Av Vidar Norberg og
Heljä Norberg (foto)
(Jerusalem, 27.09.2018): Kanskje for første gang i historien vaiet det samiske flagget i den årlige Jerusalem-marsjen, 70 år etter at staten Israel ble opprettet.
Hvert år under den sju dager lange jødiske løvhyttefesten er det en Jerusalem-marsj gjennom Jerusalems gater. Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem skrev i en pressemelding før Jerusalem-marsjen at de ventet over 6000 kristne fra nærmere hundre land. Avisen The Jerusalem Post fortalte at det var rundt 7000 evangeliske kristne i marsjen fra over hundre land sammen med tusenvis av lokale israelere. Avisen skrev også en leder hvor de hyllet Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem og kristenfolket som kommer til Jerusalem under løvhyttefesten.
Hvert land som kommer marsjerende, har et banner som forteller hvilken nasjon de kommer fra. På et av dem sto det Sápmi som på norsk er det samme som Sameland.
–Er du fra Karasjok, Kautokeino eller Mazi?
–Jeg er fra Utsjoki i Finland sa Suvi Järvensivu som bar det samiske flagget gjennom marsjen.
Hun hadde tatt på seg samelua. Det var kanskje ikke så mange som lurte på hvor de var fra. For i denne marsjen er det alt fra jungelens fjærpryd til sveitsiske gigantbjeller, asiatiske trommer, brudeskrud, russere, kinesere og bunadskledde nordmenn. I tillegg deltar israelere. Her var representanter for Israels flyindustrier som produserer den nå så verdensberømte superraketten «Iron Dome» eller jernkuppelen på norsk som kan skyte ned raketter og granater på nært hold. Det var israelere fra flyselskapet El Al, teleleverandøren Bezeq, barn fra en lokal danseskole i Jerusalem, politiets hornmusikk og soldater fra Jerusalem-brigaden som inntok Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967. Og først gikk Jerusalems borgermester Nir Barkat og klappet takten. Den lange rekken fra Sacher-parken, opp Betzalel-gaten, ned Hillel-gaten og mot King David-gaten var et storslått skue. Kanskje en folkenes 70-årsmarsj, for det er i år 70 år siden staten Israel ble opprettet, den 14. mai 1948.
Gleder seg
–Jeg har sett mange slike marsjer. Jeg blir opprømt av å se alle mennesker som kommer fra hele verden for å delta i Jerusalem-marsjen. Det er som om Jesajas visjon går i oppfyllelse, sier David Bedein som har sitt kontor i Jerusalem men bor i byen Efrat i Judea.
«Mange folkeslag skal gå av sted og si: Kom, la oss gå opp til Herrens berg, til Jakobs Guds hus, så Han kan lære oss sine veier, og vi vandre på Hans stier!…» (Jes. 2, 3)
–Dette er reelt. Nå kommer folk opp til Jerusalem. Samtidig som FNs generalforsamling holder møte for å skade Israel, kommer disse menneskene opp for å vise sin kjærlighet med land og folk. Det er en stor kontrast til FNs generalforsamling. De går klart imot diplomatiet. Jeg tror ikke at Vesten hater Israel, men diplomatene er manipulert av arabiske oljepenger. Internett er brukt av fienden til å ødelegge Israels rykte, men se på alle disse menneskene som kommer opp til Jerusalem, sier Bedein.
Han tror at mange unge ikke kjenner til Israels historie og derfor ikke vet å sette pris på opptoget som er noe nytt i Israels nyere historie.
–Da britene styrte Jerusalem frem til 1948, var det forbudt med slike opptog gjennom Jerusalems gater. Jeg kom til Israel i1970, 20 år gammel. Da yom kippur-krigen foresto i 1973, var det ikke mange som kom opp til Jerusalem. Det er en meget stor forandring når det nå er så mange mennesker fra mange land som kommer opp for å feire, sier Bedein.
En folkefest
Før marsjen kom i gang, tok Sara og David Bedein en kopp kaffe på en av de nye kafeene nederst i en ny og moderne høyblokk ved Beit Agron i Hillel-gaten.
–Jeg har vært på nesten alle de Jerusalem-marsjene jeg kunne. Det er en veldig følelsesladet sak å se alle menneskene fra verdens nasjoner som kommer til Israel. De takker for at de får komme, de forteller at de setter pris på Israel og vil vise sin støtte til landet. De tar oss i hånden og sier at de elsker Israel. Dette er mennesker som selv må betale for dette, sier Sara Bedein både rørt og opprømt.
Hun synes også det er fint og vakkert med alle kostymer og klær som man kan se i marsjen. Som tilskuer snakker hun med mange utlendinger.
–Jeg blir aldri trøtt av dette. Det er stort, sier Sara Bedein.
–Tror du at israelerne vet om dette?
–Folk i Jerusalem er i alle fall kjent med Jerusalem-marsjen, og de liker det, sier David Bedein.
Det er nesten en lek mellom israelere og utlendinger. Langs gjerdet som skilte tilskuere fra marsjdeltakere, sto flere småjenter. De rakte ut sin lille hånd og fikk et klaps tilbake fra både liten og stor som gikk i marsjen. Dessuten samlet de all verdens flagg og suvenirer som marsjdeltakerne delte ut.
En av damene gav gullfargede bokmerker i metall og bilde av en smilende kineser.
–Det er fra Kina, sa hun før toget raskt gled videre.
En annen limte et klistremerke fra Hong Kong med teksten «Vi står med Israel».
En av de vanligste hilsningene er «chag sameach» som betyr gledelig høytid. Det er løvhyttefest og en stor høytid for alle israelere og utlendinger med. Under løvhyttefesten bygger jødene små løvhytter hvor de inntar sine måltider. Det skal minne dem om at Gud bevarte dem under 40 års ørkenvandring da de bodde i hytter.
Norske deltakere
–Det var mange norske flagg i marsjen. Jeg hørte at Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem hadde 140 deltakere. I tillegg var det to grupper på 60 og 50 deltakere. Dessuten var det mange nordmenn som var her på egen hånd, fortalte Oddbjørg Flem fra Stavanger som gikk i marsjen.
–Jeg synes nok at det var mye høy musikk og bråk, sier Flem som har deltatt mange, mange ganger i marsjen.
Det var ifølge The Jerusalem Post 900 deltakere fra Brazil og 500 fra Elfenbenskysten.
I Bibelens profetier er det en oppfordring om å fortelle om Israel helt til de fjerne kyster. Ordet har nådd til de fjerne kyster, og også samene fra Sapmi kommer til Jerusalem.
«Hør Herrens ord, alle folk! Forkynn det til de fjerne kyster og si: Han som spredte Israel, skal samle det og vokte det, som en hyrde vokter sitt folk.» (Jer. 31, 10)
Det folkene skal høre står i Jer. 31, 4–5:
«…Enda en gang vil jeg bygge deg, og du skal bli bygd opp igjen, du jomfru, Israel! Enda en gang skal du pryde deg med dine trommer og gå ut i dansen med de glade. Enda en gang skal du plante vingårder på Samarias fjell. De som planter dem, skal også ta dem i bruk…»
–Vi elsker Israel – vi står med Israel, var et par av parolene under Jerusalem-marsjen.
En av fremtidsprofetiene i Bibelen taler om at en gang skal alle folk komme opp til Jerusalem. Dette er et ord som mange evangeliske kristne kjenner til og leser i forbindelse med løvhyttefesten.
«Alle de som blir tilbake av alle de hedningefolk som angrep Jerusalem, skal år etter år dra opp for å tilbe Kongen, Herren, hærskarenes Gud, og for å delta i løvhyttefesten…» (Sak 14, 16–19).