Av Vidar Norberg
Ni europeiske land ble enige om å opprette en europeisk intervensjonsstyrke som kan settes inn når det er kriser. Et av de ni landene som har gått inn i denne styrken, er Danmark.
–Vi skal i Europa ta enda mere ansvar for vår egen sikkerhet. Jeg er derfor meget tilfreds med at Danmark går med i initiativet, fordi det styrker vår sikkerhetspolitiske profil og gir oss adgang til et forum av likesinnede land, hvor vi kan arbeide for danske interesser og Europas sikkerhet. Det endrer ikke på at NATO og USA fortsatt vil være hjørnesteinen i Danmarks forsvars- og sikkerhetspolitikk, men det er et samarbeid, som skal supplere det økende samarbeidet mellom NATO og EU og samlet bidra til å styrke vår felles sikkerhet, het det i en pressemelding fra Danmarks forsvarsminister Claus Hjort Fredriksen den 25. juni 2018.
Han deltok på seremonien og underskrev erklæringen i en forlengelse av EUs utenriks- og forsvarsministermøte i Luxembourg.
Det var ifølge nettstedet Politico, Frankrikes president Emmanuel Macron som tok initiativet til intervensjonsstyrken fra en koalisjon på ti nasjoner. På forhånd var det ventet at Frankrike, Storbritannia Tyskland, Italia, Spania, Nederland, Belgia, Portugal, Danmark og Estland ville signere erklæringen for «ti-statsforbundet.» Men Italia eller det gamle Romerrikets sentrum nektet å være med. Dermed ble det et «ni-statsforbund» uten Rom.
Dette er ikke første gang at man har forsøkt seg på å skape et nytt «Romerrike». Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy var en pådriver for den såkalte middelhavsunionen som skulle knytte sammen Europa og Afrika. Dette ble lagt frem i 2005 og kalt for Barcelona-prosessen. Det ser ut til at den har strandet.
–Den europeiske union sier selv at de har som mål å gjenskape det romerske riket med de gamle grensene. De skal gå helt ned til Midt-Østen og de nordafrikanske stater innen 2015. Navnet skal endres til Unionen. Da USAs president fikk se visjonene for det nye storriket, utbrøt han at det minner om det romerske imperiet. Bibelen sier at det romerske imperiet skal komme tilbake. Jeg tror at det antikristelige systemet kan komme ut av Europa, sa internasjonal direktør Jürgen Bühler i Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem på en Shavuot-konferanse som ble arrangert av Christian Friends of Israel i Jerusalem i 2006.
Bibelens profetier
Bibelen beskriver verdens historie før den skjer. I Daniel 7 står det om fire verdensriker som er representert ved fire villdyr. Løven var det babylonske riket, bjørnen det medo-persiske riket, leoparden det greske riket, mens det fjerde riket var et annerledes dyr med ti horn. Dette siste riket er det romerske riket, dyret som var, og ikke er, og skal komme igjen. (Åpenbaringen 17, 8). Dyret med de ti horn er ti konger som skal oppstå. Ut fra et av disse skal Antikristen oppstå. Til slutt vil ingen kunne kjøpe eller selge uten å ta dyrets merke (Åp.13, 17). Siden det i verdensprofetien er snakk om ti konger, har mange i kirkehistorien speidet etter ti-statsforbundet eller det nye Romerriket. Dette kan man lese mer om i forfatter Thoralf Gilbrants bok «EF i politikk og profeti».
Noen hånet tidligere profetigranskere da EU fikk langt flere stater. Den avdøde historiker og lektor Johan I. Holm påpekte at det kommer til å bli det rette antall når tiden er moden. Han sa blant annet at Storbritannia ville falle fra. De er nå på vei ut gjennom brexit.
Under den seneste EU-kampen i Norge sa kristenledere at EU kan være en forløper for Dyret, selve Romerriket, som skal oppstå i den siste tid. Noen av talsmennene for dette synet var Dagen-redaktør Arthur Berg og pinsevennenes bibelgransker Thoralf Gilbrant. Begge er nå døde.
For folk som er opptatt av det profetiske ord, er det nå interessant å se alle forsøkene på å skape en stormakt i det gamle Romerriket som ifølge Bibelen skal gjenoppstå. Hittil har ikke tiden vært moden. Macrons seneste intervensjonsstyrke fikk ikke med Italia eller selve Rom. Men enkelte spør om ikke disse endetidbegivenhetene er et vindpust om at noe er i emning.