–Du skapte historie, sa statsminister Benjamin Netanyahu da han tok imot prins William i Jerusalem.
Prins William er nummer to i arverekkefølgen til den britiske tronen.
Hertugen av Cambridge var den første kongelige brite som kom på offisielt besøk til Israel siden det britiske mandatet tok slutt i 1948.
–Velkommen til Israel, et stort historisk besøk, sa Netanyahu den 26. juni 2018.
Oldemors grav
Prince William besøkte gravstedet til sin oldemor Alice av Battenberg som ble 84 år. Hun var en kristen som ønsket å bli begravd i Jerusalem. Etter sin død i London i 1969 ble hun begravd i den russisk-ortodokse Maria Magdalena-kirken ved begynnelsen av Oljeberget.
Alice av Battenberg var gift med prins Andreas av Hellas og Danmark i 1903 og var derfor prinsesse av begge land.
I Israel er hun mest kjent fordi hun under den andre verdenskrig reddet enken og to barn til Haimaki Cohen i Hellas fra holocaust. Han var et tidligere parlamentsmedlem fra Tricala i Nord-Hellas. Tyskerne ble mistenksomme og forhørte prinsessen som skjulte jødene i sitt hjem. Alice var faktisk hørselssvekket og lot som hun ikke forsto noe. Nazistene lot henne da være. Prinsessen er av Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem anerkjent som «rettferdige blant nasjonene», en ærestittel som brukes om ikke-jøder som har reddet jøder. Under møtet hos Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte prins William etterkommere fra Haimaki-familien som ble reddet av prinsens oldemor.
Willams far, prins Charles, har tidligere besøkt Alices grav på Oljeberget i Jerusalem, men det var ikke noe offisielt, kongelig besøk i Israel. Charles deltok i begravelsene til både Yitzhak Rabin og Shimon Peres.
Til hellige steder
Prins William besøkte de hellige steder i Jerusalem. Som turister flest gikk han til utsiktsplassen på Oljeberget for å se utover Jerusalems gamleby Tempelplassen i midten. Han var også oppe på Tempelplassen. Prinsen var iført kipa på hodet da han ba ved Vestmuren. Han skrev seg inn i gjesteboken: «Må fredens Gud velsigne denne region og hele verden med fred.» Det ble også besøk til Den hellige gravs kirke.
Prinsen besøkte Tel Aviv og gikk på stranden som folk flest. Noen ble nok ganske overrasket da de oppdaget at det var arvingen til den britiske trone som promenerte i Israels gater.
Politisk besøk
Det ble ikke noe møte mellom prinsen og Jerusalems borgermester Nir Barkat. Britene ville møte borgermesteren utenfor bygrensene, men det avslo Nir Barkat som krevde møtet i Jerusalem.
Jerusalem-minister Zeev Elkin, som stiller opp i borgermestervalget, sa at det var beklagelig at britene hadde lagt politikk inn i besøket. Han minnet om at det forente Jerusalem har vært Israels hovedstad i 3000 år. I 1980 erklærte Israel sin suverenitet over hele Jerusalem som ble frigjort under seksdagerskrigen i 1967. Det britiske konsulatet beskrev den østlige delen av Jerusalem som «det okkuperte Palestina».
Den britiske tronarvingen besøkte også de PLO-kontrollerte områdene og Abu Mazen i Ramallah. Ifølge Jerusalem Post var de sinte fordi han ikke ba om unnskyldning for Balfour-deklarasjonen fra 1917. Erklæringen la det folkerettslige grunnlaget for et jødisk hjemland i det britiske mandatområdet Palestina.
Politikk & historie
Forholdet mellom Israel og Storbritannia har vært både varmt, kaldt og komplisert. Jødene gikk inne i Storbritannias militære styrker som støttetropper under den første verdenskrig. Jødisk etterretningsaktivitet var en av årsakene til at britene klarte å jage tyrkerne ut av Beersheba i 1917 og frigjorde landet. Britene favoriserte araberne og da jødene vendte seg mot britene skar det seg.
Prinsen bodde i Jerusalem på det historiske hotellet King David. Dette var det britiske hovedkvarteret da Storbritannia styrte området fra 1917 til 1948. Hotellet ble sprengt i luften av den jødiske motstandsbevegelsen som smuglet sprengstoffet inn i sju melkespann. De ringte opp og ba britene evakuere hotellet, men det ble ikke gjort. Ladningen drepte 91 mennesker. Det var senere statsminister Menachem Begins motstandsbevegelse Irgun som sto bak. Begin var lenge var ettersøkt av det britiske imperiet.
Flere har forsøkt å svare på hvorfor britene nå velger å gjennomføre et offisielt besøk til Israel. Kommentarskribent Liat Collins skrev i Jerusalem Post at det britiske kongehuset til nå har avstått fra å besøke Israel av frykt for å provosere den arabiske og muslimske verden, men i dag er det klart at selv kongedømmet Saudi-Arabia har felles interesser med Israel.
Margaret Thatcher besøkte i 1986 statsminister Yitzhak Shamir. Hun representerte valgområdet Finchley og hadde et sterkt forhold til det jødiske samfunn i Storbritannia.
Det fem dager lange besøket i Midt-Østen startet hos kong Abdullah i Jordan.