Av Vidar Norberg
(3. mai 2018): Spion kan være et hederlig yrke. Har Frode Berg (62) fra Kirkenes spionert for Norge, så fortjener han all mulig støtte fra Norge.
Berg er siktet for spionasje i Russland. Rettssaken kommer ventelig opp til høsten. Han ble 3. mai varetektsfengslet for tre nye måneder.
Han sa i møte med norsk presse torsdag at etterretningstjenesten i Norge må ta ansvar i denne saken. Han får besøk av Norges ambassade i Moskva hver 14. dag, men Berg er skuffet over støtten fra norske myndigheter.
–Jeg føler meg sliten. Det eneste jeg har gjort, er å ta med en konvolutt med penger. Jeg føler meg lurt. Jeg ble rett og slett manipulert og snakket rundt for å gjøre noe jeg ikke ville gjøre. Jeg har det vondt, sa Frode Berg ifølge NTB da han møtte norsk presse.
Høyt spill
Spioner er nødvendige for nasjoner som ønsker å forsvare seg mot inntrengere. Norge trenger spioner og har spioner. Noen er nok helter som våger å gå inn i tjeneste for land og folk. Andre tar «oppdrag» for pengenes eller «kjærlighetens» skyld eller presses ut i en ulykke.
Frode Berg er neppe bare en gammel bestefar som ikke vet hva han har gjort. De som spionerer, er sikkert opplært til hvordan de skal opptre dersom de blir tatt. Man kan bare spørre om det er derfor Berg ifølge den russiske advokaten Ilya Novikov og den norske advokaten Brynjulf Risnes Berg har innrømmet at han var på oppdrag fra den norske etterretningstjenesten, at han opplever det som om han ble utnyttet, lurt og sviktet. Man kan ikke utelukke at det kan være taktikk for å slippe unna 10–20 år i russisk fengsel. Muligens kan også russere vise et visst gehør for innrømmelser og kanskje lette straffen dersom det gir politisk gevinst. Derfor er det fint at tidligere utenriksminister Børge Brende har tatt saken opp med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og slik løftet saken opp på et litt høyere politisk nivå. Hva Utenriksdepartementet i Oslo ellers gjør, er ikke lett å få rede på.
Oppdrag Nordflåten
Spionsaken mot Frode Berg handler om den russiske Nordflåten og ifølge meldingene også om deres ubåter med atomraketter. Dette var et av Sovjetunionens mest fryktede våpen mot USA og Vesten under den kalde krigen. Derfor ble sovjeterne overvåket så godt man kunne, med alt fra spioner til lyttkabler i sjøen, som den på låven i Elvevågen i Gamvik. USA betalte villig for opplysningene og er kanskje fortsatt online med radar- og andre anlegg som Norge bruker i overvåkningen av Russlands militære aktivitet.
I et slikt opplegg hvor frykt for å bli utslettet råder, inngår kanskje også en liten «kurer» som Frode Berg. Han hadde med seg 3000 euro, rundt 28.000 kroner, som skulle videresendes da han kom på julehandel til Moskva. Han hadde også to brev på seg som han skulle ta med til Norge da han ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) den 5. desember 2017 og satt i Lefordovo-fengslet. Der sitter Berg fortsatt.
Diplomati
Det som kanskje bør bekymre, er at samarbeidet mellom Norge og Russland har vært delvis nedkjølt under Solberg I-regjeringen og Solberg II-regjeringen. Det vanskeliggjør muligheten for å få ut en spion i minnelighet eller en såkalt fangeutveksling.
Nå bør alt, skjult og åpenlyst, settes inn for å få Frode Berg løslatt og komme trygt hjem igjen. Det er fint at Øystein Hansen i «Hjelp Frode hjem» sier til NRK/Finnmark at de arbeider for å få ham hjem for de tok i utgangspunktet ikke stilling til skyldspørsmålet. Er Berg virkelig skyldig i god gammeldags spionasje som har vært til stor nytte for kongeriket Norge, burde han kanskje æres med medalje, i all hemmelighet. For spionasje er ofte et hederlig yrke for å sikre sitt lands fremtid.
Det er ingen grunn til å kritisere Frode Berg for at han har vært menighetsrådsleder i Sør-Varanger, koordinator for Røde Kors i Finnmark, stormester i Odd Fellow og arbeidet i Grensekommissariatet i Kirkenes. For spionoppdrag duger kun den beste forkledning. Spionasje kan jo bidra til fred og styrke forsvaret og kan dermed anses som et fredsskapende arbeid for et moderne menighetsrådsmedlem i Den den norske kirke.
Det kan jo også hende at russerne har en og annen spion i et eller annet norsk råd. Kjell Stormark i «Aldrimer» antyder at Russland kan ha hatt eller har en eller flere muldvarper på norsk eller alliert side siden Berg er blitt tatt.
Dialog
Til tross for det som har skjedd, er det viktig at Norge har et godt forhold til Russland og snakker med russerne. Ordfører Rune Rafalesen i Sør-Varanger kommune sier til Finnmarken at han tror det gode naboskapet langs grensen vil overleve.
–Det er min oppgave å styrke folk til folk-samarbeidet med Russland. Jeg tror ikke denne saken ødelegger det, sier Rafaelsen.
Finlands president Sauli Niinistö har vist vei for samkvemet mellom Finland og Russland. Sterkt forsvar og god dialog. Det burde fortsatt være en farbar vei også for Norge.
Det som kanskje kan ødelegge, er om Finnmark blir tvangssammenslått med Troms fylke og det folkelige grensesamarbeidet skal styres på avstand av politikere i Tromsø.