Tilbud i Kirkenes om evig liv
Av Vidar Norberg
(Kirkenes, 23. februar 2018): Kirkenes ligger i grenseland mellom Norge, Russland og Finland. Hit kommer alt fra politikere til kunstnere og kanskje spioner til møter og festivaler, mens innbyggerne går til sin daglige dånt innenfor de norske grensepålene. Tilbudene er mange i grensebyen. I byen ligger det lille gule bedehuset Betania. De tilbyr evig liv.
–Kirkenes er et gammelt gruvesamfunn. Her har kristentroen aldri stått spesielt sterkt, forteller forkynner Svein Hansen i Finnmark Indremisjon til Finnmarkshilsen.
Det er rundt 4000 innbyggere i Kirkenes. De viser kanskje ikke så stor interesse for evig liv etter døden. Kanskje vet de heller ikke om hva som venter for dem som ikke skaffer seg pass til himmelen. Men år inn og år ut står det små annonser i Sør-Varanger Avis om kristne møter. I det gule huset, som er ombygd til bedehus, er kontoret eller møtesalen for den som vil ha hjelp til å skaffe seg gyldig pass inn i de himmelske saler.
Det er Finnmark Indremisjon som driver den kristne «grensestasjonen» Betania i Kirkenes, rundt 15 kilometer fra den norsk-russiske grensen. Finnmarkshilsen var til stede på møtet i Betania under Barents Spektakel, en festival som utenriksminister Ine Søreide Eriksen åpnet. Den finske samferdselsministeren Anne Berner og samferdselsminister Kjetil Solvik-Olsen var også der for å drøfte det arktiske samarbeidet mellom Russland, Finland og Norge.
–De er viktig å være til stede på Bedehuset også under Barets Spetakel, sier forkynner Svein Hansen.
Et vanlig møte
I sprengkulda er det nok ikke alle som vil ta ut. Men det forhindrer ikke de trofaste fra å møte frem til oppbyggelse på en mørk vinterkveld. De ønsker tente lys i bedehuset. Det er et vitnesbyrd om evig liv, også når de fleste kanskje er mest opptatt av «spetakkel» eller bare hjemmehygge i varme stuer.
Pensjonist Ruben Jacobsen, opprinnelig fra Mehamn, ønsker velkommen til møte på Betania. Forsamlingen synger og Mary Jacobsen synger og spiller gitar slik hun har gjort hele sitt liv.
Så går forkynner Svein Hansen på talerstolen i det lille bedehuset. Hansen preker over Salme 73. Om Asaf som ble mismodig da han så at det gikk de ugudelige vel. Men så så Asaf på deres utgang og fattet tillit til Den allmektige Gud. Hansen advarer mot å la bitterhet slå rot.
–Den største bitterheten bærer vi i vårt eget kjød, sier Ruben Jakobsen.
Frelsesgleden er til stede når det synges fra Sangboken:
«Jeg har vandret med Jesus i mørke og lys, Under vekslende tider og kår, Men når alt om meg skiftet, jeg sang til Hans pris: Han er trofast i dag som i går!
Hvilken lykke og fred, ja, vidunderlig fred, Som jeg har når med Jesus jeg går! La så allting forandres – min sang blir dog ved: Han er trofast i dag som i går».
Det er ikke bare Finnmark Indremisjon som er synlig under Barents Spektakel i Kirkenes. Pinsemenigheten Smyrna fikk finsk besøk fra Ivalo i Finland lørdag. Den store forhåndsomtalen i den lokale pressen blir det ikke nødvendigvis for kristne tilbud, men både Smyrna og Betania kjøpte annonseplass.
I en by som Kirkenes er broderlig samarbeidet godt. Betania holdt ikke møte lørdag, slik at det ble muligheter for alle å stikke innom Smyrna og lytte til de pinsevennene fra Finland. Veien fra Ivalo går langs Enaresjø og ender i Neiden hvor den fører videre til Kirkenes.
Kristenfolket synger om korset, om frelse og om en fremtid i himmelen. På Betania er ikke andre kulisser enn kors, bilder av Jesus og et Israel-flagg.