Av Vidar Norberg
(1. august 2018): Varmerekordene i Finnmark har i sommer falt. I Mehamn ble det den 31. juli for første gang registrert tropenatt siden Mehamn flyplass ble opprettet i 1974.
Men det har trolig vært varmt før også. Tidligere biskop Monrad Norderval skriver i memoarboken «I det hyggelige hjørne» fra 1973 at han selv har opplevd 37 grader i skyggen i Mehamn.
«Mehamn var den gang et sted på omlag 700 innvånere som bygde og bodde opp etter de bratte strendene langs den vesle krokfingeren av ei havn like innafor sjølve storhavet. Inne i fjordbotnen vokste verdens nordligste skog, og her kunne det være deilig og varmt en sommerdag, det har jeg så sannelig sjøl opplevd, 37 gr. i skyggen, kyrne sto og brølte bak husa av kvide i varmen. Jeg lå i en liten sjø inne i fjordbotnen i over tre timer og klarte nesten ikke å gå på beina da jeg endelig krøp i land.»
Norderval var sogneprest i Tana fra 1929 til 1935. Videre var han biskop i Nord-Hålogaland fra 1961 til 1972.
Turistboken «Hurtigruten» av Per Eliassen gir Mehamns sommertemperaturer det glatte lag på norsk, engelsk og tysk.
«Gamvik liker å kalle seg verdens nordligste fastlandskommune, men kommunesenteret Mehamn (900 innbyggere) like ved Europas nordligste fastlandspunkt. Kinnarodden ligger bare 2 grader syd for Nordkapp. Det var ikke klimaet, men det var god havn, nært store fiskefelter, som la grunnlaget for bosettingen. For selv om kommunen har midnattssol og fine dager, har en faktisk ikke sommer der. Til det kreves en snitt-temperatur på pluss 10 grader, og så gavmild er ikke fastlandets arktiske utkant.»
Tropenatten
Radio Nordkapp i Honningsvåg skrev at natt til tirsdag den 31. juli var temperaturen ved Mehamn lufthavn aldri under 20 grader. Dermed kunne man for første gang notere tropenatt i Mehamn.
21,2 var den laveste temperaturen ved Mehamn lufthavn mandag kveld klokken 20.00 til tirsdag morgen klokken 08.00.
Det er første gang siden stasjonen ble opprettet i 1974, at det ble målt tropenatt i Mehamn.
I tillegg til Mehamn kunne Lakselv lufthavn, Banak, notere tropenatt med 20,8 grader. Båtsfjord lufthavn hadde 21,1 grader,
Varmerekorder
Det er satt flere nye rekorder for sommervarmen i Finnmark. Onsdag den 18. juli ble det målt 33,3 varmegrader i Pasvik. Den gamle rekorden var fra 1972. Da var det 30,6 grader.
Altaposten skrev at det 18. juli ble målt ny varmerekord i Alta.
–Alta hadde 33 grader. Det er det varmeste som er målt noensinne, bekjentgjorde NRK-værmelder Bente Marie Wahl i Dagsrevyen onsdag kveld.
Den gamle rekorden var på 32,5 grader.
I Kirkenes ble det onsdag målt 29,6 grader, Hammerfest 23,5, Båtsfjord 30, Berlevåg 18,6 og Vardø 16,9 grader.
I Karasjok var målestasjonen ute av drift, og de mistet trolig en høy notering.
Nord-Norge
Verdens Gang fortalte at det også ble satt varmerekorder andre steder i Nord-Norge den 18. juli. Drag i Tysfjord var onsdag det varmeste stedet i Norge med 33,7 grader. Bardufoss hadde 33,5 grader. De slo sine gamle rekord fra 1972. I Bodø ble det onsdag registrert 30,4 grader. Det er første gang siden målingene startet der i 1953.
Meteorologikonsulent Rune Skoglud ved Meterologisk institutt i Tromsø fortalte til VG at varmen skyldes høytrykk over Kolahalvøya i Russland. Da kommer varmluften inn over Nord-Finland, Nord-Sverige og Nord-Norge.
God sommer
Torsdag den 19. juli var en varm dag. Natt til torsdag hadde Makkaur fyr nest varmeste natt i Norge med 25,4 grader. Lakselv var varmest i landet med 33 grader. Det ble målt 31,2 grader i Mehamn, 32,7 grader i Berlevåg og 32,4 grader ved Tana bru. I Torhop var det 33,4 grader, skrev ordfører Frank M. Ingilæ i iFinnmark.