Måkene hekker der rovdyr ikke kommer til. På små øyer, holmer og skjær hekker de rett på grunnfjellet eller i lyngen, mens på fastlandet og på store øyer hekker de i bratte berg med hyller eller oppe på høye steiner.
Starttidspunktet for verping avhenger av to forhold, mattilgang og vær. I år med mye mat i havet starter hekkingen tidlig, og det blir mye egg. Vanligvis begynner måkene å verpe i slutten av april eller begynnelsen av mai.
Måkene legger i alt tre egg, og når alle tre er lagt sier man at måken er fullvorpen. Hvis eggene ikke klekkes, blir ødelagt eller plukket, legger måkene nye egg.
Når man sanker måsegg, er det vanlig at i reir hvor det ligger tre egg, får ett egg ligge igjen.
Hvordan skal man så vite om egget er ferskt og ikke inneholder blod eller kyllingfostre (stroppent)? Hvis det er flere egg i reiret, bruk disse tommelfingerreglene:
–Egg som har rusk og gress fra reiret klistret på, er som regel helt ferske.
–Eggene som er lagt sist, er lysest i fargen.
Bruk også «vannprøven. Legg eggene i en bøtte kaldt vann. Hvis eggene flyter opp i den butte enden, er det «stroppent», det vil si at kyllingen har begynt å utvikle seg og egget er uspiselig.
Måsegg serveres som regel hardkokt. Kok måsegget i 15–20 minutter. Del det på langs og server det varmt eller kaldt. Ellers er måsegg kjempefine i bakverk, både i sukkerbrød, vafler og pannekaker, skriver Hasvik kommune på nettsiden.
http://www.hasvik.kommune.no/maasegg.246324-37123.html