Av Vidar Norberg
(Nahariya, juli 2018): Den israelske legen Eyal Sela har de seneste fem årene sydd sammen syrere som har fått avrevet både nese og underkjeve av snikskytterkuler og bomber i borgerkrigen i Syria. Over 4900 syrere har fått medisinsk hjelp i Israel. Nå er operasjon god nabo avsluttet etter at Syria tok kontroll over grenseområdet til Israel.
Medisinsk senter i Galilea og Nahariya er et stort sykehus. Sela er leder for operasjoner på avdelingen for øre, nese, hals. Han har sett mange grusomme krigsskader, tilsynelatende helt ulegelige. Sykehuset har mange bilder av skadde, før og etter operasjonene. Bildene er nesten som en dokumentasjon av moderne mirakler. I alt 2500 krigsskadde fra Syria har fått hjelp på Medisinsk senter i Galilea og Nahariya.
–Vi har bare behandlet toppen av et isfjell, sa Eyal Sela da han møtte utenlandske korrespondenter i Israel på tur med MediaCentral.
Godt rykte
Når en forferdelig ulykke først er ute, er det mange i Syria som vet at den eneste hjelpen finnes i Israel.
–Det er faktisk folk i Syria som har hørt mitt navn og spør etter meg når de kommer til grensen for å få hjelp i Israel, forteller Sela.
Det kan ta fra fire til 72 timer fra en pasient blir fraktet fra slagmarken til Israels grense og videre inn til sykehuset i Nahariya. Det har hendt at pasienten fra Syria våkner opp i Israel. For noen år siden var de i sjokk. De trodde vi var den sionistisk fiende. En kvinne fortalte at de fikk ikke en gang lov til å si Israel i sitt hjem i Syria.
–80 prosent av de skadde er rammet av kuler fra snikskyttere. Deres mål er å drepe. Skadene blir store. Disse sivile menneskene har hverken skuddsikker vest eller hjelm. Kula kan gå inn i kjeven og gjennom armen. Den river i stykker. Det er vanskelig å reparere skadene. Ved eksplosjoner blir det nakke- og brystskader. Først gjelder det å redde liv. Så må vi starte med å restaurere det som er ødelagt, sier Sela.
Legene tar både ben og kjøtt fra andre steder på kroppen for å rette opp ansiktet. Metaller brukes også og kles med kjøtt som etter hvert gror. En pasient uten nese kan selv velge neseform på et bilde. Sela forteller at det var en syrer som valgte en jødisk nese etter å ha sett bilder av valgmulighetene.
–En av pasientene som kom inn, hadde mistet den nedre delen av ansiktet. Alt var borte. Det tok to år å rekonstruere og bygge opp et nytt ansikt, sier Sela.
De israelske legene står også overfor andre store problemer. Syrerne har bakterier som var helt ukjent i Israel. De var motstandsdyktige mot antibiotika som benyttes i Israel. Legene måtte først kultivere bakteriene for å finne medisiner som bet på betennelsene.
–Årsaken til resistente bakterier er kanskje at det er dyrt å gå til lege i Syria. Folk går heller til apoteket som skriver ut antibiotika som sukkertøy, og bakteriene blir resistente.
Reiser bort
–Alle syrerne som kommer hit, vil tilbake til sine familier i Syria så fort som mulig. Noen får med seg krykker, andre med rullestoler. Vi må hente utstyret fra for eksempel Jordan slik at det ikke er noe som minner om Israel og dermed skaper problemer når de kommer tilbake til Syria. Vi skriver også diagnosene på engelsk og gir dem antibiotika som de kan ta med seg. Det er ikke sikkert at de får tak i de rette medisinene i Syria, sier Sela.
–Synes du det er trist å sende dem tilbake.
–Ja, svarer Sela.
Etter hvert som syrerne forsvinner ut av sykehuset og til Syria, blir kontakten med dem borte. Kanskje blir noen drept.
–En 14-åring mistet sin venstre hånd og ansiktet var stygt skadet. Etter behandlingen reiste han tilbake til Syria. Ti måneder senere var han igjen på sykehuset. Vi spurte om han ikke hadde lært noe av dette og fikk følgende svar.
–Dine barn leker med spill. Vi leker med granater, svarte gutten.
Det er også syrere som har kommet nærmest uten klær og sko. Leger har tatt med seg nødvendigheter, folk har samlet inn klær, og det er også donasjoner til dette arbeidet. Utgiftene til den medisinske behandlingen dekkes over det sykehusbudsjettet som vi får fra Israels regjering.
Hjelper alle
Eyal Sela forteller at Israel hjelper alle uten å se på religion og nasjonalitet. Han forteller litt om sin ideologi bak denne holdningen.
–Vi gjør det for våre barn i håp om at det kan endre det syriske folks holdning til Israel, sier Sela.
Sela tror nok at araberne som kommer til sykehuset, endrer sin mening om Israel. De ser at her arbeider både jøder og arabere sammen. For dem er det rart at de er venner. Det er arabere som snakker arabisk, og syrerne blir overrasket når de ser arabiske veiskilt i Israel.
Pressemedarbeider Sharon Mann forteller at mange skadde kommer til Medisinsk senter i Galilea og Nahariya nattestid. 40 prosent er kvinner og barn. Det er født i alt ni barn på sykehuset i Nahariya. Hun forteller at de hjelper alle.
–En person er en person uansett, sier Sharon Mann.
—
Syrere ble hjulpet på sykehus i Israel
(Nahariya, juli 2018): To syriske krigsskadde menn kom over grensen til Israel for å få behandling. De kan kun stå frem med forbokstaven i sitt navn, for de skal tilbake til sine familier i Syria når rehabiliteringen er over.
H. er fra landsbyen Ghutta nær Damaskus er 28 år, gift og har barn.
–Jeg var hjemme da det ble tung skyting mot vårt hus. Jeg ville se hva som skjer, og gikk ut. Det var den syriske armé som invaderte vårt område. Jeg så sivile som ble skadet. Vi forsøkte å hjelpe dem. Fra en høyttaler lød det at sivile må flykte. Jeg gikk for å vekke min mor, kone og barna slik at vi kunne fare med bilen. Da skjøt en syrisk soldat meg i hodet, forteller H.
Han ble oppdaget og reddet etter to timer. Det ble gitt førstehjelp, men han kaller hjelpen for lite profesjonell hjelp. Doktoren sa at det var bedre å la H. bli igjen på slagmarken for legen kunne ikke gjøre mer.
–Det var en guide som tilbød seg å bringe meg til behandling i Israel. Israel stenger ikke grensene for arabere fra andre land, og jeg takket ja. Folk fortalte at de som kom til Israel, fikk god behandling. Det var ingen fare forbundet med å bli behandlet der.
–Jeg ble satt på en hest. Det tok tre timer fra Syria til grensen. Det var en hard og vanskelig reise. Jeg ble tatt imot av Israels forsvar. De brakte meg videre til sykehuset i 2016. Her har jeg vært gjennom flere operasjoner.
Han forteller at da han første gang våknet og så seg i speilet, ble han sjokkert over skadene, men legene roet ham ned og sa at dette blir ok.
–Jeg er både glad og lykkelig over at jeg kom hit. Virkelig takknemlig til Israels forsvar, alle i Israel og legen, sier H.
Hver 15. dag snakker han med sin far i Syria for å høre hva som der skjer.
–Vi har hørt historier fra Daraa. Det sies at den syriske hær dreper koner og barn for å få opprørere til å gi opp kampen.
(Nahariya): R. er fra Quneitra, som grenser opp til Syria. Han er 22 år.
–Jeg var på vei til markedet i forbindelse med ramadan. Da ble det et flyangrep. Hånden og ansiktet ble skadet. Jeg ble tatt til et feltsykehus i Syria, men de sa at de ikke kunne hjelpe meg. Den eneste muligheten var i Israel.
R. forteller at han ventet i en time ved grensen til Israel. Derfra tok Israels forsvar ham til sykehuset som opererte ham. Han venter nå på plastisk kirurgi for å fikse begge hendene.
–Hvordan føles det å være i Israel? Er du redd for å bli ansett som en forræder?
–Jeg føler ikke at jeg har forrådt mitt land. Israel er ikke slik som det beskrives der. Jeg har fått gode behandling.
–Så det var annerledes i Israel?
–Jeg var nysgjerrig, for folk fortalte om den gode behandlingen her. Dette er et land som respekterer menneskerettighetene. Mennesket er hellig i Israel. Døden er noe normalt i vårt land. Gangstere styrer i Syria. Sønner kidnappes, og fedre må betale 5000 dollar, sier H.
H. mener at det må stilles krav om at Bashar al-Assad må bli fjernet fra makten, slik at folket kan leve i fred.
—
Israels operasjon god nabo
(Aloni Habashan, juli 2018): –Borgerkrigen i Syria startet i 2011. Ingen visste hvordan en arabisk revolusjon ville se ut. Vi bestemte oss for å hjelpe syrere for å unngå terror i Israel, forteller tidligere oberstløytnant i Israels forsvar, Marco Moreno.
–Tenk om ISIS kommer over grensen og dreper barn?
–Jeg foreslo at Israel tidlig skulle gjøre en avtale med lokalbefolkningen i Syria om at de hindrer terroristene i å komme til Israel. Tilbake gir Israel humanitær hjelp, sier Moreno som ledet prosjektet «God nabo» som førte til at syrerne på den andre siden av grensen fikk israelsk hjelp.
Ny strategi
Marco Moreno forteller at vanligvis tenker ikke en hær på humanitære hjelpeprosjekter, så oppgaven var å overbevise de militære lederne om samarbeid med lokale syrere på den andre siden av grensen for å hindre terror i Israel.
–Vi gikk til en lokal hyrde og spurte etter opposisjonslederne i Syria. Fredag den 23. desember 2012 kom fire personer fra Syria. Syrerne som kom, fortalte at de hadde regnet med at de gikk i døden da de kom til møtet med israelerne, men slik gikk det ikke. Vi fortalte dem at det kan bli terror mot Israel. Dette vil føre til at Israels forsvar rykker inn i Syria med de konsekvenser det vil få for folk der.
Marco forteller at lederne på den andre siden av grensen gikk med på avtalen om å holde terroristene unna, mot at de fikk mat, medisiner og legebehandling i Israel. Israels forsvar betaler millionene.
–Dermed startet operasjonen med å bringe skadde syrere inn til legebehandling i Israel. Det var folk fra landsbyer med en halv million sunnimuslimer. Mange har ikke skoler og rennende vann. Noen steder er det en humanitær krise.
Risiko
Oppgaven Israel påtok seg, var ikke uten risiko. De visste i utgangspunktet ikke om en syrer som kom til Israels grense, hadde med seg en bombe. Kvinner ville de ikke kle naken for å undersøke saken, derfor tok soldatene en risiko.
Moreno sier at syrerne ble overrasket når de ble kjørt til hospitalet i Israel. Men på sykehusene møtte de kristne sykesøstre og arabiske leger.
Moreno fikk spørsmål om den israelske hjelpen har endret syrernes holdning til Israel. Han svarer med å fortelle en historie om en mor i Syria som refset barna med følgende uttalelse:
«Om du ikke spiser opp maten, så kommer sionistene og drikker ditt blod».
–Syrerne fikk også høre at israelere hadde horn og hale, at de var monstre. Noen sa at det de ble fortalt, var ikke sant. Men uansett hva Israel gjør, vil det alltid være noen som synes at vi er dårlige mennesker. Men «God nabo» er et vakkert prosjekt. Husk at Syria var vår største fiende.
–Det er klart at Israels forsvar kunne brukt fly og rifler for å ordne opp med trusselen langs grensen, men vi syntes operasjon «God nabo» var den rette måten. I fremtiden kan dette være et verktøy som kan brukes ved en annen grense.
Noen artige historier ble det også. Forsvaret hadde steder hvor de la ut mat til syrerne. En gang sendte de et stort parti spagetti til syrerne. De var ikke vant til slik kost. Like etterpå takket de for forsyningen, men sa at det var så hardt å spise den. De fikk forklaring om at den må kokes, og det ble sendt over et parti tomatsaus fra et overskuddslager.
Moreno sier at Israel har tatt inn totalt 5000 mennesker.
Store tap
Moreno forteller at 11.9.1965 er Bashar Assads fødselsdag. Det er datoen da World Trade Center i New York ble sprengt.
–Da Assad startet, hadde han 350.000 soldater. Nå har han bare rundt 35.000 soldater.
Marco Moreno har ikke bare formidlet hjelp over grensene på Golanhøydene. Han samarbeider også med kristne i «Frontier Alliance International» som har arbeid i Syria.
–Det er kristne og jøder som hjelper muslimer inne i Syria, forteller Marco Moreno.
—
Avsluttet grensehjelp på Golan
Av Knut-Einar Norberg
Det israelske forsvaret (IDF) kunngjorde torsdag at de har avsluttet «operasjon god nabo» på Golanhøydene.
Det humanitære programmet varte i fem år og bestod hovedsakelig av hjelp til syrerne på den andre siden av grensen i det krigsherjede landet. Over 13.000 syrere fikk medisinsk hjelp av IDF siden 2013; 4.900 fikk behandling på israelske sykehus, inkludert 1.300 barn, og 7.000 fikk behandling på en klinikk som lå på grensen. Israel sendte inn 1.700 tonn mat, 1,1 millioner liter drivstoff, 26.000 kasser med medisinsk utstyr og medisiner, 20 aggregat, 40 kjøretøyer, 630 telt, 350 tonn klær, 8.200 poser med bleier og 49.000 kasser med babymat. IDF la også frem rørende takkebrev fra syrere som fikk hjelp av Israel under operasjonen.
«Opprørsgrupper i Syria fikk våpen fra Israel»
Israel har angivelig gitt våpen og penger til minst 12 opprørsgrupper i den sørlige delen av Syria for å hindre Iran-støttede grupper og ISIS fra å komme nær Israels grenser på Golanhøydene. Hjelpen kom i forbindelse med «operasjon god nabo». Det var mer enn 20 militære ledere som fortalte sine historier om våpenforsyningene til Foreign Policy Magazine.