Av Vidar Norberg
Rundt 600 mennesker kom på storforsamlingen i Elvebakken læstadianske menighet (ELM) i Alta i helgen. Det var predikanter både fra Norge og Finland.
ELMs første teltmøte ble holdt i 2019. Det ble et par års stans på grunn av korona. Siden 2022 har det vært teltmøter på fotballbanen bak Alta Kristne Grunnskole på Arones. Ansvarlig for årets storforsamling var Ulf Inge Arnesen.
–Vi hadde en flott storforsamling også i år med omtrent 600 deltakere og ca. 350 nattverdgjester. Været var bra og menighetens folk stilte villig opp for å arrangere teltforsamling. Det var mye glede og se, samt fine samtaler blant folk flest. En viktig møteplass for oss alle og trosstyrkende forkynnelse i fokus. Barna så ut til å stortrives på skolens område, sier Torbjørn Thomassen i ELM til Finnmarkshilsen.
–Hvem er det som kommer på storsamling?
–De fleste er nok kristne, men det kommer også noen nysgjerrige på møtene, sier Torbjørn Thomassen i ELM til Finnmarkshilsen.
I en del forsamlinger i Norge er gjennomsnittsalderen ganske høy. Thomassen sier at det er mange unge mennesker i ELM i Alta.
Forkynnelse
–Var det noen rød tråd i forkynnelsen?
–Jesu navn var den røde tråd, sier Thomassen.
Han beskriver storforsamlingen fra 19. til søndag den 21. juli som kjempefin og sier at talene handlet om den kristne tro med sentrale begreper som synd og nåde. Det betyr at mennesket er en synder som trenger Guds nåde for å komme til himmelriket.
For mange var nok nattverden lørdag kveld et høydepunkt. Timo Saitajoki holdt skriftetalen, mens Juha Talonen var tolk.
Det var også sangstund i Nordlyskatedralen fredag kveld. Thomassen antar at det var bortimot 300 mennesker som kom.
Storforsamlingen sørget både for kaffeservering, mat og leketilbud for barna som deltok
Møtene ble tatt opp på video og kan sees på www.elmalta.no
Storsamling
Læstadianismen har sitt utspring fra forkynnelsen til den svenske, lutherske presten Lars Levi Læstadius som opplevde vekkelse i Karesuando i svensk Lappland i 1840-årene. Thomassen forklarer at i Norge er det tre hovedretninger. Det er Alta-retningen, Lyngen-retningen og de førstefødte.
På 1990-tallet anslo man antallet læstadianere i Norge til 50.000. Det er også læstadianske bevegelser i Finland, USA, Canada, Estland og Russland.