Av Vidar Norberg
(14.08.2018): Solberg-regjeringens politikk overfor Russland blir bare mer og mer forstokket. Nå har forsvarsminister Frank Bakke-Jensen gjennom Klassekampen krevd at Russlands president Vladimir Putin må gjøre seg fortjent til å bli invitert til 75-årsjubileet for den sovjetiske frigjøringen av Finnmark i 1944. Det mener Bakke-Jensen Putin kan gjøre i forhold til folkeretten. Det er Russlands anneksjon av Krim som har fått forsvarsministeren til å avvise en invitasjon.
–Norge er et lite land. Vi er ikke litt for folkeretten, vi er helt for folkeretten. Ansvaret for å vise at Russland tar folkeretten på alvor, ligger hos Vladimir Putin, sa Bakke-Jensen til Klassekampen.
Norge slår nå på stortromma i sin boikott av Russland. Det virker nesten som om Solberg-regjeringen anser seg som en større og sterkere nasjon enn Tyskland. Selv tyskerne har ikke slik en boikott som Norge. Det viser uttalelser fra USAs president Donald J. Trump på NATOs frokostmøte med Jens Stoltenberg tidligere i sommer.
–Det er veldig trist at Tyskland har inngått en massiv olje- og gassavtale med Russland og betaler milliard etter milliard av dollar i året til Russland… Tyskland er totalt kontrollert av Russland, fordi de vil få 60 til 70 prosent av sin energi fra en ny rørledning, sa Donald Trump.
Tyskland boikotter ikke Russland når det gjelder landets vitale energibehov. Da betyr heller ikke forholdet til NATO og USA stort. Men Norge kjører en hard linje mot nabolandet som frigjorde Finnmark. Det er et beklagelig norsk hovmod fra den sittende regjeringen som gjør at Vladimir Putin ikke kan bli invitert til frigjøringsjubileet.
Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) sa at norsk næringsliv lider under sanksjonene. Hun sa at sanksjoner er et nasjonalt anliggende, men på regionalt nivå støtter man at sanksjonene gradvis avsluttes.
Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Sør-Varanger sa til iFinnmark at frigjøringen er en viktig hendelse i norsk historie som man kan bruke til å bedre dialogen. Dessverre ser det ut til at Solberg-regjeringen ikke ønsker noen dialog med en nabo som Norge vel stort sett alltid har hatt fred med.
Vladimir Putin besøkte Finlands president Sauli Niinistö da nesten ingen andre tok imot ham. Nå har til og med Trump og Putin møtt hverandre i Finland med Niinistö som vert i sommer. Men til Norge får Putin ikke komme. Kanskje er Solberg-regjeringen i ferd med å distansere Norge fra omverdenen og dialogen.
–Du er vel godt klar over det faktum at vårt forhold ikke opplever de beste tider, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov da han møtte tidligere utenriksminister Børge Brende i Arkhangelsk den 20. mars 2017.
Solberg-regjeringen har latt dialogen med Russland gå for lut og kaldt vann. Denne dialogen fra folk til folk har for en stor del vært drevet fra Finnmark, også under den kalde krigen. Den har hatt stor støtte fra Arbeiderpartiet.
Finnmark fylke ønsker regjeringen å utslette gjennom en tvangssammenslåing med Troms fylke. Til alt hell har flertallet i Troms fylkesting nektet å gå inn i det gruppeleder Kari-Anne Opsal fra Troms Arbeiderpartiet kalte bøddelrollen. Frode Bygdnes fra Rødt sa i debatten i Troms fylkesting om tvangssammenslåingen at dette lukter mer av okkupasjon av Finnmark. Noe er galt i Solberg-regjeringens forhold til Finnmark. Det beste for Finnmark fylke ville nå være om Solberg-regjeringen gikk av.