Av Vidar Norberg
(10.08.2018): Et flertall på 22 mot 11 stemmer i Troms fylkesting vedtok fredag ettermiddag at de ikke blir med i fellesnemda som skal tvangssammenslå Troms og Finnmark til et storfylke. Årsaken er at Finnmark sa nei til å delta i fellesnemda. Saken sendes tilbake til Høyres kommunalminister Monica Mæland.
–Vi vil ikke være brekkstang som skal gjennomføre regjeringens reformer. Vi vil ikke ha bøddelrollen, sa gruppeleder Kari-Anne Opsal fra Arbeiderpartiet i debatten i Troms fylkesting.
Senterpartiets Irene Lange Nordahl sa at Mæland forsøker å få Troms til å gjennomføre regjeringens politikk. Hun mente tvangssammenslåingen vil sette folk opp mot hverandre, og det blir splid mellom Finnmark og Troms i lang tid. Hun sa i debatten at regjeringen ikke kan pålegge Troms denne oppgaven, og regjeringen får selv ta ansvar for det kaos som de har skapt. Lange Nordahl ønsket nesten de borgerlige partiene «lykke på reisen videre» når de møter folk.
–Dette lukter mer av okkupasjon av Finnmark, sa Frode Bygdnes fra Rødt om planene for tvangssammenslåing.
–Det skrives ut dekreter fra regjeringen, sa Jens Ingvar Olsen fra Rødt.
Det kom også frem at politikerne nok har undervurdert den sterke motstanden i Finnmark, hvor 87 prosent av dem som stemte, sa nei til tvangssammenslåing. En av politikerne i Troms Arbeiderparti påpekte at dette er langt flere enn bare Arbeiderpartiets folk. Frode Bygdnes sa at det er flertall mot sammenslåingen både i Troms og Finnmark.
Det ble i debatten hevdet at forslaget om sammenslåing av Troms og Finnmark var et benkeforslag som ikke hadde fått tilstrekkelig behandling. Flere mente at forslaget om tvangssammenslåing bør sendes tilbake fordi det ikke lar seg gjennomføre når Finnmark har sagt nei til å delta. Troms er i utgangspunktet positive til en sammenslåing, men det er motstanden i Finnmark som fører til at de ikke vil gå videre.
–Det er ikke mulig å forberede seg som andre fylker. Den tiden har gått ifra oss, konstaterte fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) som har ledet forhandlingsdelegasjonen i Troms.
Ole-Johan Rødvei fra Høyre antydet at representanter fra Finnmark Arbeiderparti hadde presset på politikerne i Troms mens Jonas Gahr Støre hadde svingt partipisken over Arbeiderpartiet. Rødvei mente at Arbeiderpartiet har snudd 180 grader.
Høyresiden mente at de som var mot sammenslåingen, burde trekke seg og overlate arbeidet til mindretallet. Men i Troms fylkesting var det nei-flertallet som rådde i salen. De valgte å stå sammen med Finnmark.
Kommunalminister Monica Mæland opplyste i en pressemelding at departementet ikke overtar arbeidet i fellesnemda slik Troms ber om.
–Jeg vil invitere Troms og Finnmark fylkeskommuner til et møte for å ha dialog om hvordan fylkeskommunene kan arbeide videre, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.
Finnmark fylkesordfører Ragnhild Vassvik sa i en kommentar at nå bør denne saken gå tilbake til Stortinget.