han viser til at norske jøder føler seg trygge gjennom de sikkerhetsordninger som er tatt i bruk.
–Det er godt at politiet passer på oss. I tillegg får vi midler til egne ordninger gjennom den handlingsplanen mot antisemittisme som ble vedtatt i Stortinget i 2016. Dette betyr konkret at vi for eksempel kan sende med voksne vakter når jødiske barn er på tur, sier Kohn.
–Jeg vil påstå at Norge er ett av de beste land å bo i for jøder – utenom Israel, mener Ervin Kohn.